Wat te doen tegen droge huid?

Een droge huid is een veelvoorkomend probleem dat zich op elk moment van het jaar kan voordoen. Het weer, het klimaat en je levensstijl kunnen hier allemaal aan bijdragen. Natuurlijk is een droge huid vervelend, maar maak je geen zorgen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je huid te hydrateren en weer een prettig gevoel te geven.

In deze blogpost bespreken we de oorzaken van een droge huid en geven we enkele tips over hoe je die het beste kunt behandelen. Lees mee en ontdek wat jij kunt doen om de staat van je huid te verbeteren.

Wat is een droge huid en wat is de oorzaak ervan?

Een droge huid is een huidaandoening die optreedt wanneer de huid niet vochtig genoeg is. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Het weer
 • Hete douches en baden
 • Zepen en wasmiddelen
 • Overmatige handen wassen
 • Ouder worden
 • Bepaalde medische aandoeningen
 • Voedingspatroon

Het weer

Koudere temperaturen en droge lucht kunnen de huid van haar natuurlijke oliën ontdoen, wat tot droogheid leidt. Vooral in de winter heeft je huid dus meer te verduren.

Hete douches en baden

Hoewel het goed voelt om te ontspannen onder een hete douche, spoel je hiermee juist de belangrijke natuurlijke oliën van je huid.

Zepen en wasmiddelen

Zeep reinigt de huid, maar harde zepen en wasmiddelen zorgen er ook voor dat je huid uitdroogt.

Ouder worden

Als we jong zijn, maakt de huid veel natuurlijke oliën aan. De productie hiervan daalt echter naarmate we ouder worden.

Bepaalde medische aandoeningen

Medische aandoeningen zoals eczeem en psoriasis gaan gepaard met een droge huid. Dit maakt het dus extra belangrijk om je huid goed te verzorgen.

Voedingspatroon

Misschien sta je er niet bij stil, maar voeding heeft zeker invloed op onze huid. Als je er dus alles aan doet om je huid zo goed mogelijk te verzorgen en toch geen verschil merkt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat verkeerde voeding een van de oorzaken is van je huidproblemen.

Wat merk je bij een droge huid?

Een droge huid is erg vervelend en kan verschillende symptomen veroorzaken. Zo kun je last krijgen van jeuk, roodheid, schilfering en barstjes in de huid, maar ook zwelling en blaarvormingen komen in sommige gevallen voor. Het zijn vervelende symptomen, dus het is van groot belang om je huid goed te hydrateren.

Waarom zijn bepaalde plekken van de huid gevoeliger dan anderen?

Een droge huid kan op het hele lichaam voorkomen, maar sommige delen van de huid zijn gevoeliger dan anderen. Vooral je handen, gezicht, ellebogen en benen zijn gevoelig voor uitdroging. Dit komt doordat deze delen van het lichaam meer worden blootgesteld aan het weer, zoals droge lucht, zon of juist kou.

Hoe kun je een droge huid voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, dat weet vrijwel iedereen. Dus als je aanleg hebt voor een droge huid, is het verstandig om een aantal preventieve maatregelen te nemen om een droge huid te voorkomen.

De huid regelmatig invetten

De huid kun je goed vochtig houden door gebruik te maken van een crème. Het vet zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd wordt en voorkomt tegelijkertijd dat je huid uitdroogt. De vette laag zorgt namelijk voor een beschermlaag, waardoor vocht de huid niet kan verlaten. Zo krijgt de huid zelf kans om extra huidvetten aanmaken.

Eet gezond en gevarieerd

Snelle suikers, onverzadigde vetten, een gebrek aan voedingsstoffen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je lichaam niet optimaal werkt. Ook je huid wordt hierdoor beïnvloed. Door voldoende groenten, fruit, maar ook noten of vis te eten, geef je je huid de belangrijkste voedingsstoffen.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Naast het feit dat lichaamsbeweging zorgt voor meer energie en je er de kans op hart- en vaatziekten en andere ziektes mee voorkomt, is het ook nog eens ontzettend goed voor de huid. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie en daarmee houdt het de huid gezond en stralend!

Eet gezonde voeding

Zoals we hierboven al aangaven, heeft voeding invloed op de staat van je huid. Als je alleen maar ongezond eet, dan is de kans aanwezig dat dit een ontstekingsreactie veroorzaakt die je terugziet in de huid.

Drink genoeg water

Het ligt natuurlijk erg voor de hand, maar genoeg water drinken is een weldaad voor je lichaam en daarmee natuurlijk ook je huid. Veel mensen drinken toch nog te weinig water. Geef je lichaam daarom voldoende vocht om de huid te laten herstellen. Gebruik desnoods een app zoals Waterdrop om er regelmatig aan herinnerd te worden om genoeg te drinken.

Gebruik een luchtbevochtiger

Als de luchtvochtigheid in je woning laag is, dan kun je extra last krijgen van een droge huid. Met een luchtbevochtiger voeg je extra vocht toe aan de lucht binnenshuis en zorg je er dus voor dat je huid beter gehydrateerd blijft.

