Gezicht reinigen: de juiste stappen

Gezichtsreiniging is een van de belangrijkste stappen voor een gezonde huid. Maar hoe maak je je gezicht het best schoon en hoe vaak moet je dit doen voor het beste resultaat? En met welke producten reinig je jouw huid? In dit artikel vertellen we je alles over de beste reiniging voor jouw gezicht. Lees snel verder en ontdek alle stappen voor het optimale resultaat.

Door je gezicht te reinigen verwijder je vuil, voorkom je onzuiverheden zoals puistjes en verzorg je de huid. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende producten. Welke producten je precies gebruikt, verschilt per huidtype en per moment van de dag. Zo heb je cleansers en toners, reinigingsmelk of -lotion en micellair water.

De juiste stappen om je gezicht te reinigen zijn:

 1. Handen wassen
 2. Lauw water
 3. Verdun je gezichtsreiniger
 4. Aanbrengen
 5. Afspoelen
 6. Wees zuinig met scrub
 7. Deppen
 8. Smeren maar

Een essentiële stap in je skincare routine

Je dagelijkse gewoontes hebben een enorme invloed op je huid. Genoeg vitaminen binnenkrijgen, veel water drinken en voldoende bewegen helpen je om ook op latere leeftijd een jeugdige uitstraling te hebben. Maar een goede skincare routine is minstens zo belangrijk.

De basis van iedere routine luidt als volgt: reinigen, hydrateren en beschermen. Reinigen is altijd de eerste stap en vormt daarmee de basis voor een gezonde huid.

Waarom moet je je gezicht goed reinigen?

Zoals gezegd is reinigen de basis van een goede skincare routine, maar waarom is deze stap zo belangrijk? We hebben de vier belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

1. Om het alledaagse vuil te verwijderen

Je huid wordt continu blootgesteld aan allerlei ‘viezigheden’ zoals luchtvervuiling, stof en make-up. Maar ook lichaamseigen ‘viezigheden’ zoals zweet, talg en dode huidcellen hopen zich voortdurend op in je huid. Je gezicht reinigen is dus niet alleen van belang voordat je naar bed gaat, maar ook wanneer je opstaat.

Het laagje vuil dat zich op je huid bevindt, verdwijnt niet door je gezicht alleen te spoelen met water. Je huid heeft meer reiniging nodig dan dat. Daarnaast droogt water je huid uit en kan je beter een reiniger gebruiken die ook verzorgend is.

2. Om onzuiverheden te voorkomen

Door te reinigen voorkom je verstopte poriën en een doffe huid. Vooral bij mensen met een vet huidtype kunnen mee-eters en puistjes ontstaan als het gezicht niet goed gereinigd wordt. Bij een hoge talgproductie hebben poriën de neiging sneller verstopt te raken of kunnen ze grof zijn. Een goede reiniging voorkomt deze onzuiverheden.

3. Om actieve ingrediënten beter in te laten trekken

Na een goede reinigingsbeurt gebruik je waarschijnlijk nog andere gezichtsverzorgingsproducten, zoals een serum of een crème. De actieve ingrediënten in deze producten moeten goed in je huid kunnen trekken voor een optimaal resultaat. Dit kan niet wanneer je huid verstopt zit onder een laagje vuil of wanneer je poriën verstopt zijn.

4. Om een doffe huid te voorkomen
Een doffe huid kan ook het gevolg zijn van een slechte reiniging of reiniging met te agressieve producten. Een goede reiniger zorgt ervoor dat je dode huidcellen loslaten, waardoor de jonge huidcellen zich sneller vernieuwen. Dit zorgt voor meer glans in je gezicht.

Volg deze stappen om je gezicht te reinigen

 1. Handen wassen 

  Was altijd eerst je handen voordat je je gezicht gaat schoonmaken. Je wilt niet de bacteriën van je handen in je gezicht wrijven. Je kunt hiervoor onze Skin Water gebruiken, deze is gemaakt van plant water. 

 2. Lauw water

  De juiste temperatuur is erg belangrijk. Te koud of te warm water zal je huid irriteren. Bij grote temperatuurverschillen kunnen je haarvaatjes zelfs breken. Zet de kraan dus op lauw. 

 3. Maak je gezicht vochtig

  Maak altijd eerst je gezicht vochtig voordat je aan de slag gaat met een reiniger. Dikke substanties zoals melk en crèmes kun je verdunnen met wat water. 

