Wat is hyaluronzuur en wat doet het voor je huid?

Hyaluronzuur helpt om de huid gehydrateerd te houden. Het is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en kan tot wel duizend keer zijn gewicht aan water vasthouden. Het is dus helemaal natuurlijk en een goede moisturizer. Producten met hyaluronzuur hydrateren en maken je huid voller.

Het ingrediënt hyaluronzuur ben je vast wel eens tegengekomen in je zoektocht naar huidverzorgingsproducten. De stof wordt veelvuldig gebruikt in serums, gezichtscrèmes en moisturizers. Maar wat is hyaluronzuur eigenlijk en wat doet dit ingrediënt voor je huid? Lees snel verder en ontdek wat dit ingrediënt voor jou kan doen.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het is een koolhydraatmolecuul dat op natuurlijke wijze door het lichaam wordt aangemaakt. Het wordt in hoge concentraties aangetroffen in de huid, de gewrichten en de ogen. Het is bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof die onze gewrichten soepel laat bewegen.

Het menselijk lichaam maakt ongeveer drie gram hyaluronzuur per dag aan. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 15 gram hyaluronzuur in het lichaam, verdeeld over het lichaamsweefsel.

Hyaluronzuur komt ook voor in de huid, onder meer in het bindweefsel. Het speelt daar een belangrijke rol in wondgenezing, maar reguleert ook het hydraterend vermogen, de stofwisseling en het herstellend vermogen van de huid. Maar de grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht.

En dit laatste is precies waarom deze stof zo vaak voorkomt in verzorgingsproducten, want hydrateren is een van de belangrijkste vormen van huidverzorging. Door hydratatie creëer je volume en zie je er jeugdiger uit.

Het gewicht van hyaluronzuur

Het gewicht van hyaluronzuur is belangrijk. We hebben het dan niet over het fysieke gewicht maar over het moleculaire gewicht. Hyaluronzuur komt voor in hoog- en laagmoleculair. De meeste soorten hyaluronzuur hebben een te grote moleculaire structuur om voorbij de buitenste laag van je huid te komen.

Hoogmoleculair hyaluronzuur zal dan ook nooit de diepere lagen van je huid bereiken en hydrateert alleen het huidoppervlak. Maar hoe kleiner de molecuul, hoe dieper het hyaluronzuur kan doordringen in de huid. Dit is belangrijk voor het beste effect.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een populair huidverzorgingsingrediënt dat tegenwoordig veel gebruikt wordt in serums, maskers en vochtinbrengende crèmes. Het staat bekend om zijn vermogen de huid te hydrateren, waardoor het een goede keuze is voor mensen met een droge of vochtarme huid.

Maar ook andere huidtypes hebben baat bij deze stof. Hydrateren is immers gezond voor elk huidtype. Daarnaast is de stof ook een antioxidant, waardoor het beschermt tegen vrije radicalen en een ontstekingsremmende werking heeft.

  • Hyaluronzuur is helemaal natuurlijk
  • Hyaluronzuur is een vochtinbrenger
  • Hyaluronzuur vervaagt fijne lijntjes en rimpels
  • Hyaluronzuur maakt je huid steviger
  • Hyaluronzuur maakt je huid voller
  • Hyaluronzuur is ontstekingsremmend
  • Hyaluronzuur is een antioxidant en beschermt de huid tegen vrije radicalen

Je vindt Hysilk terug in onderstaande producten:

Waarom is verzorging met hyaluronzuur belangrijk?

Naarmate je ouder wordt, verliest je huid volume en elasticiteit. Dit komt omdat je lichaam minder hyaluronzuur aanmaakt. Dit leidt uiteindelijk tot fijne lijntjes en rimpels. Hyaluronzuur hydrateert de huid, wat zorgt voor volume en het herstel van de elasticiteit, waardoor de rimpels minder zichtbaar worden. Hyaluronzuur kom je dus ook veelvuldig tegen in anti-aging crèmes.

Nog een mooie eigenschap van hyaluronzuur is dat het je huid nooit te veel vocht geeft. Dit kan namelijk ook voor problemen zorgen. Het werkt dus echt als de ideale vochtinbrenger. Het verfrist de bovenste huidlagen waardoor je huid er zachter, gladder en stralender uitziet.

Doordat hyaluronzuur helemaal een natuurlijke stof is, neemt de huid deze heel goed op. Helaas is de werking van hyaluronzuur maar tijdelijk. De stof wordt namelijk uiteindelijk weer afgebroken door de huid.

Vooral de invloed van zonlicht en blauw licht van schermen zorgen voor de afbraak van hyaluronzuur in je lichaam, maar ook luchtvervuiling draagt hieraan bij. Dit betekent niet dat de stof niet effectief is. Je moet het alleen steeds opnieuw gebruiken. Daarom is een dag- of nachtcrème met hyaluronzuur aan te raden. Deze smeer je dagelijks op je gezicht.

