Retinol: wat is het en wat doet het voor je huid?

Retinol is een term waar je bijna niet omheen kunt als je leert over huidverzorging en anti-aging. Je hoort het overal en in reclameteksten wordt het aangehaald als een soort wondermiddel. Maar wat is het nu precies? En wat kan het bijdragen aan jouw skincare routine? Lees snel verder om alles te leren over dit ingrediënt.

Gebruik serum of crème met retinol om de tekenen van huidveroudering te bestrijden of om het uiterlijk van jouw huid te verbeteren. Retinol is een ingrediënt dat het natuurlijke celvernieuwingsproces van je huid kan versnellen. Dit helpt om rimpels, fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering minder zichtbaar te maken. Retinol kan ook helpen de poriën te ontstoppen en de kans op acne te verminderen.

Omdat retinol zo’n krachtig ingrediënt is, is het belangrijk om jezelf te (laten) informeren over het gebruik ervan. Je huid moet tolerantie opbouwen en het moet gebruikt worden binnen een stabiele routine met de juiste producten om een maximale werkzaamheid te bereiken en neveneffecten zoals roodheid of irritatie te voorkomen.

Wat is retinol (vitamine A)?

Kort gezegd is retinol een ander woord voor vitamine A. Het is een antioxidant, een lichaamseigen middel en een celcommunicerend ingrediënt. Retinol komt het meest voor in dierlijke voedingsmiddelen, maar ook in sommige planten. Voorbeelden van dierlijke bronnen waar veel retinol in zit, zijn lever en eigeel. Retinol uit plantaardige bronnen wordt meestal minder goed door het lichaam opgenomen. Daarnaast kan het synthetisch vervaardigd worden.

Vitamine A is essentieel voor een goed gezichtsvermogen, een gezond immuunsysteem en de celgroei. Het kan de huid er jonger uit laten zien, omdat het de celvernieuwing versnelt. Bovendien heeft retinol een exfoliërende werking en kan het daardoor helpen rimpels te verminderen. Retinolproducten zijn meestal verkrijgbaar in crème- of serumvorm, afhankelijk van hun sterkte.

Verschillende soorten retinol en retinoïden

Als je dieper de materie induikt over retinol, kom je al snel veel lange woorden tegen, vaak met een scheikundige achtergrond. Wij nemen de belangrijkste begrippen hieronder met je door.

Retinol is niet anders dan een soort vitamine A. Dit komt in verschillende vormen voor. Retinoïnezuur, ook wel vitamine A zuur, is een zeer sterke vorm van retinol die door een arts moet worden voorgeschreven.

Andere producten uit dezelfde familie zijn:

 • Retinylpalmitaat is een soort retinol die vaak te vinden is in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Retinylpalmitaat wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten in een crème of serum om de werkzaamheid te vergroten.
 • Tretinoïne is een retinoïde die ook op recept verkrijgbaar is. Het wordt gebruikt om acne te behandelen, maar kan ook nuttig zijn om rimpels te verminderen. Retinoïden zijn afgeleide vormen van vitamine A. Retinoïden helpen de huid zichzelf te vernieuwen.
 • Isotretinoïne, ook bekend als Accutane, is een receptgeneesmiddel dat gebruikt wordt om ernstige acne te behandelen.
 • Tazaroteen is een uitwendige retinoïde die gebruikt wordt om acne en psoriasis te behandelen.

Wat doet retinol voor je huid?

Retinol is een van de beste ingrediënten die er zijn voor huidverzorging, want het helpt zowel bij het tegengaan van huidveroudering als het bestrijden van vette huid en acne. Retinol kan rimpels en fijne lijntjes verminderen, de teint en de textuur van de huid verbeteren en helpen bij acne. Maar hoe?

Vitamine A is een antioxidant. Die zijn belangrijk omdat zij helpen beschermen tegen vrije radicalen, instabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen, wat tot ontstekingen en tekenen van veroudering leidt. Vrije radicalen komen onder andere vrij door zonlicht en luchtvervuiling. Antioxidanten helpen vrije radicalen te stabiliseren, zodat ze geen schade kunnen aanrichten.