  Beauty,Black,Skin,Woman,Face,Cosmetic,Portrait

 4. Gezichtsreiniger aanbrengen

  Breng nu je reiniger aan met je vingertoppen of op een wattenschijfje. Wrijf nooit te hard, want je huid is gevoelig. Pas vooral op rondom de ogen, aangezien de huid daar extra dun is. We raden het gebruik van een washandje af, omdat die te ruw zijn. 

 5. Afspoelen

  Spoel je gezicht goed af na het reinigen. Zorg dat alle restanten van je cleanser verwijderd worden om irritatie te voorkomen. Let goed op moeilijk te bereiken plekjes zoals je neusvleugels, je hals en je haarlijn. 

 6. Wees zuinig met scrub

  Scrubben is een fijne manier om dode huidcellen te verwijderen en een zijdezachte huid te krijgen, maar doe dit niet te vaak. Wanneer je te regelmatig scrubt, kan je ook de nieuwe huidlaag verwijderen en droogt je huid juist uit. 

 7. Deppen

  Helemaal klaar met het reinigen van je gezicht? Dep je gezicht dan goed droog. Wrijf niet met een handdoek, want dit is te ruw voor je gezicht.

 8. Skincare routine

  Na het reinigen voed je je huid direct door het volgende product in je skincare routine te gebruiken. Dit kan een toner, serum of een vochtinbrengende crème zijn.

Hoe vaak moet je je gezicht reinigen?

Wij raden je aan om je gezicht twee keer per dag te reinigen met een reinigingsproduct. Was je gezicht voordat je naar bed gaat, zodat je huid ’s nachts goed kan ademen en de actieve ingrediënten van je nachtcrème kunnen inwerken. Gedurende de nacht herstelt je huid van de dagelijkse invloeden.

Ook bij het opstaan is het nodig om je gezicht schoon te maken. ’s Nachts komt er viezigheid op je gezicht in de vorm van stof, zweet en talg. In de nacht maakt je huid meer talg aan waardoor je huid in de ochtend vaak vettiger is.

Maak van je gezicht reinigen een dagelijks ritueel

Het reinigen van je gezicht is dus een belangrijke eerste stap in de verzorging van je huid. Zorg ervoor dat je deze stap opneemt in je dagelijkse ritueel bij het opstaan en naar bed gaan. Op deze manier wordt het een gewoonte om je gezicht te reinigen en hebben de gezichtsverzorgingsproducten die je daarna gebruikt ook meer effect.

Het is wel belangrijk dat je je huid schoonmaakt op de juiste manier en met de juiste producten. Veel mensen reinigen hun gezicht namelijk te weinig of met te agressieve producten.

Gebruik een cleanser die past bij jouw huidtype

Cleansers komen in verschillende vormen: melk, zeep, micellair water, crème, tonic, gel of een balsem. Welke het beste bij jou past ligt aan je huidtype en je wensen. Een droge huid heeft andere producten en ingrediënten nodig dan een vette huid.

Verschillende huidtypes

Normale huid: Een normale huid is een huid die geen vette of droge plekken bevat. Je hebt geen mee-eters of verstoppingen en je poriën zijn klein. Ook heb je geen droge of ruwe plekjes. Je wilt je huid gezond houden en vochtverlies tegengaan.


Droge huid: Een droge huid kenmerkt zich vaak door ruwe plekjes en schilfertjes en kan soms strak en trekkerig aanvoelen. Je poriën zijn niet zichtbaar en hebt ook geen last van mee-eters of puistjes. Je wilt een droge huid voeden en hydrateren. Een droge huid is vaak gevoeliger voor irritatie.


Vette huid: Je huid is vettig of heeft vette delen, vaak glimt de huid ook. Je hebt vaak last van puistjes, mee-eters en verstopte poriën. Je wilt deze huid niet nog vetter maken en dus producten gebruiken om de huid egaler te maken en meer in balans te brengen.

Gecombineerde huid:
Je huid heeft vette delen op de T-zone (voorhoofd, neus, kin), maar de rest van de huid is normaal of zelfs droog. Op de vettere delen zijn de poriën en mee-eters goed zichtbaar. Op de drogere delen kunnen ruwe plekjes ontstaan. Voor een gecombineerde huid gebruik je milde producten met een speciale behandeling voor probleemzones.

Welke producten heb je nodig om je gezicht te reinigen?

