Wat doet Vitamine C voor je huid?

Als het gaat om huidverzorging is vitamine C een hot topic. Deze voedingsstof is essentieel voor de algemene gezondheid, waaronder de gezondheid van je huid. Vitamine C helpt je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon, en het speelt ook een rol bij de collageenproductie.

Als je ouder wordt, vertraagt de productie van collageen, wat kan leiden tot rimpels en andere tekenen van veroudering. Daarom heeft de oudere huid meer vitamine C nodig dan de jongere huid. In dit artikel bespreken we wat vitamine C doet voor je huid en hoe je het meest uit deze voedingsstof kunt halen.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een voedingsstof die essentieel is voor de algemene gezondheid, ook die van je huid. Het is een van de bekendste vitamines en is essentieel voor het lichaam.

Vitamine C is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand. Het zit vooral in voedingstoffen, zoals fruit, groente en aardappelen. Het lichaam zelf maakt geen vitamine C aan, dus je moet het wel uit voeding halen. Een tekort aan vitamine C leidt tot een slechte weerstand, vertraagde wondgenezing en er kan uiteindelijk scheurbuik ontstaan.

Vitamine C is een in wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit en direct wordt opgenomen in je bloed. Wanneer je een teveel aan vitamine C inneemt, verlaat die direct via je urine het lichaam. Hierdoor zijn er ook weinig negatieve effecten bekend van te veel vitamine C nemen.

Waar is vitamine C goed voor?

 • Antioxidatie
 • Goede weerstand
 • Goed functioneren zenuwstel
 • Zorgt voor gezonde botten en kraakbeen
 • Draagt bij aan een sterk gebit
 • Draagt bij aan een gezonde huid
 • IJzeropname
 • Aanmaak van collageen
 • Helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding
 • Bevordert de opname van ijzer in het bloed
 • Beschermt het lichaam tegen vrije radicalen
 • Helpt om vermoeidheid te verminderen

Wat doet vitamine C voor je huid?

Vitamine C is dus heel goed voor je gezondheid en wanneer je gezond bent straal je dit ook uit. Je huid is vaak een spiegel van hoe je je voelt. Ben je moe, gestrest of ziek, dan heb je vaak een doffe huid met meer oneffenheden. Maar vitamine C doet nog meer voor je huid.

De vitamine beschermt tegen UV-straling, vrije radicalen en vervuiling. Bovendien werkt vitamine C als remmer van melanine, een pigment dat de huid kleur geeft. Hierdoor vermindert het pigmentvlekken. Het helpt bij het herstel van de huid na beschadiging, waardoor littekens en zonschade verminderen. Ook draagt het bij aan de stevigheid van de huid en bevordert het de collageen aanmaak, wat zorgt voor minder rimpels.

 • Vitamine C laat je huid stralen
 • Vitamine C helpt je huid herstellen na schade
 • Vitamine C stimuleert de collageen aanmaak
 • Vitamine C beschermt tegen vervuiling en UV-straling
 • Vitamine C vermindert pigmentvlekjes
 • Vitamine C verstevigt de huid

Wat voor effect heeft vitamine C op collageen?

We noemden hierboven al dat vitamine C de collageen aanmaak stimuleert. Maar wat voor effect heeft dit op je huid? En wat is collageen nou precies?

Collageen is een soort eiwit dat voorkomt in je huid, je botten en je bindweefsel. Het zorgt ervoor dat je huid er jong en gezond blijft uitzien. Het wordt door het lichaam aangemaakt en het speelt een rol bij wondgenezing.

Vitamine C heeft een positief effect op de collageenproductie en maakt zowel deel uit van de collageensynthese als de bescherming tegen de afbraak ervan. Deze vitamine is een van de belangrijkste ingrediënten om collageen in de huid vast te houden.

Waarom heeft een oudere huid meer vitamine C nodig?

Naarmate je ouder wordt, neemt de collageenproductie af, wat tot rimpels en andere tekenen van veroudering kan leiden. Ook worden pigmentvlekjes minder zichtbaar. Pigmentvlekjes worden ook wel ouderdomsvlekjes genoemd en zorgen voor een oudere uitstraling.

Daarom heeft de oudere huid meer vitamine C nodig dan de jongere huid. Vitamine C stimuleert dus de aanmaak van collageen, een belangrijke stof waardoor je huid, voller en steviger oogt en daardoor ook jeugdiger.

