Glycolzuur in huidverzorging: alles wat je wilt weten

Glycolzuur is een huidverzorgingsingrediënt met wetenschappelijk bewezen werking. Het is een bijzonder effectieve exfoliant en antioxidant die je huid jong, egaal en gehydrateerd houdt.

Glycolzuur wordt al jaren veel gebruikt in de cosmetica, maar de meeste mensen weten eigenlijk niet wat het is. Lees snel verder om alles te leren wat je moet weten over dit ingrediënt.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is de kleinste molecule van alle alpha hydroxy zuren (AHA’s of fruitzuren), waardoor het bijzonder goed in de huid doordringt. Het is een natuurlijke verbinding afkomstig van zoete vruchten (suikerriet, meloen, papaja etc.) en wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege zijn exfoliërende eigenschappen.

Glycolzuur helpt om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen, waardoor de huid eronder helderder en stralender wordt. Het kan ook helpen bij het verbeteren van rimpels en fijne lijntjes en wordt soms gebruikt als een behandeling voor acne. Bovendien is het een antioxidant en helpt het de huid te hydrateren. In het algemeen is glycolzuur een veilige en effectieve manier om de gezondheid en het uiterlijk van je huid te verbeteren.

Wat doet glycolzuur voor je huid?

Glycolzuur is een fruitzuur met hele kleine moleculen, daardoor kan het makkelijker en dieper in de bovenste huidlaag doordringen dan de meeste andere exfolianten en is het minder irriterend voor de huid. Het verjongt en vernieuwt de huid, vermindert tekenen van zonneschade, helpt bij vette en onzuivere huid en het helpt andere ingrediënten beter te werken. We bespreken hieronder hoe.

Verjongt de huid door te exfoliëren

Glycolzuur werkt als een exfoliant, wat betekent dat het helpt dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Dit proces onthult de heldere, jonge huid eronder en kan ook helpen rimpels en fijne lijntjes zichtbaarder te maken. Glycolzuur wordt vaak gebruikt als onderdeel van een chemische peelingbehandeling.

Je huid wordt door het gebruik van glycolzuur frisster, helderder en stralender. Het verfijnt de textuur van de huid verfijnd en de poriën lijken kleiner.

Vermindert tekenen van zonneschade

Glycolzuur kan helpen om zonneschade, zoals bruine vlekken en hyperpigmentatie, minder zichtbaar te maken. Het doet dit door de beschadigde cellen in bovenste huidlaag af te breken en te vervangen door nieuwe, jonge huidcellen.

Voorkomt verstopte poriën

Glycolzuur verwijdert dode cellen uit de hoornlaag wat voorkomt dat poriën verstopt raken. Hierdoor krijg je minder mee-eters en puistjes. Bovendien helpt het de talgproductie te reguleren en heeft het antibacteriële eigenschappen. Daarom is het een effectieve behandeling tegen acne.

Verbetert de opname van andere ingrediënten

Omdat glycolzuur diep in de hoornlaag doordringt en deze exfoliëert, kunnen andere producten makkelijker doordringen en door de combinatie effectiever worden.

Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, een populaire antioxidant die de huid verheldert, maar niet erg stabiel is en niet gemakkelijk in de huid doordringt. Wanneer je echter eerst glycolzuur gebruikt, kan vitamine C gemakkelijker doordringen en veel beter werken.

Beschermt tegen vrije radicalen als antioxidant

Glycolzuur is ook een antioxidant. Dat betekent dat het helpt om je huid te beschermen tegen vrije radicalen (moleculen met een oneven aantal elektronen die cellen beschadigen waar ze mee in aanraking komen). Vrije radicalen komen vrij door onder andere zonlicht of het binnen krijgen van giftige stoffen zoals sigarettenrook of luchtvervuiling. Antioxidanten helpen dus om je te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen in je omgeving.

Hoe gebruik je glycolzuur?

Glycolzuur is een gebruiksvriendelijk ingrediënt dat voor de meeste huidtypes goed werkt. De manier waarop je het gebruikt, verschilt afhankelijk van je doel en het product dat je gebruikt. Dit zijn de meest voorkomende situaties:

Als je je huid wilt exfoliëren

Glycolzuur is verkrijgbaar in verschillende sterktes, van 5% tot 30%. Bij een concentratie van onder de 5% is het waarschijnlijk niet krachtig genoeg. Bij concentraties boven de 20% is het aan te raden eerst een expert te raadplegen, omdat er dan sprake is van een hoge zuurgraad.

Als je glycolzuur voor het eerst gebruikt, begin dan met een laag percentage en verhoog het zo nodig. Glycolzuur kan worden aangebracht in de vorm van een cleanser, een toner, een serum, een crème of een gel.

Begin met één of twee keer per week glycolzuur gebruiken en verhoog de frequentie geleidelijk tot je het elke avond of om de avond gebruikt.
Tip

Als je acne wilt behandelen

Als je glycolzuur gebruikt om acne te behandelen, zoek dan naar producten die 2% tot 10% glycolzuur bevatten. Deze producten zijn verkrijgbaar als cleansers, gels en toners.

Volg de instructies op het etiket, maar houd er rekening mee dat het verstandig om met een paar keer per week te beginnen en het rustig op te bouwen zodat de huid aan het product kan wennen. Het kan zijn dat je het enkele weken moet gebruiken voordat je duidelijk resultaat ziet.

Als je tekenen van huidveroudering wilt tegengaan

Glycolzuur kan helpen rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar te maken. Zoek naar producten die 10% tot 20% glycolzuur bevatten. Deze producten zijn verkrijgbaar als crèmes, serums en gels.

