Een gevoelige huid: de oorzaken, symptomen en oplossingen

Bij een gevoelige huid is het beschermende vetlaagje van de huid vaak aangetast. Hierdoor is de huid vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Een gevoelige huid kan onder andere leiden tot jeuk, schilfers, rode uitslag of een branderig gevoel.

Een gevoelige huid kan zich overal op het lichaam voordoen en er zijn veel verschillende oorzaken die eraan ten grondslag kunnen liggen. Denk aan een ongezonde levensstijl, temperatuurschommelingen of het gebruik van verkeerde producten. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken en symptomen van een gevoelige huid. Daarnaast geven we tips en beschrijven we hoe je een gevoelige huid het beste kunt verzorgen.

Oorzaken van een gevoelige huid

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een gevoelige huid en een gevoelig geworden huid. Een gevoelige huid is genetisch bepaald. Mensen met een lichte huidskleur hebben hier vaker last van dan mensen met een donkere huidskleur. Doordat de huid dunner is, beschermt hij minder goed tegen invloeden van buitenaf.

Een gevoelig geworden huid is niet genetisch bepaald. Het is een conditie van de huid en iedereen kan hier last van krijgen.

Ongeacht of je chronisch een gevoelige huid hebt of slechts af en toe last hebt van een gevoelige huid, zijn er verschillende externe en interne oorzaken die een gevoelige huid kunnen veroorzaken of zelfs verergeren. Als je weet wat de oorzaak is, is het mogelijk om een gevoelige huid te voorkomen of verminderen.

Externe oorzaken van een gevoelige huid

Er zijn verschillende externe triggers die een gevoelige huid kunnen veroorzaken of verergeren:

1. Temperatuurschommelingen: een schommeling in de temperatuur, zoals bij een warm bad, kan ervoor zorgen dat je lichaam meer histamine vrijgeeft. Dit molecuul zorgt voor een jeukend gevoel en verwijding van je bloedvaten, waardoor roodheid ontstaat.

2. Luchtvervuiling: fijne deeltjes in de lucht, zoals roet, kunnen een stressreactie van de huid veroorzaken. De vervuiling tast het beschermende laagje van de huid aan, wat kan leiden tot dehydratatie en een grotere kwetsbaarheid voor andere externe triggers.

3. Zonlicht: te veel zon is niet goed voor de huid. Het kan ervoor zorgen dat er te veel vrije radicalen vrijkomen die het bindweefsel in de huid aantasten. Dit leidt tot klachten die kenmerkend zijn voor een gevoelige huid.

4. Slechte producten: het gebruik van cosmetische producten, zoals huidcème of parfum, kan zorgen voor een negatieve reactie van je huid. Zulke producten bevatten vaak kunstmatig toegevoegde kleur- en geurstoffen, die tot irritatie van de huid leiden. Kies daarom voor producten die speciaal gemaakt zijn voor een gevoelige huid.

Interne oorzaken van een gevoelige huid

Naast externe triggers is er ook een aantal interne triggers dat kan leiden tot een gevoelige huid.

1. Slechte levensstijl: naast uv-straling van de zon kunnen roken, stress en intense emoties leiden tot een toename van vrije radicalen. Deze tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch is en uit balans raakt.

2. Huidaandoeningen: een gevoelige huid kan een indicatie zijn van een onderliggende huidaandoening, zoals eczeem.

3. Uitdroging: een gevoelige huid is vaak het gevolg van een uitgedroogde huid. Een uitgedroogde huid zorgt ervoor dat de beschermlaag van de huid minder goed werkt. Schadelijke stoffen van buitenaf kunnen daardoor makkelijker irritaties veroorzaken, zoals jeuk of een rode huid.

Symptomen van een gevoelige huid

Je kunt een gevoelige huid herkennen aan meerdere symptomen. Vaak worden symptomen heftiger als je niet fit bent, bijvoorbeeld als gevolg van vermoeidheid of stress. Daarnaast speelt het seizoen bij veel mensen een belangrijke rol.

Zoals we eerder in dit artikel beschreven zijn temperatuurwisselingen een oorzaak van een gevoelige huid. In de zomer zijn de temperatuurwisselingen vaak minder groot dan in de winter. De kans is groot dat je last hebt van een gevoelige huid als je één of meerdere van onderstaande symptomen hebt:

 • Rode bultjes
 • Rode vlekken
 • Rood gezicht
 • Een trekkend of brandend gevoel
 • Jeuk
 • Pijn bij aanraking
 • Puistjes
 • Een droge huid of schrale plekken
 • Huidschilfers
 • Een ongelijkmatige huidtextuur

Het verzorgen van een gevoelige huid (routine)

Door je huid op de juiste manier te verzorgen kun je de symptomen van een gevoelige huid tegengaan. De ideale skincare routine voor een gevoelige huid bestaat uit een aantal stappen. Ga bij ernstige klachten altijd langs de huisarts.

1. Reinigen: als je de huid niet goed reinigt, blijven er dode huidcellen achter waardoor de huid nog geïrriteerder raakt. Gebruik daarom elke dag een face wash, gezichtsreiniger, lotion of reinigingsschuim die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Dit soort producten bevat ingrediënten die onzuiverheden in de huid gladtrekken en de huid hydrateren. Reinig de huid altijd met lauw water in plaats van heet water om schadelijke temperatuurschommelingen te voorkomen. Dep de huid daarna voorzichtig droog met een handdoek.

