Het veilige alternatief voor fillers

In de strijd tegen rimpels wenden Nederlanders zich steeds vaker tot fillers, ook veel jonge vrouwen zien dit als dé oplossing tegen huidveroudering. Zeker één op de 41 vrouwen maakt gebruik van fillers, blijk uit onderzoek van het Erasmus MC, dit maakt het tot een van de populairste anti-aging cosmetische ingrepen. Maar toch zijn bovenstaande behandelingen lang niet zo effectief en veilig als veel mensen denken.

Fillers worden gebruikt om rimpels te verminderen en het gezicht of andere lichaamsdelen meer volume te geven. Dat gebeurt met injecties hyaluronzuur, een stof die sterk hydraterend werkt. Met een filler behandeling zie je direct resultaat, maar er zitten ook veel nadelen en risico’s aan.

Overweeg je een filler behandeling? Lees dan eerst dit artikel. Hier vind je alles wat je moet weten, zodat je goed geïnformeerd een beslissing neemt. Daarnaast is er ook een natuurlijke en veilige manier om rimpels en de diepe lijnen te verminderen, waar wij je meer over zullen vertellen.

Wat zijn fillers precies?

Fillers in voorhoofd
Elke cosmetische ingreep kent risico’s

Fillers zijn een van de vele soorten injectables die tijdelijk de tekenen van huidveroudering moeten verminderen. Daarbij wordt in de meeste gevallen de lichaamseigen stof hyaluronzuur direct in de huid geïnjecteerd om de slapper geworden huid ‘op te vullen’. Op die manier wordt de huid als het ware strak getrokken en verdwijnen rimpels.

Vaak worden fillers geïnjecteerd in het gezicht, bijvoorbeeld in de wangen, de jukbeenderen of het voorhoofd. Bij veel jonge vrouwen zijn lip fillers erg in trek, omdat die zorgen voor vollere lippen. Ook kunnen ze helpen tegen wallen, door hyaluronzuur in de traangoot te spuiten.

Hyaluronzuur en Radiesse

Waarom gebruiken ze eigenlijk vooral hyaluronzuur voor fillers en geen andere stof? Hyaluronzuur is erg geschikt om huidveroudering tegen te gaan, omdat het uitzonderlijk goed hydrateert (het kan tot wel duizend keer zijn gewicht aan water vasthouden), als celcommunicerende stof de aanmaak van cellen stimuleert en omdat het een lichaamseigen stof is en daarom niet door het lichaam wordt afgestoten.

Ook Radiesse is een stof die wordt gebruikt in fillers. Dit is een gel die is gemaakt van calcum-hydroxylapatiet, waarmee de productie van collageen wordt gestimuleerd voor een steviger huid.

Permanente of tijdelijke fillers?

In het verleden werden nog veel permanente fillers gebruikt. Het leek zo mooi: één keer een behandeling ondergaan om voor altijd een jonge, rimpelvrije huid te hebben. Maar veel mensen hebben helaas ondervonden hoe schadelijk permanente fillers kunnen zijn.

Er werd gebruik gemaakt van stoffen die niet van nature in het lichaam voorkomen en daardoor niet kunnen worden afgebroken. Je lichaam probeert die dan af te stoten, wat leidt tot ontstekingen, zwellingen of andere huidafwijkingen. Ook kunnen fillers na verloop van tijd gaan ‘zweven’ in de huid, omdat de omliggende huid niet voor altijd hetzelfde blijft.

Om die redenen is het sinds 2015 verboden om permanente fillers te gebruiken om schoonheidsredenen. Wel mogen ze nog worden ingezet voor reconstructieve toepassingen, bijvoorbeeld na een ongeluk.

Waarom zijn fillers zo populair?

De populariteit van fillers is op zich niet gek. Op papier is het natuurlijk een vrij eenvoudige en bijzonder effectieve manier om diepe rimpels te verminderen en voor meer volume te zorgen. Bovendien is het resultaat, een jongere uitstraling, direct zichtbaar, in tegenstelling tot anti-aging crèmes, waarbij het effect pas goed te zien is bij regelmatig gebruik.

Ook mogen we de invloed van social media niet onderschatten. We zien dagelijks rolmodellen – influencers en beroemdheden zoals Kylie Jenner – op Instagram en TikTok met fillers in hun gezicht en lippen. Sommigen prijzen het gebruik ervan zelfs actief aan. Als gevolg willen vrouwen er net zo uitzien als de sterren die ze zo bewonderen. Maar vaak pakt het resultaat een stuk anders uit.

