Gezichtscrème droge huid

Veel vrouwen hebben een droge huid. Dit kan oncomfortabel aanvoelen en voor roodheid, schilfertjes of irritatie zorgen. Een goede hydraterende gezichtscrème is voor dit huidtype essentieel. In dit artikel bespreken we hoe je de beste gezichtscrème voor de droge huid kiest. We behandelen verschillende ingrediënten die voorkomen in dagcrèmes voor de droge huid en ook welke actieve ingrediënten goed zijn tegen een droge huid. Vervolgens delen we nog een aantal tips om een droge huid te voorkomen.

Een droge huid is te herkennen aan kleine poriën, ruwe plekjes en schilfertjes en vaak een trekkerig gevoel. Veel vrouwen hebben er last van en in de winter komt dit nog vaker voor. Als je een droge huid hebt, kan dat erg oncomfortabel zijn en zelfs leiden tot eczeem of andere huidproblemen. Een goede hydraterende gezichtscrème kan de huid verbeteren.

Welke kenmerken heeft een droge huid?

Een droge huid jeukt vaak en is oncomfortabel. Het kan een beetje schilferig zijn en je kunt rode vlekjes op je huid krijgen. In sommige gevallen kan er zelfs eczeem of een ander huidproblemen ontstaan.

Een droge huid heeft een aantal verschillende kenmerken, waaronder:

 • Een trekkerig gevoel na het wassen van je gezicht
 • Een jeukend en geïrriteerd gevoel
 • Schilfertjes of vlekjes op de huid
 • Roodheid of huiduitslag
 • Poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar
 • Je hebt geen mee-eters

Je huidbarrière

Een droge huid kan vaak worden toegeschreven aan een beschadigde huidbarrière, de buitenste laag van je huid. Die speelt een belangrijke rol bij de bescherming van je huid tegen de omgeving. En helpt om vocht zowel buiten te houden als binnen te houden. De huidbarrière bestaat uit een aantal verschillende eiwitten, waaronder keratine en cholesterol. Wanneer de huidbarrière beschadigd is, kan dat leiden tot een droge huid en andere huidproblemen. Een droge huid wil je voeden, hydrateren en de natuurlijke huidbarrière herstellen.

Hoe kies je de beste gezichtscrème voor een droge huid?

De beste gezichtscrème is heel persoonlijk. Iedere huid heeft andere behoeftes. Een droge huid is wel vaak een gevoelige huid. Hier moet je rekening mee houden bij het kiezen van je crème omdat bepaalde ingrediënten irritatie kunnen veroorzaken. Bij een droge huid is hydrateren een van de belangrijkste oplossingen.

Om echt de beste gezichtscrème voor jouw huid te kiezen moet je eerst het verschil weten tussen een droge huid en een vochtarme huid.

Het verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid

Een droge huid en een vochtarme huid zijn twee verschillende dingen. Een droge huid is een aandoening die optreedt wanneer de huid niet genoeg olie produceert, wat kan leiden tot jeuk, trekkerigheid en schilfertjes. Een vochtarme huid daarentegen is een aandoening die optreedt wanneer de huid niet genoeg water heeft. Dit kan leiden tot een aantal problemen, zoals rimpels, fijne lijntjes, en een verslapte huid.

In een vochtarme huid bevatten de huidcellen weinig vocht waardoor de huid minder vol is. Hierdoor zie je sneller rimpels en lijntjes. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat een droge huid een probleem is met de productie van olie, terwijl een vochtarme huid een probleem is met de hoeveelheid water in de huid.

Een van de beste manieren om een droge huid te bestrijden is je huid regelmatig te hydrateren. Dat betekent dat je elke dag een vochtinbrengende crème gebruikt, nadat je je gezicht gereinigd hebt. Hydrateren kan ook van binnenuit door voldoende water op een dag te drinken.

Wanneer moet je huid gehydrateerd worden en wanneer gebruik je een moisturizer?

Moisturizer

Een moisturizer is ideaal voor een droge huid. Moisturizers zijn ingrediënten op basis van olie, zoals plantaardige olie en minerale olie. Olie dringt vaak niet diep door in de huid, maar legt een laagje over de oppervlakte van de huid, waardoor het vocht niet aan de huid kan ontsnappen.

Kies voor een rijke crème en ga voor vettige ingrediënten zoals shea butter of plantaardige oliën. Vermijd irriterende producten, want een droge huid is extra gevoelig. Irriterende producten kunnen zijn: geurende oliën zoals rozen, munt, lavendel en citroen, maar ook zeep en alcohol. Meer weten over de beste gezichtscrèmes? Lees dan ook dit artikel.

Hydrateren

Hydrateren is geschikt voor de vochtarme huid. Hydraterende stoffen bewaken de vochtbalans in je huid en voorkomen dat vocht uit de huid verdampt. Een hydraterende crème bevat bepaalde stoffen die je vochtbalans van de huid herstellen of verbeteren. Hyarulonzuur is bijvoorbeeld een ingrediënt dat vocht naar de huidcellen trekt en vasthoudt.

Er zijn verschillende soorten vochtinbrengers verkrijgbaar, waaronder lotions, crèmes en serums.

Je huid moet het hele jaar door gehydrateerd worden, maar in de wintermaanden kan het nodig zijn een zwaardere vochtinbrengende crème te gebruiken. In de winter is de lucht vaak koud en droog, waardoor jouw huid sneller kan uitdrogen. Door een vochtinbrengende crème te gebruiken houd je je huid gehydrateerd en gezond.

