Hormoonverstorende ingrediënten in cosmetica vermijden

Een natuurlijke balans van je hormonen is belangrijk voor een gezond lichaam. Lees in dit artikel hier hoe je hormoonverstorende ingrediënten in cosmeticaproducten kan vermijden.

Hormoonverstorende ingrediënten in cosmeticaproducten: hoe vermijd je ze?

Een natuurlijke balans van je hormonen is belangrijk voor een gezond lichaam. Helaas zijn er in onze omgeving nog talloze chemicaliën en stoffen die de balans van onze hormonen verstoren.

Deze chemicaliën, oftewel hormoonverstorende stoffen, zijn vaak te vinden in onze dagelijkse producten. Producten zoals voedsel, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Hoewel deze stoffen in kleine hoeveelheden te vinden zijn kunnen ze na een tijdje ophopen en uiteindelijk bijdragen aan gezondheidsproblemen.

We leggen je uit wat hormoonverstorende stoffen zijn, wat de invloeden zijn op ons lichaam, waar je ze precies vindt en hoe je ze kunt vermijden.

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

Hormonen worden door je lichaam zelf gemaakt en zijn verantwoordelijk voor verschillende lichaamsprocessen zoals groei en ontwikkeling, metabolisme, voortplanting en stemming.

Sommige chemische stoffen die in onze producten gevonden worden, kunnen de normale functie van hormonen in je lichaam verstoren. Deze hormoonverstorende stoffen kunnen de hormonen nabootsen, blokkeren of veranderen waardoor ze de normale functies niet meer kunnen uitvoeren.

Deze stoffen zijn helaas nog te vinden in onze dagelijkse producten en blootstelling hieraan kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om te weten wat hormoonverstorende stoffen zijn en in welke producten je ze kunt vinden.

Soorten hormoonverstorende stoffen

In veel producten die we gebruiken zitten kleine hoeveelheden hormoonverstorende stoffen. Dit zijn een aantal van de meest bekende en hun schadelijke eigenschappen:

Bisfenol A (BPA)

Een van de bekendste hormoonverstorende stoffen is Bisfenol A (BPA). BPA wordt vaak gebruikt bij de productie van plastic producten, zoals flessen en verpakkingsmateriaal van voedsel. Via ons voedsel of andere producten die verpakt zijn met BPA kan het ons lichaam binnen komen en de hormoonbalans verstoren.

Te veel BPA kan schadelijk zijn voor de lever, nieren en de vruchtbaarheid. Er is zelfs een verband gelegd met Bisfenol A en obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker.

Bisfenol S (BPS) en bisfenol F (BPF) worden steeds vaker als vervanger voor BPA gebruikt, maar ook deze alternatieven worden verdacht van soortgelijke effecten als BPA.

Ftalaten

Ftalaten vallen onder weekmakers. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat hard plastic en rubber soepel en buigzaam worden en kan onder andere gevonden worden in speelgoed en verpakkingen, maar ook in shampoo en nagellak.

Ftalaten hebben de meeste invloed op het hormoonsysteem bij zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen en kunnen lijden tot een verstoorde ontwikkeling.

Parabenen

Een hormoonverstorende stof waar we allemaal wel eens wat over hebben gehoord zijn parabenen. Parabenen zijn conserveringsmiddelen en worden vooral gebruikt bij persoonlijke verzorgingsproducten en geneesmiddelen. Ze gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen in producten.

 Parabenen bootsen oestrogeen na in je lichaam en kunnen de kans op tumoren verhogen. Ze worden gebruikt in onder andere shampoo, douchegel, crème, lotion en bodybutter.

Lysmeral

Lysmeral is een synthetische geurstof dat de geur heeft een lelietje-van-dalen en veel wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.

Een hoge blootstelling aan lysmeral kan ervoor zorgen dat bij (ongeboren) baby’s en jonge kinderen de ontwikkeling verminderd wordt. Bij mannen kan het ervoor zorgen dat ze minder vruchtbaar worden.

Ook kan lysmeral bij veel mensen leiden tot contactallergie, waarbij je last kunt krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.

Vanaf maart 2022 is het gebruik van lysmeral in persoonlijke verzorgingsproducten verboden in de Europese Unie.

Hormoonverstorende stoffen en de impact op het milieu.

Dat hormoonverstorende stoffen schadelijk zijn voor je gezondheid weten we nu wel, maar wist je dat ze ook schadelijk zijn voor het milieu?

Deze stoffen kunnen de natuurlijke systemen verstoren en de biodiversiteit aantasten en. Ze kunnen zich verspreiden via de lucht, het water en de bodem en kunnen verschillende ecosystemen via deze weg verstoren.

Om de natuur te beschermen is het van belang om het gebruik van deze stoffen zoveel mogelijk te verminderen zodat we een gezonde en veilige omgeving behouden voor ons allemaal.

Hoe verminder je blootstelling aan hormoonverstorende stoffen?

Omdat deze stoffen overal om ons heen te vinden zijn kan het een uitdaging zijn om de blootstelling hieraan te verminderen. Gelukkig is er genoeg informatie te vinden over welke stoffen in je producten je het beste kan laten liggen.

BPA’s vermijden

Een van de makkelijkste stoffen die je kan herkennen en vermijden zijn BPA in verpakkingen, door te zoeken naar producten die verpakt zijn zonder plastics. Glas, RVS en karton zijn hiervoor goede alternatieven.

Heb je toch een plastic product, dan kan je gaan kijken naar de iconen die op de plastic verpakking staan. Aan de onderkant van een plastic verpakking vind je een aantal iconen met een getal. Zie je een 3 of 7? Vermijd dit product dan, omdat er dan BPA in zit verwerkt.

Hormoonverstorende ingrediënten vermijden

Ook de ingrediënten van je producten zijn belangrijk om naar te kijken. Deze hormoonverstorende ingrediënten kun je het beste vermijden:

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS).
  • Sodium laureth Sulfate (SLES).
  • Parabenen.
    • Deze kunnen in verschillende vormen komen. Een enkele ervan zijn ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben.
  • Ftalaten.
    • Deze zijn wat moeilijker te zien in een product omdat ze meestal niet op het etiket vermeld staan. Toch kan je er wel naar blijven zoeken. Ze worden meestal vermeld als di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
  • Minerale oliën.
    • Deze kan je vaak vinden onder de naam petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline.
  • PEG’s.
    • Zie je in een ingrediëntenlijst een nummer vermeld staan dan gaat en vaak over een soort PEG.
  • Mono-, di-, en triethanolamine (MEA, DEA, TEA).
    • Deze staan gewoon onder hun eigen naam vermeld in de ingrediëntenlijst.
  • Siliconen.
    • Dimethicone, Simethicone en cyclomethicone staan ook vermeld op de lijst en zijn makkelijk te herkennen.

Muze is de beste keuze voor jouw huid: ervaar het zelf!

Als je kiest voor de producten van Muze, dan hoef je je geen zorgen te maken over hormoonvestorende stoffen. Al onze producten zijn natuurlijk, microplasticvrij, vegan en bevatten alleen het goede voor jouw huid.

Ervaar de wetenschappelijk bewezen liftende en verstrakkende resultaten van onze producten. Bestel een Trial & Travelset en merk het verschil!  

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 830 reviews.