Hyluronzuur voor ieder huidtype

Hyaluronzuur is geschikt voor alle huidtypes door de lichte textuur. De droge huid kan de vochtinbrengende booster goed gebruiken om de huid te hydrateren. Voor een vette huid met acne is hyaluronzuur ook geschikt door de ontstekingsremmende werking. Het is een lichaamseigen stof waardoor ook de gevoelige huid dit ingrediënt goed kan verdragen. Zelfs bij eczeem of rosacea is hyaluronzuur aan te raden mits er geen geurstoffen of alcohol aan toegevoegd zijn.

Hyaluronzuur tijdens zwangerschap

Ook tijdens een zwangerschap kan je producten met hyaluronzuur gewoon blijven gebruiken. Meer dan negentig procent van de vrouwen ervaart veranderingen van de huid tijdens de zwangerschap. Fijne lijntjes, donkere kringen en een droge huid komen vaak voor.

Hyaluronzuur kan juist de oplossing bieden hierin. Doordat het een natuurlijke stof is, is het niet schadelijk. We raden wel af om fillers met hyaluronzuur (bij een cosmetisch arts) te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Hyaluronzuur en fillers

Hyaluronzuur komt ook voor in fillers van de cosmetisch arts. Vaak is het ingrediënt het hoofdbestandsdeel van fillers. Maar zoals we eerder al noemden, het effect van hyaluronzuur is tijdelijk, ook in fillers. Het resultaat ervan neemt op den duur dus weer af. Mocht je fillers overwegen, zou je ook eerst een producten met hyaluronzuur kunnen gebruiken om te kijken of dat het gewenste resultaat biedt.

Het verschil tussen collageen en hyaluronzuur

Collageen en hyaluronzuur zijn twee termen die je waarschijnlijk vaak hoort wanneer het over huidveroudering gaat. Collageen zorgt voor de structuur en stevigheid in onze huid. Hyaluronzuur zorgt voor hydratatie en beschermt je huid tegen vrije radicalen.

Beide stoffen nemen af naarmate we ouder worden, waardoor fijne lijntjes en rimpels sneller zichtbaar zijn. Collageen wordt vaak aangevuld met supplementen, hyarulonzuur door het op de huid te smeren.

Zo maak je hyaluronzuur onderdeel van je huidverzorgingsroutine

Nu je de werking van hyaluronzuur weet, wil je het natuurlijk gaan gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Het is eigenlijk heel makkelijk, er zijn heel veel producten te verkrijgen waarin hyaluronzuur verwerkt zit. Zo kan je een masker, serum, toner of moisturizer kiezen die dit ingrediënt bevat.

Let bij het aanschaffen van producten op de hoeveelheid hyaluronzuur. Wanneer een ingrediënt helemaal onderaan staat, zit er vaak minder in. Deze producten kunnen minder effectief zijn dan producten met een hogere concentratie hyaluronzuur.

In ons assortiment hebben we veel verschillende producten die hyaluronzuur bevatten, in de vorm van Hysilk (Sodium Hyaluronate). Ontdek onze collectie watervrije en 100% vegan producten.

Veelgestelde vragen

Waar is hyaluronzuur goed voor? 

Hyaluronzuur helpt om de huid gehydrateerd te houden. Het is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en kan tot wel duizend keer zijn gewicht aan water vasthouden. Het is dus helemaal natuurlijk en een goede moisturizer. Producten met hyaluronzuur hydrateren en maken je huid voller. 

Is hyaluronzuur gevaarlijk? 

Hyaluronzuur is niet gevaarlijk, het is een lichaamseigen stof en dus helemaal natuurlijk. Het komt veel voor in huidverzorgingsproducten en heeft een hydraterende werking. Het wordt ook gebruikt in cosmetische fillers. Hierbij gelden altijd de risico’s die injectables met zich meebrengen.

Wat is het verschil tussen hyaluronzuur en collageen? 

Collageen zorgt voor de structuur en stevigheid in onze huid. Hyaluronzuur voor hydratatie en beschermt je huid tegen vrije radicalen. Beide stoffen nemen af naarmate we ouder worden en waardoor fijne lijntjes en rimpels sneller zichtbaar zijn.

Wat is hyaluronzuur? 

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het is een koolhydraatmolecuul dat op natuurlijke wijze door het lichaam wordt aangemaakt. Het wordt in hoge concentraties aangetroffen in de huid, de gewrichten en de ogen. Het is bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten waardoor deze soepel kunnen bewegen. 

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 739 reviews.