Zijn er bijwerkingen?

Glycolzuur is over het algemeen veilig om te gebruiken. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen krijgen, zoals huidirritatie, roodheid en droogheid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf over. Bij ernstige bijwerken raden we aan om naar de dokter te gaan.

Waar moet je op letten?

Glycolzuur is het meest gebruikte fruitzuur in cosmetica. Met goede reden: het is buitengewoon effectief en relatief zacht voor de huid. De werking is bijna zo sterk als die van retinoïnezuur, maar stukken minder agressief. Hierdoor kun je het ook in hogere concentraties verkrijgen zonder doktersrecept. Toch is het verstandig om jezelf voor gebruik goed te informeren.

Daarom hebben we een overzicht gemaakt van waar je op moet letten.

Zonlicht

Glycolzuur kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Daarom is het belangrijk om een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger te gebruiken wanneer je producten gebruikt die glycolzuur bevatten. Ook is het beter om glycolzuur aan je avondroutine toe te voegen dan om het in de ochtend te gebruiken.

pH-waarde

Glycolzuur heeft een pH van 3,5, wat betekent dat het vrij zuur is, maar wel binnen de aan te raden zuurgraad voor een goede exfoliant: tussen de 3 en de 5.

De concentratie van glycolzuur en de combinatie van ingrediënten bepaalt de zuurgraad van het product. Test zelf wat het beste werkt voor jouw huid of laat je informeren door een specialist.

Concentratie

Wanneer je een glycolzuur product kiest, let dan op de concentratie van dit ingrediënt. Hoe hoger de concentratie, hoe krachtiger het product. Maar bij hogere concentraties is er ook meer kans op irritatie en bijwerkingen.

Bij een concentratie van 20% of meer is het verstandig om een huidspecialist of dermatoloog om advies te vragen.

Als glycolzuur onder aan de lijst van ingrediënten van een product staat, betekent dit vaak dat er een lage concentratie in zit.

Opbouwen en tolerantie testen

Als u voor het eerst glycolzuur gebruikt, begin dan met een lage concentratie en voer die geleidelijk op. Test het product eerst op een klein stukje huid, een zogenoemde ‘patch test’, om zeker te zijn dat je het goed verdraagt.

Huidtype

Glycolzuur is geschikt voor de meeste huidtypes, maar kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met een vette of naar acne neigende huid.

Als je een gevoelige of onrustige huid hebt, is glycolzuur misschien niet de beste keuze. Het is mogelijk dat salicylzuur dan beter werkt. Salicylzuur is een vergelijkbaar zuur dat in vet opgelost kan worden, de huid kalmeert en helpt tegen een talgoverschot.

Ontdek de producten van Muze

Master Polisher 100 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

  • Antioxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
  • Skin Identical ingredient: Squalane

Dit diepzuiverende gezichtsmasker met biologisch afbreekbare scrub heeft een exfoliërende werking en maakt de huid gehydrateerd, glad en stralend. De actieve stoffen zijn onder andere toverhazelaar, squalaan, glycolzuur en hyaluronzuur.

Spot On 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

  • Antioxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
  • Skin Identical ingredient: Squalane

De Spot On bestaat uit een mix van een hoge concentratie retinol en antioxidanten, waardoor deze dagcrème voor een vlekkeloos resultaat zorgt. Naast tocopherol, squalaan en inulin bevat deze crème ook glycolzuur. Spot On herstelt en verbetert de beschadigde, verouderde of gestreste en geïrriteerde huid en bevordert het herstel van de huidbarrière en langdurige hydratatie. Het resultaat; een stevige, gladde en egale teint!

Eye Spy 15 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM:

  • Antioxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
  • Skin Identical ingredient: Squalane

Onze Eye Spy oogcrème verminderd donkere kringen en gezwollen ogen. De werkzame ingrediënten zijn onder andere tocopherol, squalaan, hyaluronzuur, glycolzuur en glycerine. Deze oog crème is ook perfect te gebruiken voor de fijne rimpels rondom de lippen.

Veelgestelde vragen

Waar is glycolzuur goed voor?

Glycolzuur is een goede exfoliant die helpt om de dode huidcellen aan het huidoppervlak kwijt te raken en de huid er stralender en jonger uit te laten zien. Het kan ook helpen bij het verminderen van rimpels en fijne lijnen en bij het herstellen van door zon beschadigde huid.

Waar zit glycolzuur in?

Glycolzuur is een ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten zit: anti-aging producten, peelings, reinigers, toners en vochtinbrengende crèmes.

Is glycolzuur veilig?

Glycolzuur is over het algemeen veilig om te gebruiken. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen krijgen, zoals huidirritatie, roodheid en droogheid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf over. Bij ernstige bijwerkingen raden wij aan een arts te raadplegen.

Wat is het verschil tussen glycolzuur en salicylzuur? 

Glycolzuur en salicylzuur worden nog wel een vergeleken. Salicylzuur wordt soms zelfs het kleine zusje van glycolzuur genoemd. Hoewel de effecten en het gebruik vergelijkbaar zijn, zijn er een paar verschillen:
Glycolzuur is een alfahydroxyzuur en wordt gewonnen uit suikerriet en zoet fruit. Het dringt dieper door in de huid, maar kan bij gevoelige of onrustige huid tot irritatie leiden. 
Salicylzuur is een betahydroxyzuur en wordt gewonnen uit wilgenbast. Het is vetoplosbaar en dringt dieper in de poriën door. Hierdoor is het beter tegen acne en vette huid.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 830 reviews.