Het is ook een celcommunicerend ingredient, oftewel een boodschapperstof. Dat betekent dat het in staat is met cellen te communiceren en hen te vertellen wat ze moeten doen. Retinol kan de cellen in de huid vertellen meer collageen aan te maken, wat rimpels en fijne lijntjes helpt verminderen. Retinol kan de cellen ook zeggen meer elastine aan te maken, wat de elasticiteit van de huid helpt verbeteren. Ook helpt het bij acne door de cellen te vertellen minder olie te produceren.

Retinol is verder een huideigen ingrediënt, een stof die in de huid voorkomt en dezelfde chemische samenstelling heeft. Skincare producten die gemaakt worden van huididentieke ingrediënten en vitamines zorgen voor optimale huidcompatibiliteit.

Retinol tegen huidveroudering

Retinol bestrijdt de tekenen van huidveroudering zoals rimpels, fijne lijntjes en ongelijkmatige huidtextuur. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, voor een stevige en elastische huid.

Retinol tegen acne en vette huid

Retinol kan helpen bij acne door de cellen minder olie te laten produceren. Daarnaast is het een krachtige exfoliant, wat betekent dat het helpt poriën te ontstoppen en puistjes te voorkomen. Retinol kan ook helpen om littekens en donkere vlekken die door acne zijn achtergebleven er beter uit te laten zien.

Normale bijwerkingen

Retinol kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals irritatie, roodheid, droogheid, en vervellen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan na een paar weken gebruik weg. Het is belangrijk dat je begint met een lage concentratie retinol en geleidelijk de hoeveelheid verhoogt. Combineer het met een vochtinbrengende crème en bescherm jezelf tegen direct zonlicht. Lees hieronder alles over hoe je retinol veilig gebruikt.

Bij aanhoudende pijn, allergische reacties of zwelling raden wij aan medische hulp te zoeken.

Hoe gebruik je retinol

Retinol is een uiterst krachtig ingrediënt en je moet het dus op de juiste manier gebruiken voor maximaal resultaat en minimaal ongemak door bijwerkingen. We hebben alle belangrijke overwegingen voor je op een rijtje gezet.

Doe eerst een patch test

Wanneer je een nieuw huidverzorgingsproduct gaat gebruiken dat retinol bevat, is het altijd een goed idee om een patch test te doen. Dat doe je door het product op een klein stukje huid aan te brengen (bijvoorbeeld achter het oor) om te zien hoe de huid erop reageert. Dit is belangrijk omdat retinol irritatie, roodheid en droogheid kan veroorzaken, vooral wanneer je het voor het eerst gebruikt. Als je geen nadelige effecten ondervindt, kun je overgaan tot gebruik van het product op het hele gezicht.

Bouw tolerantie op

Wanneer je retinol gaat gebruiken, is het belangrijk dat je met een lage dosering begint en geleidelijk de hoeveelheid verhoogt. Dit komt omdat retinol met receptoren in je huidcellen communiceert, die moeten wennen aan de grotere hoeveelheid retinol.

Je kunt de tolerantie verhogen door de frequentie en/of de concentratie geleidelijk op te voeren. Je kunt het beste beginnen door retinol een paar keer per week te gebruiken en de hoeveelheid geleidelijk op te voeren. Als je bijwerkingen ondervindt, zoals irritatie, roodheid, of droogheid, verminder dan de hoeveelheid totdat je huid eraan gewend is.

Bescherm je huid extra goed tegen de zon

Retinol maakt de huid gevoeliger voor de zon, dus is het belangrijk dat je overdag een zonnebrandcrème gebruikt. Wij raden aan een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger te gebruiken. Vermijd ook directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk.

Maak het onderdeel van je nachtelijke routine

Retinol kun je het beste ‘s nachts gebruiken, omdat je huid dan niet wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook als je retinol ‘s nachts gebruikt, is het belangrijk om overdag zonnebrandcrème te gebruiken. Het maakt de huid namelijk ook nadat het is ingetrokken gevoeliger voor zonlicht.

Hydrateer de huid goed

Retinol kan droogheid veroorzaken, dus is het belangrijk een vocht inbrengende crème te gebruiken. Zoek een vochtinbrengende crème met hyaluronzuur of glycerine. Deze ingrediënten helpen om vocht in de huid aan te trekken en vast te houden.