Neem kortere douches en was niet te intensief

Douchen is heerlijk, maar te lang douchen droogt de huid juist uit. Als je dus last hebt van een droge huid loont het om kortere en minder warme douches te nemen. De stelregel is hier: hoe warmer, des te slechter.

Bovendien is het niet verstandig om je huid dagelijks stevig te wassen, bijvoorbeeld met een scrubgel. Net zoals met shampoo zorgt dit ervoor dat je de huid ontdoet van essentiële oliën. Doe je dit te vaak, dan krijgt je huid geen kans om zichzelf te herstellen en dat doet meer kwaad dan goed.

Gebruik lippenbalsem

Ja, ook de lippen hebben regelmatig wat te verduren. Met name in de winter komen droge lippen veel voor. Door lippenbalsem te gebruiken, voorkom je dat je lippen te veel uitdrogen.

De huidverbeterende crèmes van Muze

De crèmes van Muze zijn een weldaad voor je huid. Onze producten zijn geformuleerd met 100% actieve en bewezen ingrediënten voor het hoogst haalbare resultaat. Onze producten zijn watervrij, omdat water wordt gebruikt als onnodige opvulling en de huid juist uitdroogt. Bij Muze vind je alleen het beste voor jouw huid.

Skyhigh Angel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Phospholipids, Ribose
 • Skin Identical ingredient: Sodium Hyaluronate

De huididentieke ingrediënten van Muze helpen de vochtbalans te herstellen, waardoor jouw droge huid er snel weer steviger en stralender uitziet en aanvoelt. Bovendien blijft jouw huid beschermd tegen stress, vervuiling en hitte door de beschermende barrière van vocht die deze gelcrème biedt.

Spot On 50 ML – Anti-pigmentation & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Deze dagcrème gaat huidveroudering effectief tegen en voedt de huid met een hoge concentratie retinol en antioxidanten. Bovendien geeft het veel vocht en zorgt het voor een stevigere, gladdere en zuiverdere tint.

Overnight Patron 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Overnight Patron zorgt ervoor dat je huid direct zachter en gladder aanvoelt en beter gehydrateerd is. Het is de ideale nachtcrème die je huid bescherming biedt terwijl jij slaapt. De voedende crème beschikt over uitstekende vochtinbrengende voordelen, trekt snel in en voelt niet vet aan. Bij het opstaan zie je er direct fris en gehydrateerd uit.

Eye Spy 15 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Eye Spy is de eerste oogcrème met dubbelfunctie: lifting én anti-aging. Het is een lifesaver voor vermoeide ogen. Hij maakt oogleden strakker, strijkt lijntjes glad, vermindert wallen en heldert donkere kringen op. Bovendien verhoogt het de huidhydratatie en geeft het onmiddellijk verhelderende resultaten.

Eye Catcher 15 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Laat het hele gebied rondom de ogen stralen, van slaap tot slaap. Door deze fijne emulsie aan te brengen is het veel eenvoudiger om make-up aan te brengen. Bovendien vervaagt de hydraterende werking tekenen van stress en vermoeidheid.

Ontdek welk product het beste bij jou past

Wil je zelf ontdekken welke van deze hydraterende crèmes het beste bij jou passen? Kies er dan voor om eerst een Try Out Set aan te schaffen en maak zelf een selectie van de producten die jij wilt ervaren. Kies een van de drie sets om te ontdekken wat het doet voor je huid. De Try Out Set wordt vervolgens bezorgd in je brievenbus. Je hoeft er dus niet eens voor thuis te blijven!

Veelgestelde vragen

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een huidconditie die ontstaat wanneer er een relatief tekort aan water in de hoornlaag van de huid optreedt. 

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben, zoals het weer, te heet en te lang douchen, het gebruik van harde zepen, overmatig handen wassen, ouder worden, voeding of bepaalde medische aandoeningen. 

Wat merk je bij een droge huid?

Als je last hebt van een droge huid kan dit gepaard gaan met jeuk, roodheid, schilfering, barstjes in de huid. Ook zwellingen en blaarvormingen komen voor. 

Waarom zijn bepaalde plekken van de huid gevoeliger dan andere?

Vooral handen, het gezicht, de ellebogen en de benen zijn gevoelig voor een droge huid. Dit komt doordat deze delen van het lichaam meer worden blootgesteld aan het weer, zoals droge lucht, zon of juist kou. 

Hoe kun je een droge huid voorkomen? 

Om te voorkomen dat je huid uitdroogt kun je de huid preventief goed insmeren met een hydraterende crème. Zo voorkom je dat vocht je huid verlaat. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. 

Hoe kun je een droge huid behandelen?

Je kunt een droge huid op verschillende manieren behandelen. Naast de punten hierboven is het belangrijk om voldoende te drinken, korter te douchen en een lippenbalsem te gebruiken. Daarnaast kan het bij lage luchtvochtigheid in huis goed zijn om een luchtbevochtiger te gebruiken.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 756 reviews.