De nadelen en risico’s van fillers

Een behandeling met fillers is niet zo ideaal als het lijkt. De succesverhalen van cosmetisch artsen en social media influencers schetsen een te positief beeld, waarin de nadelen en risico’s niet of nauwelijks genoemd worden. De mislukte behandelingen komen logischerwijs niet aan bod, maar die zijn er wel degelijk. Laten we daarom ook eens kijken naar de keerzijde van hyaluronzuur fillers:

  • Bultjes
  • Blauwe plekken
  • Roodheid en zwelling
  • Te veel volume: asymmetrie of een opgeblazen gezicht
  • Allergische reactie
  • De werking is tijdelijk
  • Minder natuurlijke beweging van het gezicht
  • Kans op afsterven van het gezicht
  • De kosten

Bultjes

Een complicatie die relatief veel voorkomt, zijn bultjes of knobbeltjes in de huid. De filler verdeelt zich dan niet goed, waardoor de huid bobbelig wordt. Hoewel het vaak na enkele weken weer bijtrekt (masseren helpt), is dit vervelend omdat het natuurlijk niet mooi is en opvalt. Soms blijven de bultjes zelfs langer zitten en moet je terug naar de kliniek om dit te verhelpen.

Blauwe plekken

Ook blauwe plekken komen vaak voor na een behandeling met hyaluronzuur fillers. Dit komt doordat bloedvaatjes worden geraakt bij het injecteren. Zeker bij de mond en ogen is de kans hierop groot. Het kan wel twee weken duren voordat dit wegtrekt.

Roodheid en zwelling

Roodheid en zwellingen zijn vaak kort na de behandeling te zien. Doorgaans trekken ze na enkele dagen weer weg. Als het wordt veroorzaakt door een ontsteking, moet je ontstekingsremmers of zelfs antibiotica nemen om de zwelling en roodheid tegen te gaan. Een ontsteking kan bijvoorbeeld ontstaan als je al een ontsteking in het gezicht hebt of in de mond.

Te veel fillers: asymmetrie of een opgeblazen gezicht

Als er te veel filler in de huid wordt gespoten, ziet dat er niet fraai uit. Soms is het niet gelijkmatig aangebracht, waardoor het gezicht niet symmetrisch is. Bij te veel filler ziet je gezicht er opgeblazen uit, waardoor je een onnatuurlijke uitstraling krijgt. Scherpe contouren die je gezicht juist aantrekkelijk maken en karakter geven, zoals jukbeenderen, zijn verdwenen. In beide gevallen moet je het laten verwijderen door de cosmetisch arts of maanden wachten tot het hyaluronzuur is afgebroken.

Allergische reactie

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en wordt daarom eenvoudig opgenomen door je huid, maar in een filler zitten veel andere ingrediënten die dat niet zijn. Die ingrediënten zijn nodig om te voorkomen dat de grote hoeveelheid hyaluronzuurzoals gewoonlijk snel wordt afgebroken. Alleen, die toegevoegde ingrediënten kunnen leiden tot allergische reacties. Jeuk, roodheid of benauwdheid zijn enkele van de reacties als je allergisch bent voor een van de stoffen in de filler.

De werking is tijdelijk

Fillers hebben zoals gezegd een tijdelijke werking, omdat het hyaluronzuur op cellulair niveau vanzelf wordt afgebroken door je lichaam. Het extra volume in je gezicht neemt dus weer af en als je het wilt behouden, moet je terug naar de kliniek voor een nieuwe behandeling. Wanneer dit nodig is, varieert per behandeling, vaak na 6 tot 12 maanden (soms na 24 maanden).

Minder natuurlijke beweging van het gezicht

Als je fillers in de verkeerde plekken laat injecteren, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezichtsexpressies. De huid tussen je ogen en mond is erg beweeglijk en belangrijk voor je gezichtsuitdrukkingen. Als je daar fillers laat spuiten, is de kans groot dat het de natuurlijke beweging van je gezicht beperkt.

Kans op afsterven van het gezicht

Misschien wel de ernstigste complicatie van een behandeling met fillers, gebeurt als belangrijke bloedvaten bekneld of geraakt worden door de injectie. Doordat het bloed dan niet meer naar een deel van je gezicht kan, sterft de huid daar langzaam af. Dit is zeer ernstig en als dat gebeurt moet je de fillers zo snel mogelijk laten verwijderen. Het kan zelfs leiden tot blindheid als de bloedtoevoer naar je oog wordt geraakt.