Exfoliëren tegen een droge huid

Exfoliëren is een andere belangrijke stap in de strijd tegen de droge huid. Exfoliëren helpt om de dode huidcellen te verwijderen die zich aan de oppervlakte van je huid kunnen ophopen. Dit kan helpen om jouw huid er beter uit te laten zien en om meer te hydrateren.

Er zijn een aantal verschillende manieren om je huid te exfoliëren, onder meer met een scrub, een masker, exfoliant of een peeling. Het is belangrijk dat je een scrub kiest die geschikt is voor jouw huidtype. Bij een droge huid moet je een scrub gebruiken die hydraterend is en vochtinbrengende ingrediënten bevat, zoals honing of haver.

Welke ingrediënten moet een gezichtscrème bevatten voor een droge huid?

Er zijn een aantal verschillende ingrediënten die je in een gezichtscrème voor de droge huid moet zoeken. De belangrijkste zijn vochtinbrengers, die helpen om je huid gehydrateerd te houden. Andere ingrediënten die gunstig kunnen zijn voor de droge huid zijn antioxidanten, ceramiden, en lipide-herstellende middelen. Enkele van de beste actieve bestanddelen voor de droge huid zijn hyaluronzuur, glycerine, en niacinamide. Deze ingrediënten helpen de huid te hydrateren en vochtverlies te voorkomen.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn een belangrijk ingrediënt in een gezichtscrème voor de droge huid. Zij helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen te verminderen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en tot vroegtijdige veroudering kunnen leiden. Enkele van de beste antioxidanten voor de droge huid zijn vitamine C en groene thee.

Ceramiden

Ceramiden zijn lipiden of vetten die van nature in je huid voorkomen. Ze helpen de huid gehydrateerd te houden en vochtverlies te voorkomen door vocht vast te houden en verdamping tegen te gaan. Ze beschermen de huidbarrière.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een molecuul dat van nature in de huid voorkomt. Het helpt om de huid gehydrateerd te houden en voorkomt vochtverlies. Hyaluronzuur kan ook aan huidverzorgingsproducten worden toegevoegd. Het is een krachtige vochtinbrenger.

Glycerine

Glycerine is een bevochtigingsmiddel dat helpt water naar de huid te trekken. Het is een zeer doeltreffende vochtinbrenger en wordt vaak gebruikt in producten voor de droge huid.

Niacinamide

Niacinamide is een krachtige vochtinbrenger, wat betekent dat het kan helpen je huid gezond en gehydrateerd te houden, zelfs onder barre omstandigheden. Bovendien is aangetoond dat niacinamide ontstekingen helpt verminderen, waardoor het een goede keuze is voor mensen met een ontstoken of geïrriteerde huid.

Welke ingrediënten kun je beter niet gebruiken bij een droge huid?

 • Alcohol
 • Geurende oliën: citroen, rozen, lavendel, munt
 • Zeep
 • Water
 • Glycolzuur

Er zijn een paar ingrediënten die je moet vermijden als je een droge huid hebt. Ten eerste, vermijd het gebruik van producten die alcohol bevatten, dat kan uitdrogend zijn voor de huid. Ten tweede, vermijd het gebruik van producten met geurstoffen, die ook irriterend voor de huid kunnen zijn. Maar vermijd ook het gebruik van producten met veel glycolzuur of andere zuren, want die kunnen te ruw zijn voor de droge huid.

Daarnaast droogt water je huid ook uit. Hoe gek het ook klinkt: water, met name warm water, is funest voor een droge huid. Onze producten zijn daarom helemaal watervrij en zeer geschikt voor een droge huid. Kies ook voor zoveel mogelijk neutrale producten die geen geur- en kleurstoffen bevatten.

Voorkom een droge huid met deze tips

 • Reinig je gezicht met zachte middelen
 • Kies een goede dagcrème die hydrateert
 • Drink veel water
 • Vermijd lang en warm douchen
 • Vermijd de zon of gebruik een goede SPF

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een droge huid zoveel mogelijk te voorkomen. Ten eerste, zorg ervoor dat je een zacht reinigingsmiddel voor je gezicht gebruikt. Vermijd het gebruik van agressieve zepen of reinigingsmiddelen die je huid van zijn natuurlijke oliën ontdoen. Maar reinig je gezicht altijd goed voordat je een gezichtscrème aanbrengt, zo kunnen de actieve werkstoffen beter intrekken in de huid. Kies een dagcrème speciaal voor de droge huid en check de ingrediënten.

Naast het verzorgen van je huid op de juiste manier is genoeg water drinken ook een must bij een droge huid. Hydrateren kan namelijk ook van binnenuit. En hoe fijn lang en warm douchen met een lekker ruikende zeep ook is, het is funest voor de droge huid.

Veelgestelde vragen

Wat smeer je op een droge huid?

Voor een droge huid is het belangrijk dat je hydraterende en vochtinbrengende crème smeert. Kies voor een crème met vette ingrediënten of een moisturizer met oliën. Vermijd irriterende ingrediënten zoals zuren, munt en citroen.

Hoe kun je het beste je gezicht hydrateren?

Hydraterende stoffen bewaken de vochtbalans in je huid en voorkomen dat vocht uit de huid verdampt. Dit is gaat dus een vochtarme huid tegen. Een hydraterende crème bevat bepaalde stoffen die je vochtbalans van de huid herstellen of verbeteren. Hyarulonzuur is bijvoorbeeld een ingrediënt dat vocht naar de huidcellen trekt en vasthoudt. 

Wat kan je doen tegen een vochtarme huid? 

In een vochtarme huid bevatten de huidcellen weinig vocht waardoor de huid minder vol is. Hierdoor zie je sneller rimpels en lijntjes. Het belangrijkste is om veel water te drinken en de huid goed te hydrateren.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 784 reviews.