Wat zijn nou de juiste producten voor het reinigen van je gezicht? Als je gaat zoeken naar reinigingsproducten kom je erachter dat er talloze keuzes zijn. Van micellair water tot reinigingstonics en van reinigingsmelk tot aan gezichtsschuim.

Er bestaan milde reinigers voor een gevoelige huid, maar te mild verwijdert niet al het vuil. Er zijn ook agressievere reinigers, maar die kunnen soms ook de goede bacteriën van je huid verwijderen. Daarom hebben wij een cleanser ontwikkeld met 100% actieve ingrediënten, die toch zacht is voor je huid.

Rose Water 150 ML – Purifying & Cleaning

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Rijk aan anti-oxidanten
 • Rijk aan vitamine A, B3, C, D en E
 • Bevordert de bloedcirculatie
 • 100% van natuurlijke oorsprong

Gebruik een van onze skin waters, zoals Rose Water om je handen en huid eerst te wassen voordat je begint met je skincare routine. Maak je handen vochtig met het water voor de start van je skin routine, waardoor het aanbrengen van de crèmes en serums optimaal gedaan kan worden. Gebruik Muze Rose Water tevens om je skin routine mee af te ronden, bijvoorbeeld om de Cleanse Inventor of Master Polisher mee af te spoelen.

Cleanse Inventor 150 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Cleanse Inventor is een romige reinigende en exfoliërende reinigingscrème voor dagelijks gebruik. Deze reiniger bevat shea butter, tocopherol, inulin en squalaan waarmee talg, afvalstoffen en make-up op een effectieve manier worden verwijderd. De reiniger is ideaal voor de droge huid en ultramild, maar zorgt toch voor een grondige reiniging.

Al onze producten zijn uitvoerig onderzocht, getest en verbeterd. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijke en actieve ingrediënten en helemaal watervrij.

Master Polisher 100 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Master Polisher is een diepzuiverend gezichtsmasker met biologisch afbreekbare scrub op basis van candelila en jojoba. Deze dubbele exfoliator maakt je doffe en droge huid weer glad en stralend. De formule werkt onmiddellijk om dode cellen van het huidoppervlak te verwijderen, waardoor deze er fris uitziet. Bij tweewekelijks gebruik minimaliseren de poriën aanzienlijk. De huid is zacht en gehydrateerd en voelt weer egaal en glad aan.

Ontdek al onze skincare producten

Heb jij onze Cleanse Inventor al geprobeerd? Of een van onze andere skincare producten? We hebben in onze collectie naast reinigers ook dag- en nachtcrèmes, maskers, serums, toners, foundation, en zonnebrand. Al onze producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke en actieve ingrediënten. Dit betekent onder andere dat onze producten watervrij zijn.

Veelgestelde vragen

Welke volgorde moet je aanhouden om je gezicht te reinigen?

1. Handen wassen
2. Lauw water
3. Maak je gezicht vochtig
4. Gezichtsreiniger aanbrengen
5. Afspoelen
6. Droogdeppen

Waarmee moet je je gezicht reinigen?

Reinig je gezicht altijd met een product speciaal gemaakt om je gezicht mee te reinigen. Gewone zeep is vaak te agressief voor de gevoelige huid. Cleansers komen in verschillende vormen: melk, zeep, micellair water, crème, tonic, gel of een balsem. Welke het beste bij jou past ligt aan je huidtype en je wensen.

Wat is een cleanser?

Een cleanser is een gezichtsreiniger. Het is een verzorgingsproduct dat vuil, make-up, olie, dode huidcellen en andere ‘viezigheid’ van je gezicht verwijderd. Het maakt je huid schoon en voorkomt dat poriën verstoppen.

Is het genoeg om mijn gezicht alleen met water te reinigen?

Het laagje vuil dat zich op je huid bevindt lost niet op door je gezicht alleen te spoelen met water. Je huid heeft meer reiniging nodig dan dat. Daarnaast droogt water je huid uit en kan je beter een reiniger gebruiken die ook verzorgend is.

Waarom is het belangrijk om je gezicht te reinigen?

Je huid wordt continu blootgesteld aan allerlei ‘viezigheden’ zoals luchtvervuiling, stof en make-up. Maar ook lichaamseigen ‘viezigheden’ zoals zweet, talg en dode huidcellen hopen zich op in je huid. Dit kan verstoppingen, acne en een doffe huid veroorzaken.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 711 reviews.