Glycerine voor skincare: alles wat je wilt weten

Glycerine is op het moment, samen met hyaluronzuur, een van de populairste ingrediënten in de huidverzorging. Met goede reden: het is een natuurlijke, lichaamseigen stof die fantastisch goed werkt om je huid te hydrateren. Bovendien is glycerine veilig, gebruiksvriendelijk en zorgt het dat je huid er snel waarneembaar beter uitziet.

Het is dan ook niet gek dat glycerine in enorm veel producten zit: van eetwaren tot medische producten. Maar in dit artikel zullen we ons richten op de rol van glycerine in de huidverzorging. Lees snel verder om te leren wat glycerine precies is, wat het voor jou kan betekenen en hoe je glycerine het beste kunt gebruiken.

Wat is glycerine?

Glycerine of glycerol is een heldere, reukloze en stroperige vloeistof die zoet smaakt. Het wordt geclassificeerd als een bevochtigingsmiddel (ook wel humectant), wat betekent dat het water naar zich toe trekt. Daarom is glycerine zo’n doeltreffende vochtinbrenger: het helpt je huidcellen vocht aan te trekken en vast te houden.

Glycerine is een huididentieke stof. Het komt van nature voor in je hoornlaag (de bovenste huidlaag) en is dus makkelijk op te nemen en veilig om te gebruiken.

Verschillende soorten glycerine

Anders dan vaseline, wat uit aardolie gewonnen wordt, kan glycerine uit alle soorten vetten en oliën gewonnen worden: zowel uit aardolie als ook uit plantaardige en dierlijke producten.

Plantaardige glycerol is een bijproduct dat ontstaat bij het maken van biodiesel.

Dierlijke glycerol is vaak een bijproduct van het maken van zeep met dierlijk vet.

Synthetische glycerine, ook wel conventionele glycerine, gebruikt men vooral industriële doeleinden. Deze vorm wordt uit aardolie gewonnen.

Biologische glycerine, ook wel natuurlijke glycerine genoemd, wordt gemaakt van plantaardige vetten en oliën. Dit is de beste soort voor het gebruik in huidproducten.

Waarom is glycerine populair?

Glycerine is populair omdat het werkt. Deze heldere, reukloze en stroperige vloeistof wordt al eeuwenlang in allerlei toepassingen gebruikt.

Glycerine is een huididentieke stof, wat betekent dat het van nature in je huidcellen voorkomt. Het is ook niet-comedogeen, wat betekent dat het de poriën niet verstopt en het is niet-irriterend.

Omdat glycerine van nature water naar zich toe trekt, is het een uiterst effectieve vochtinbrenger. Het kan gebruikt worden om droge huid, eczeem en psoriasis te behandelen. Glycerine kan ook gebruikt worden om jeuk, roodheid en ontstekingen te verlichten.

Kortgezegd: het is effectief, veilig, natuurlijk en zorgt dat jij er beter uitziet.

Wat is de functie van glycerine in huidverzorging?

De voornaamste functie van glycerine in huidverzorging is het hydrateren van je huid. Glycerine is een bevochtigingsmiddel, dat wil zeggen dat het water naar zich toe trekt én vasthoudt. Dit maakt glycerine tot een uiterst doeltreffende vochtinbrenger.

Hoe het werkt? Glycerine wordt makkelijk in de bovenste laag van je huid opgenomen waar het zich aan het water in de cel bindt. Dit helpt om je huidcellen gehydrateerd te houden, wat leidt tot een zachtere, gladdere en soepelere huid.

Vette of onreine huid

Hiernaast helpt het indirect bij de bestrijding van vette en onreine huid. Ingrediënten in reinigers die helpen tegen verstopte poriën kunnen je huid uitdrogen of beschadigen. Daarom is het goed om deze te combineren met een hydraterend ingrediënt zoals glycerine.

Het behandelen van aandoeningen

Glycerine kan gebruikt worden voor de behandeling van allerlei aandoeningen, waaronder:

 • Droge huid: glycerine is een uiterst doeltreffende vochtinbrenger die kan helpen om droogheid, jeuk en roodheid te verlichten.
 • Eczema: glycerine kan helpen de jeuk en roodheid te verzachten die met eczeem gepaard gaan.
 • Psoriasis: glycerine kan helpen om de ontsteking en schilfering te verminderen die met psoriasis gepaard gaan.

Glycerine en ander moisturizer ingrediënten

Er zijn drie soorten ingrediënten die gebruikt worden in moisturizers.

1. Afsluitende moisturizers: deze ingrediënten, zoals petrolatum en lanoline, vormen een barrière op je huid om waterverlies te voorkomen.

2. Verzachtende middelen: deze ingrediënten, zoals cetylalcohol en stearinezuur, helpen je huid zachter en gladder te maken.

3. Bevochtigingsmiddelen: deze ingrediënten, zoals glycerine en hyaluronzuur, trekt water aan en houdt het vast in je huidcellen.

Hoe moet je glycerine gebruiken?

Glycerine zit heel veel verschillende producten en is erg gebruiksvriendelijk. De stof kan op verschillende manieren gebruikt worden, onder andere:

 • In je reinigingsmiddel: door glycerine aan je cleanser toe te voegen, kun je de uitdrogende effecten van andere ingrediënten compenseren.
 • In je vochtinbrengende crème: glycerine is op zichzelf een doeltreffende vochtinbrenger, of het kan aan je favoriete vochtinbrenger worden toegevoegd om de werking ervan te versterken.
 • In je toner: door glycerine aan je toner toe te voegen, kun je de uitdrogende werking van andere ingrediënten compenseren.
 • Als een spot treatment: glycerine kan gebruikt worden als een spot treatment voor droge of schilferige huid.