2. Voeden: verzorg je huid na het reinigen met een gezichtsserum en/of moisturizer. Een serum fungeert als extra voeding voor de huid en breng je aan onder de dag- of nachtcrème. Een moisturizer hydrateert de huid en beschermt de huid tegen externe triggers, zoals vervuiling. Gebruik altijd een non-comedogene crème. Met zulke crèmes raken je poriën niet verstopt en verminder je dus de kans op mee-eters en andere onzuiverheden. Breng het product aan op een vochtige huid en verwarm de crème in je handen. Op die manier wordt de crème beter opgenomen.

3. Verzorgen: een gevoelige huid heeft baat bij een speciale dagcrème. Het belangrijkste bij het uitkiezen van een goede crème is dat het product je huid beschermt en niet nog meer irriteert. Geschikte crèmes voor de gevoelige huid zijn dermatologisch getest en bevatten geen alcohol of parfum. Gebruik ook een zonnebrandcrème als de dagcrème geen Sun Protection Factor (SPF) bevat. Een gevoelige huid is namelijk vatbaar voor uv-straling. Let er ten slotte op dat je geen gezichtsverzorgingsproducten gebruikt na de houdbaarheidsdatum.

4. Relax: zoals je eerder in het artikel hebt kunnen lezen, zijn vermoeidheid en stress oorzaken van een gevoelige huid. Probeer daarom voor voldoende rust te zorgen in je drukke leven, zeker als je merkt dat je klachten erger worden.

Tips voor een gevoelige huid

Bij een gevoelige huid is het belangrijk om je huid goed te beschermen en niet onnodig te irriteren. Hieronder vind je een aantal tips die een gevoelige huid kunnen voorkomen of verminderen:

 • Het kan zijn dat huidallergieën jouw gevoelige huid veroorzaken. Laat je daarom testen op allergieën bij de huisarts.
 • Zorg dat de huidproducten die je gebruikt, zoals make-up, geen irriterende ingrediënten bevatten. Test bij voorkeur elk product eerst uit, bijvoorbeeld op je arm. Reageert de huid goed op het product, gebruik het dan pas op je gezicht. Of probeer natuurlijke verzorgingsproducten, deze bevatten vaak minder irriterende stoffen.
 • Voldoende water drinken is belangrijk voor een goede conditie van je huid. Drink daarom altijd tussen de 1,5 en 3 liter water per dag.
 • Ook een gevarieerd dieet is goed voor de huid. Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg groenten en fruit eet.
 • Het is vast geen verrassing dat roken erg slecht is voor je huid. Veel mensen die stoppen met roken hebben daarna veel minder last van een gevoelige huid.
 • Bescherm je huid goed tegen zonlicht. In de zomer doe je dit met zonnebrandcrème en in de winter ben je gebaat bij een goede dag- en nachtcrème. In de winter droogt je huid namelijk snel uit. Wees niet bang om gevoelige plekken in de zomer in te smeren met factor 50.
 • Probeer altijd gezichtsproducten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. Deze producten beschermen en hydrateren je huid.
 • Zorg ervoor dat je huid niet te lang wordt blootgesteld aan water. Neem daarom bij voorkeur een douche in plaats van een bad en gebruik water dat niet te warm is. Douche bovendien maximaal één keer per dag.
 • Droog je gezicht altijd voorzichtig met een handdoek door de natte huid te deppen. Daarmee voorkom je beschadigingen aan je huid.
 • Gebruik nooit een droge washand bij het wassen van je gezicht of het aanbrengen van een reinigingsproduct. Dit kan erg schuren en daardoor irritatie veroorzaken. Het is nog beter om speciale reinigingsdoekjes te gebruiken.
 • Vermijd kleding die te veel schuurt.

Ontdek onze skincare producten

Alle producten van Muze zijn ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke en actieve ingrediënten. Zo zijn al onze skincare producten watervrij. Water in cosmetica droogt de huid uit en wordt door veel merken slechts als opvulling gebruikt. Onze producten zijn daarom ideaal in een skincare routine als je een gevoelige huid hebt.

Veelgestelde vragen

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is niet goed in balans en reageert heftiger op invloeden van buitenaf, zoals temperatuurschommelingen, luchtvervuiling of blootstelling aan zonlicht. Een gevoelige huid kan zich overal op het lichaam voordoen en gaat vaak gepaard met een droge huid. Dit komt omdat het beschermende laagje van de huid is aangetast. 

Hoe herken je een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is vaak aan meerdere symptomen te herkennen. Bekende symptomen zijn:
• Rode bultjes en vlekken
• Rood gezicht 
• Een trekkend of brandend gevoel
• Jeuk
• Pijn bij aanraking
• Puistjes
• Een droge huid of schrale plekken
• Huidschilfers
• Een ongelijkmatige huidtextuur

Wat te doen tegen een gevoelige huid?

Verzorg je huid goed als je last hebt van een gevoelige huid. Hieronder vind je een aantal tips om je huid goed te beschermen en niet onnodig te irriteren:
• Laat je testen op allergieën bij de huisarts.
• Gebruik alleen producten zonder irriterende ingrediënten.
• Drink voldoende water en eet gevarieerd.
• Stop met roken.
• Stel je huid niet onnodig bloot aan zonlicht. 
• Probeer altijd gezichtsproducten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid.
• Neem maximaal één keer per dag een bad of bij voorkeur douche. Gebruik niet te heet water. 
• Gebruik nooit een droge handdoek of washand bij het wassen van je gezicht. 
• Vermijd schurende kleding. 

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 784 reviews.