Wat is de beste vitamine C huidverzorging?

Het is belangrijk om Vitamine C uit je voeding te halen, maar je kan het ook op je huid smeren. Dit kan met een vitamine C serum of crème.

Serums zijn zeer geconcentreerde huidverzorgingsformules die speciaal bedoeld zijn voor een specifiek huidprobleem. Serums hebben een hoge concentratie van de werkzame stof en zijn opgebouwd uit kleine moleculen waardoor ze dieper in de huid kunnen doordringen. De beste vorm van vitamine C in een serum is L-ascorbinezuur.

Er bestaan ook dag- en nachtcrèmes met vitamine C. Check altijd de verpakking en kijk hoeveel vitamine C erin zit. Om het effect van vitamine C uit je gezichtsverzorging te merken moet het product minstens 4 procent bevatten. De percentages van ingrediënten worden helaas niet altijd vermeld. Kijk daarom of het ingrediënt bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Hoe eerder het ingrediënt genoemd is, hoe meer ervan erin zit. Er worden ook vaak andere termen dan vitamine C gebruikt, zoals ascorbinezuur (ascorbic acid) of ascorbyl tetraisopalmitate.

Een goede crème heeft een dichte verpakking waar zo min mogelijk zuurstof en licht bij komt. Hierdoor blijft de vitamine langer actief.

L-ascorbinezuur

Bij hardnekkige huidproblemen kan een hoge concentratie van vitamine C een oplossing bieden. Vooral producten die L-ascorbinezuur bevatten met een percentage tussen de 10 en 20 procent kunnen je huidproblemen effectief behandelen.

VitC Guru Drops 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacillus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Vitamine F
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Onze VitC Guru Drops is dé vitamine C expert die de huid verfrist en beschermt. De vitaminecocktail zorgt voor een prachtige teint en voor een huid die zichtbaar steviger en uitgerust oogt. Het geheim van onze Guru ligt in de combinatie van verschillende vitamines waardoor jouw huid een boost krijgt en verhelderd, verstevigd en gehydrateerd wordt.

Vitamine C uit voeding: waar zit het in?

Vitamine C moet je ook uit je voeding halen. Bekend is dat er veel vitamine C in citrusvruchten zit. Mandarijnen, sinaasappels, grapefruit en citroenen geven je een vitamine boost. In groente zijn koolsoorten en broccoli bekende vitamine C boosters. Maar de tien groente- en fruitsoorten waar de meeste vitamine C in zit vind je hieronder.

Top 10 vitamine C boosters

 • Guave
 • Zwarte bessen
 • Rode paprika
 • Spruitjes
 • Peterselie
 • Boerenkool
 • Tuinbonen
 • Groene kool
 • Kiwi
 • Aardbeien

Veelgestelde vragen

Is vitamine C goed voor je huid?

Vitamine C is heel goed voor je huid. De vitamine beschermt tegen UV-straling, vrije radicalen en vervuiling. Bovendien werkt vitamine C als remmer van melanine, een pigment dat de huid kleur geeft. Hierdoor vermindert vitamine C pigmentvlekken. Het helpt bij het herstel van de huid na schade, waardoor littekens en zonschade verminderen. En het draagt bij aan de stevigheid van de huid en bevordert het de collageen aanmaak, wat zorgt voor minder rimpels. 

Wat doet een vitamine C serum?

Serums zijn zeer geconcentreerde huidverzorgingsformules die speciaal bedoeld zijn voor een specifiek huidprobleem. Vitamine C serums hebben een dus hoge concentratie van de vitamine. Ze zijn opgebouwd uit kleine moleculen waardoor ze dieper in de huid kunnen doordringen. De beste vorm van vitamine C in een serum is L-ascorbinezuur.

Wat is de beste vitamine C huidverzorging? 

Er bestaan ook dag- en nachtcrèmes met vitamine C. Check altijd de verpakking en kijk hoeveel vitamine C erin zit. Vaak staan de hoofdbestanddelen van een crème bovenaan. Een goede crème heeft een dichte verpakking waar zo min mogelijk zuurstof en licht bij komt. Hierdoor blijft de vitamine langer actief.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 756 reviews.