Gecombineerd met andere ingrediënten

Glycerine kan ook met andere ingrediënten gecombineerd worden om een doeltreffender behandeling te creëren. Zo kan bijvoorbeeld de combinatie van glycerine met niacinamide helpen om je huid helderder te maken en fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken.

Door glycerine te combineren met hyaluronzuur kunt je je huid voller maken en worden de tekenen van veroudering minder zichtbaar. Ureum helpt crèmes beter in je huid te worden opgenomen.

In combinatie met jojoba olie kan glycerine het vochtpeil in je huid tot wel 24 uur lang verbeteren. Samen gaan deze ingrediënten het ‘transepidermaal waterverlies’ tegen, wat betekent dat er minder water uit de huid ontsnapt.

Concentratie

Glycerine wordt gebruikt in veel verschillende skincare producten, maar het is ook puur te verkrijgen. Wanneer je de pure vorm gebruikt moet je wel goed opletten hoe je het mengt en aanbrengt.

Te veel glycerine kan de huid juist uitdrogen. Er wordt dan te veel vocht uit de diepere huidlagen en het lichaam naar de bovenste huidcellen toegetrokken.

Klimaat

Een andere overweging is het klimaat. Glycerine zorgt ervoor dat je huidcellen water opnemen uit je lichaam én uit de omgeving. Wanneer de lucht om je heen erg droog is zal er dus meer vocht uit je lichaam komen.

Wanneer kan je glycerine het beste gebruiken?

De beste tijd om glycerine te gebruiken is nadat je je huid hebt gereinigd en voordat je vochtinbrengende crème aanbrengt. Zo krijgt de glycerine de tijd om zich aan het water in je huidcellen te binden en te voorkomen dat het verdampt.

Glycerine is het hele jaar door te gebruiken, maar veel mensen hebben het vooral nodig in het najaar om droge, jeukerige ‘winterhuid’ tegen te gaan. Maar ook in de zomer ligt uitdroging op de loer: airconditioning, zwembaden vol chloor en zeewater maken het moeilijker voor je huid om de juiste vochtigheidsgraad te behouden.

Wie kan glycerine gebruiken?

Glycerine is geschikt voor alle huidtypes. Het kan alleen gebruikt worden of in combinatie met andere ingrediënten:

 • bij droge huid helpt het als bevochtigingsmiddel
 • bij huid die ouder vermindert glycerine fijne lijntjes en rimpels
 • bij vette en onzuivere huid is hydratatie nodig om talgproductie te reguleren
 • bij gebruik van reinigingsproducten helpt het de uitdrogende effecten van ingrediënten in andere verzorgings- en cosmeticaproducten tegen gaan

Probeer de hydraterende en reinigende producten van Muze

Glycerine is een uitstekende keuze voor een groot aantal huidverzorgingsproducten. Het is gemakkelijk te gebruiken, en kan met andere ingrediënten gecombineerd worden om een doeltreffende behandeling te creëren. Glycerine is geschikt voor alle huidtypes, en kan helpen het vochtgehalte in je huid te verbeteren.

Overnight Patron 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De nachtcrème Overnight Patron nachtcrème helpt de huid ’s nachts te herstellen. Het zorgt ervoor dat de huid soepel en elastisch aanvoelt. De nachtcrème zit boordevol voedende en antioxidantrijke oliën voor een stralende huid. De ingrediënten bestaan onder andere uit: glycerine, squalaan, tocopherol en Hamamelis Virginiana Leaf Water.

Cell Night Rebel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Cell Night Rebel doet haar naam eer aan en bevordert effectief de celvernieuwing en ondersteunt de veerkracht van het huidweefsel en de productie van elastine en collageen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de bestandsdelen tocopherol, glycerine, inulin en kokosolie.

Cleanse Inventor 150 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Cleanse Inventor is een romige reinigingscrème voor dagelijks gebruik. Deze reiniger bevat glycerine, shea butter, tocopherol, inulin en squalaan waarmee talg, afvalstoffen en make-up op een effectieve manier worden verwijderd.

Master Polisher 100 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Master Polisher is een diepzuiverend gezichtsmasker met biologisch afbreekbare scrub op basis van candelila en jojoba. De glycerine, kaolin klei en panthenol minimaliseren de poriën aanzienlijk. De huid wordt zacht en gehydrateerd en voelt weer egaal en glad aan.

Veelgestelde vragen

Wat is de functie van glycerine?

Glycerine is een bevochtigingsmiddel, wat betekent dat het vocht aantrekt en vasthoudt. Het helpt de huid gehydrateerd te houden en kan de tekenen van veroudering verminderen. Glycerine is ook een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten, omdat het veilig te gebruiken en doeltreffend is.

Is glycerine natuurlijk?

Biologische glycerine is een natuurlijke stof die uit plantaardige oliën wordt verkregen. Andere soorten glycerine kunnen gewonnen worden uit dierlijke olie of aardolie. 

Is glycerine veilig? 

Ja, glycerine is veilig. Het is een natuurlijke stof die uit plantaardige oliën wordt verkregen. Het is zelfs veilig te gebruiken bij gevoelige huid, tijdens zwangerschap en in combinatie met andere ingrediënten. 

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 756 reviews.