Gebruik andere producten met voorzichtigheid

Als je retinol gebruikt, moet je uitkijken met het gebruik van andere producten die irritatie kunnen veroorzaken, zoals exfolianten, retinoïden en alfahydroxyzuren. Vermijd ook het gebruik van andere producten die je huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht.

Volg de instructies en het advies

Lees altijd de instructies en waarschuwingen op de verpakking voordat je retinol gebruikt en luister naar het advies van je schoonheidsspecialist of dermatoloog.

Wees geduldig

Retinol is zeer effectief, maar het werkt op een natuurlijke manier door processen in je huid te versnellen. Bovendien duurt het ook even voordat je huid went aan de grotere hoeveelheid vitamine A zuur. We raden dus aan om huidproducten met vitamine A zeker een paar maanden te blijven gebruiken voor een optimaal resultaat.

Voor wie is retinol geschikt?

Retinol is vooral geschikt voor mensen van boven de dertig jaar. Rond deze leeftijd vertragen de celprocessen in de huid namelijk en heeft je huid dus baat bij de celcommunicerende werking van retinol.

Voor wie is retinol niet geschikt?

Retinol is niet geschikt voor zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven. Oraal ingenomen vitamine A kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor de foetus of baby. Er is geen klinisch onderzoek gedaan naar het effect van plaatselijk aangebrachte retinoïde producten, maar er is genoeg aanleiding om tijdens deze periode retinoïden te vermijden. Verder is het is niet aan te raden retinol te gebruiken als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals isotretinoïne of acitretine.

Onder 25 is het gebruik van retinol ook af te raden. Bij zulke jonge huid is er al een hoog tempo van cel vernieuwing en andere processen, waardoor extra stimulatie juist kan zorgen voor een vette huid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder kijken we naar de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aankopen van retinolproducten zodat je het beste product voor jouw geld krijgt.

Het gewenste effect

Welk probleem wil je aanpakken? Welke dosering of vorm past hier het beste bij? Wil je alleen de huid wat ontvetten en je poriën verkleinen? Dan kies je voor andere producten dan wanneer je pigmentvlekken wilt verminderen.

De juiste ingrediënten

Een goed retinolproduct bevat naast retinol nog andere actieve ingrediënten die het effect ervan ondersteunen, bijvoorbeeld hyaluronzuur of niacinamide. Verder is het belangrijk dat het product geen extra irriterende stoffen bevat, zoals geurstoffen.

Huidtype

Houd rekening met welk huidtype je hebt. Retinol kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht, dus wees voorzichtig als je een gevoelige huid hebt. Als je niet zeker weet welk product voor jou geschikt is, vraag het dan aan je schoonheidsspecialist of dermatoloog

Het percentage retinol

Het percentage retinol wordt vaak aangegeven als een waarde tussen 0,1 en 1%. Hoe hoger het percentage, hoe meer Retinol er in het product aanwezig is. Maar pas op, een te hoge concentratie kan huidirritatie veroorzaken.

Het is in ieder geval aan te raden om met een laag percentage te beginnen voordat je het verder opbouwt. Zo kan je huid geleidelijk aan het product wennen, terwijl de receptoren in je huidcellen zich aanpassen.

Lage concentratie: 0,01% tot 0,03%. Dit is een goed punt om te beginnen met retinol om tolerantie op te bouwen en beter voor de gezondheid van je huid. In deze concentratie helpt het om vergrote poriën kleiner te maken, celvernieuwing te stimuleren en de huid te beschermen tegen omgevingsfactoren.

Gemiddelde concentratie: 0,04% tot 0,1. Retinol in deze concentratie is geschikt voor mensen met rimpels, fijne lijntjes en een ongelijkmatige huidtextuur. Door de collageenproductie te stimuleren maakt retinol dit minder zichtbaar.

Hoge concentratie: 0,1% tot 1%. Retinol in deze concentratie is ideaal voor wie littekens, donkere vlekken en hyperpigmentatie wil verminderen. Het werkt namelijk als een krachtige exfoliant, wat betekent dat het kan helpen de teint van je huid te egaliseren.

