SPF in dagcrème voor zonbescherming: geen perfecte combinatie

SPF in dagcrème voor zonbescherming: geen perfecte combinatie

SPF in je dagcrème klinkt als een goed idee: je huid hydrateren en beschermen tegelijk. Maar in werkelijkheid heb je er eigenlijk niet zo veel aan. In de meeste gevallen smeren mensen hun dagcrème al vroeg in de ochtend op en zijn ze ongeveer 2 uur beschermd tegen de schadelijke UVA en UVB stralen.

Tegen de tijd dat je de bescherming echt nodig hebt, biedt de SPF in de dagcrème geen bescherming meer. Daarom hebben wij bij Muze gekozen om geen SPF aan onze dagcrèmes toe te voegen.

Waarom je zonnebrandcrème en dagcrème beter apart kunt gebruiken

Dat we onze huid moeten beschermen tegen schadelijke stralen van de zon weet iedereen wel. UVA en UVB straling zorgen voor huidveroudering en pigmentvlekjes.

Om de hele dag beschermd te blijven wordt er geadviseerd om elke 2 uur opnieuw een laagje SPF aan te brengen. Maar een dagcrème breng je niet elke 2 uur aan, hierdoor ben je al snel niet meer beschermd tegen de zon.

Door je dagcrème en zonnebrandcrème apart aan te brengen kun je ze veel beter afstemmen op de specifieke behoeften van je huid. Je zult meer aandacht besteden aan het hydrateren, voeden en beschermen van je huid. Hierdoor zal je betere resultaten behalen dan wanneer je een gecombineerd product gebruikt.

Ook is het zo dat een dagcrème met SPF kan leiden tot minder effectieve bescherming tegen UV-stralen. De SPF in je dagcrème kan worden verdund door andere ingrediënten in de crème en door de manier waarop de crème wordt aangebracht.

Het gebruik van een aparte zonnebrandcrème zorgt voor een gelijkmatige, volledige dekking en biedt de beste bescherming tegen zonneschade.

De impact van zonbescherming op huidveroudering

Iedereen is zich ervan bewust dat blootstelling aan de zon kan leiden tot huidveroudering. Maar wat is precies de relatie tussen zonbescherming en huidveroudering? We leggen het je graag uit.

UV-straling en huidveroudering

UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Clinial, Cosmetic and Investigational Dermatology’ is maar liefst 80% van de zichtbare tekenen van veroudering, zoals rimpels en verlies van elasticiteit, te wijten aan blootstelling aan UV-stralen.

Er zijn twee soorten UV-stralen die de huid bereiken: UVA en UVB. UVA-stralen dringen diep door in de huid en zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. UVB-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en spelen ook een rol bij de ontwikkeling van huidkanker.

Het effect van UV-straling op verschillende huidtypes

UV-straling heeft een verschillend effect op verschillende huidtypes. Mensen met een lichtere huid hebben een verhoogd risico op zonneschade en huidveroudering dan mensen met een donkere huid. De lichte huid bevat minder melanine. Dit pigment biedt enige bescherming tegen UV-straling.

Melanomen ontstaan volgens de Skin Cancer Foundation bij mensen met een donkere huid en Aziaten vaak op de minder gepigmenteerde, niet aan de zon blootgestelde huid, met 60% tot 75% van de tumoren die ontstaan op de handpalmen, voetzolen, slijmvliezen en nagelgebieden.

Regelmatig gebruik van een zonnebrandcrème met een SPF van 20 of hoger vermindert het risico op het ontwikkelen van plaveiselcarninoom, een van de meest voorkomende oorzaken van huidkanker door blootstelling aan UV-straling

UV-straling bereikt de huid ook op bewolkte dagen en door ramen heen

Het is belangrijk om te onthouden dat zonbescherming niet alleen nodig is op zonnige dagen. UV-stralen bereiken de huid ook op bewolkte dagen en door ramen heen. Het is dan ook essentieel om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken, ongeacht de weersomstandigheden.

Hoe kies je de juiste SPF?

Zonnebrandcrèmes komen in verschillende soort en sterktes en wij raden je daarom ook aan om de crème te gebruiken die het prettigst voelt op jouw huid. Wel hebben we een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een zonnebrandcrème.

  • Kijk welke zonnebrandcreme het beste past bij je huidtype
    • Het is belangrijk om te weten welk huidtype je hebt voordat je een SPF kiest. Als je last hebt van een droge huid, heb je waarschijnlijk liever een SPF die hydraterende ingrediënten bevat, terwijl mensen met een vette huid op zoek moeten gaan naar een lichtgewicht SPF die niet vettig aanvoelt.
  • Kies de juiste factor
    • De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming de creme biedt tegen UV-straling. Het wordt aanbevolen om een SPF van ten minste 30 te kiezen, maar hogere SPF factoren bieden een betere bescherming. Houdt er rekening mee dat de bescherming niet verdubbelt bij het verhogen van de SPF factor. Een SPF 30 blokkeert bijvoorbeeld 97% van de UVB-stralen, terwijl een SPF 50 98% blokkeert. Als je voor een langere periode aan zonlicht wordt blootgesteld raden wij je aan om voor een SPF 50 te gaan om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent. En natuurlijk om minimaal elke 2 uur even opnieuw in te smeren.
  • Kies voor een breed spectrum SPF
    • Er zijn tegenwoordig heel veel soorten zonnebrandcrèmes te vinden, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Wij raden je aan om te kijken naar een zonnebrandcrème met een breed spectrum bescherming biedt voor je huid. Breed spectrum houdt in dat je huid wordt beschermd tegen de schadelijke UVA en UVB stralen. UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en kunnen huidkanker veroorzaken, terwijl UVB-stralen de belangrijkste oorzaak zijn van zonnebrand. Een minerale zonnebrandcrème is daar wel het beste voor. Natuurlijk moet je, zoals bij elk ander gezichtsverzorgingsproduct, de zonnebrandcrème eerst even testen om te kijken of er geen mogelijke allergische reacties of huidirritaties zijn.

Op zoek naar de juiste zonbescherming? Kies voor Muze Skincare

Het is duidelijk dat bescherming tegen de zon essentieel is, ongeacht welk huidtype je hebt. Bij Muze begrijpen we dat als geen ander. Daarom hebben we een reeks zonbeschermingsproducten ontwikkeld die zowel effectief als vriendelijk zijn voor de huid.

De producten in ons assortiment bevatten alleen de meest hoogwaardige en milieuvriendelijke ingrediënten. Of je huid nu gevoelig is of je simpelweg op zoek bent naar de beste manier om je huid te beschermen en voeden, Muze heeft de perfecte producten voor jou.

Onze SUN collection is ontworpen met een innovatief natuurlijk en mineraal filter dat je huid beschermt zonder het gebruik van hormoonverstorende stoffen of microplastics.

Ontdek de zonbeschermingsproducten van Muze en geef je huid de bescherming die ze verdient.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 756 reviews.