6 Veelvoorkomende fouten om te vermijden in je skincare routine

Wist je dat je huid ook een orgaan is? Sterker nog, je huid is het grootste orgaan van je hele lichaam. Daarnaast wil je natuurlijk je gezicht, de basis van je uiterlijk, goed verzorgen. Kortom: genoeg reden om nog eens na te denken over een goede huidverzorgingsroutine. 

Hoewel we allemaal het beste willen voor onze huid, worden er regelmatig fouten gemaakt bij de dagelijkse huidverzorging. Dit kan leiden tot huidproblemen: precies het tegenovergestelde van wat je wil bereiken! 

Daarom bespreken we hier zes veelvoorkomende fouten in je skincare routine, en geven we tips om ze te vermijden. Zo geef je je huid écht het beste.

1. Altijd dezelfde huidverzorgingsroutine met dezelfde producten

Je denkt misschien: mijn huid reageert goed op deze producten, dus ik houd ze in mijn dagelijkse routine. Hoewel het goed is om rekening te houden met je huidbehoeftes, is die gedachte niet helemaal juist. Je huid heeft in de winter namelijk andere behoeften dan in de zomer. In de winter heeft je huid bijvoorbeeld meer hydratatie nodig, terwijl je in de zomer meer op zonbescherming moet letten.

Ook verandert je huid naarmate je ouder wordt. Het is belangrijk om je skincare routine aan te passen aan de seizoenen en je leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een hydraterend serum in de winter. 

Op tijd met anti-aging producten beginnen is ook een manier van het aanpassen van je skincare routine op je leeftijd. Maar wat is op tijd? Al is het nog niet meteen zichtbaar, tussen je 25e en 30e begint het verouderingsproces al. Je ziet misschien nog niet direct rimpels verschijnen, maar voorkomen is beter dan genezen… en voorkomen is óók een effect van anti-aging skincare.

2. Te weinig gezichtsreiniging

Dit is een tip die bijna iedereen wel kent, maar niet altijd uitvoert: reinig altijd ‘s avonds en ‘s morgens je gezicht. Houd het maar eens in de gaten, als je je make-up niet verwijdert voordat je gaat slapen, krijg je de dag(en) erna een onrustigere huid. 

Het loont écht om zowel ‘s morgens als ‘s avonds je gezicht te reinigen. Heb je make-up gedragen, gebruik dan eerst een make-up remover. Gebruik vervolgens een milde reiniger die tegelijkertijd verzorgt en hydrateert. Dit voorkomt verstopte poriën en huidirritaties.

3. Lekkere geur in skincare producten

Dat lekkere vleugje van een fruitige, zoete geur terwijl je je ochtendroutine start … hoewel een lekkere geur in skincare producten aantrekkelijk is, kun je het in skincare producten beter vermijden. Parfum kan namelijk pigmentvlekken, allergieën en huidirritaties veroorzaken. 

Dat is het lekkere geurtje waarschijnlijk niet waard. Kies dus het liefst voor parfumvrije producten. Vaak wordt het op de verpakking met een symbooltje of tekst aanduiding aangegeven als een product parfumvrij is.

4. Skincare met microplastics gebruiken

Microplastics: ze zijn in cosmetica schadelijk voor zowel de natuur als je huid, en ze zitten in meer producten dan je waarschijnlijk denkt. Als je dit weet, is het een logische stap om microbeads in je skincare te vermijden, maar dan moet je wel weten hoe.

Microplastics hebben namelijk verschillende ingewikkelde namen in een ingrediëntenlijst. Lang niet iedereen heeft de kennis om in een oogopslag aan de ingrediëntenlijst te zien of er microplastics in zitten. Gelukkig is daar een handige app voor: de Beat the Microbead app. Je hoeft alleen maar het product te scannen, en de app vertelt je of het product microbeads bevat. Zo is de juiste keuze maken een stuk makkelijker!

5. Dagcrème met SPF gebruiken

Dagcrème met SPF gebruiken lijkt een verstandige keuze, want je beschermt je huid tegen de zon, toch? De waarheid ligt net een stukje anders. Dagcrème met SPF is een kleine stap in de goede richting; het is beter dan helemaal geen SPF gebruiken. Toch is dagcrème met SPF in je skincare routine verre van ideaal.

De SPF in een dagcrème gaat namelijk vaak ten koste van de actieve ingrediënten in de crème. Bovendien is de SPF na ongeveer twee uur uitgewerkt en brengt niemand elke twee uur opnieuw dagcrème aan. Gebruik daarom een apart zonbeschermingsproduct en een aparte dagcrème. Dat is veel effectiever!

6. Te ongeduldig zijn

Je hebt flink onderzoek gedaan naar de beste skincare, hebt geïnvesteerd in prachtige producten en gebruikt ze voor het eerst. Er gaan enkele dagen voorbij, maar je ziet nog geen verschil. Of, nog vervelender: je huid wordt er onrustig van.

Dit betekent niet dat het product niet werkt. Het kan even duren voor je resultaten ziet. Soms lijkt je huid eerst onrustig te worden, bijvoorbeeld omdat je moet wennen aan nieuwe ingrediënten. Heb nog wat langer geduld. Na enkele weken tot maanden zie je pas het volledige effect van de skincare producten die je gebruikt. Het wachten loont echt!

Herstel nu jouw skincare routine!

Het is niet makkelijk om de ideale skincare te kiezen. Een foutje in je routine is snel gemaakt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om je skincare routine te herstellen. Nu je je bewust bent van de veelvoorkomende fouten, kun je makkelijk je routine verbeteren.

Het begint allemaal met bewuste keuzes maken. Zo kom je uiteindelijk bij de optimale skincare routine voor jouw huid. Blijf scherp, want je huid verandert, en de ideale skincare routine verandert mee. De resultaten liegen er niet om. Een stralende, gezonde huid is waar we voor gaan!

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 711 reviews.