Verpakking

Een product van goede kwaliteit is goed verpakt. Dit beschermt de retinol tegen lichten lucht. Omdat retinol een lichtgevoelige stof is, kan het zijn werkzaamheid namelijk snel verliezen bij blootstelling aan licht of lucht. Het beste is een licht- en luchtdichte verpakking met een pompje.

Formule

Een goed retinolproduct bevat naast retinol nog andere actieve bestanddelen, die het effect van deze stof ondersteunen, bijvoorbeeld hyaluronzuur of niacinamide. Verder is het belangrijk dat het product geen bijkomende irriterende stoffen bevat, zoals geurstoffen.

Duurzaam en verantwoord

Tegenwoordig is het voor veel mensen belangrijk dat de producten die zij gebruiken duurzaam zijn en onder goede omstandigheden geproduceerd worden. Als je retinolproducten koopt, moet je erop letten of de producent gecertificeerd is en of er geen stoffen worden gebruikt die schadelijk (kunnen) zijn voor het milieu. Denk hierbij aan:

 • Dierlijke producten
 • Gebruik van proefdieren
 • Natuurlijke producten die de planeet te veel belasten
 • Microplastic

De prijs-kwaliteitsverhouding

Natuurlijk is de prijs ook een belangrijke overweging. Een goed retinolproduct hoeft niet duur te zijn, maar de prijs moet wel in overeenstemming zijn met de kwaliteit. Als je geld wilt besparen, is ons advies om te kiezen voor een serum met weinig extra ingrediënten.

Probeer onze producten met retinol

Cell Night Rebel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Cell Night Rebel is de nachtcrème op oliebasis die de celvernieuwing in je huid effectief bevordert én ondersteunt de veerkracht van het huidweefsel en de productie van elastine en collageen. Zo word je ’s ochtends wakker met minder fijne lijntjes en een stralende huid.

Wrinkle Wrestler 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacillus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Gebruik de Wrinkle Wrestler voor het slapen gaan en laat het serum ‘s nachts het werk doen. Een uniek en volgens de laatste wetenschappelijke resultaten geformuleerd vitamine A serum met een hoge dosering plantaardige retinoïden en antioxidanten.

Spot On 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Deze dagcrème is een mix van hoge concentratie retinoïden en antioxidanten dat voor een vlekkeloos resultaat zorgt. Bij het aanbrengen voel je het al, deze dagcrème is spot on! Gebruik de Spot On in de ochtend voor een stevige huid en een gladde en egale teint.

Veelgestelde vragen

Wat doet retinol voor je huid?

Retinol is een vorm van vitamine A die de celvernieuwing helpt stimuleren, wat kan leiden tot een jeugdiger uiterlijk. Retinol heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen om vlekken en rimpels minder zichtbaar te maken. Bovendien kan retinol de teint en de textuur van de huid helpen verbeteren en vette huid en acne tegengaan. 

Hoe vaak mag je retinol gebruiken?

Retinol moet spaarzaam gebruikt worden, omdat het bij overmatig gebruik huidirritatie kan veroorzaken. Het is het beste om met een lage concentratie te beginnen en de hoeveelheid die je gebruikt geleidelijk te verhogen, naarmate je huid eraan gewend raakt. Retinol kan om te beginnen één of twee keer per week worden aangebracht. Dit kun je opbouwen tot retinol een vast onderdeel is geworden van je avondroutine.

Is retinol veilig?

Retinol is veilig wanneer het in de aanbevolen doses gebruikt wordt. Het is echter belangrijk om langzaam te beginnen en de hoeveelheid die je gebruikt geleidelijk op te voeren om huidirritatie te voorkomen. Retinol kan de huid ook gevoeliger maken voor zonlicht, dus wees voorzichtig als je een gevoelige huid hebt.

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt het gebruik van retinol en andere vitamine A afgeraden. 

Wat is de beste retinol?

Er is niet één retinolproduct ‘de beste’, want retinol kan op verschillende manieren geformuleerd worden en sommige mensen kunnen er gevoeliger voor zijn dan anderen. Een goed retinolproduct moet echter de juiste concentratie retinol hebben voor jouw doel, goed verpakt zijn om het tegen licht en lucht te beschermen en andere actieve bestanddelen bevatten die de werking van de retinol ondersteunen. Verder is het belangrijk dat het product geen extra irriterende stoffen bevat.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 784 reviews.