De kosten

Voor een filler behandeling bij een erkend cosmetisch arts ben je al gauw enkele honderden euro’s kwijt. Kosten starten vanaf € 300,- per ml, maar € 500,- of € 600,- is ook mogelijk. Dus zeker als je verschillende delen van je gezicht wilt laten behandelen, ben je hier vrij veel geld aan kwijt. Houd er bovendien rekening mee dat je mogelijk na een half jaar weer terug moet voor een nieuwe behandeling.

Hoe voor-en-na-foto’s je een vertekend beeld geven

Op websites van cosmetische klinieken kom je ze altijd wel tegen: voor-en-na-foto’s. Vaak zijn de resultaten op die foto’s erg duidelijk en fraai. Maar schijn bedriegt, want de na-foto’s worden direct na de behandeling genomen. Daardoor zijn de fillers nog stevig. Je ziet echter niet hoe het resultaat na verloop van tijd minder wordt, als de filler zich over de huid verspreidt en platter wordt.

Het natuurlijke en veilige alternatief om rimpels te verminderen

Als je hyaluronzuur fillers overweegt, kan je beter eerst een risicovrije en voordelige methode proberen om de fijne lijntjes tegen te gaan: anti-aging crèmes. Een goede anti-aging crème bevat veel natuurlijke en lichaamseigen ingrediënten met een actieve werking voor je huid. Hyaluronzuur is bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in de meeste anti-aging crèmes dat veroudering voorkomt om op een natuurlijke manier.

Dankzij een combinatie van antioxidanten, celcommunicerende stoffen en hydratatie wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd en de afbraak van die belangrijke eiwitten juist tegengaan. Op die manier behoudt je huid op eigen kracht zijn stevigheid en elasticiteit, waardoor diepe rimpels en andere tekenen van huidveroudering verminderen.

Crèmes zijn een goed alternatief en een stuk voordeliger dan een filler behandeling. Bij Muze vind je bijvoorbeeld al vanaf 55 euro een goede dagcrème die langdurige gezichtsverzorging biedt. Ook loop je weinig tot geen risico op complicaties met een crème. In één enkel geval kan er een allergische reactie optreden. Door een crème eerst op een klein stukje huid te proberen, voorkom je dit.

Wil je toch liever fillers proberen? Laat je dan vooraf goed inlichten en ga niet zomaar met iedere cosmetisch arts in zee, maar kies altijd een erkende specialist om zo min mogelijk risico te lopen op complicaties.

Ontdek de anti-aging producten van Muze

Op het gebied van anti-aging zijn de producten van Muze bijzonder effectief. Onze klinisch bewezen formules gaan doelgericht de tekenen van huidveroudering tegen, voor een gezonde en stralende huid.

Bovendien zijn al onze producten 100% vegan, dieproefvrij en natuurlijk, en vrij van parfum en huidonvriendelijke stoffen. Ook gebruiken we geen water in onze crèmes,omdat dat alleen als opvulling dient en de huid juist uitdroogt.

Ontdek onze anti-aging producten en ga op natuurlijke wijze de tekenen van huidveroudering tegen. Maak op de website kennis met onze dagcrèmes, nachtcrèmes, serums en oogcrèmes en zie het effect van natuurlijke huidverzorging voor jouw huid.

Wil je onze crèmes liever eerst proberen voordat je tot aankoop overgaat? Bestel dan een van onze Try Out Sets. Daarmee krijg je samples van vier of vijf verschillende producten voor slechts 11 of 13 euro.

Veelgestelde vragen

Wat zijn fillers?

Bij een filler behandeling wordt een sterk hydraterende vloeistof, meestal hyaluronzuur, direct je huid ingespoten. Dit geeft direct meer volume aan je huid en vermindert op die manier rimpels.

Hoe lang blijven fillers zitten?

Fillers zijn altijd tijdelijk, omdat permanente fillers sinds 2015 in Nederland zijn verboden. Over het algemeen blijven fillers zo’n zes maanden tot een jaar in je huid zitten. Soms duurt het wel twee jaar voor de fillers zijn afgebroken. Wel is het waarschijnlijk dat je gaandeweg al volume verliest.

Wat zijn de nadelen van fillers?

Je ziet vooral de succesverhalen, maar het komt zeker voor dat een behandeling met fillers mislukt. Er zitten de volgende nadelen en risico’s aan fillers:
Bultjes
Blauwe plekken
Roodheid en zwelling
Te veel volume: asymmetrie of een opgeblazen gezicht
Allergische reactie
De werking is tijdelijk
Minder natuurlijke beweging gezicht
Kans op afsterven van het gezicht
De kosten

Hoe zit het met voor-en-na-foto’s?

Op voor-en-na-foto’s is het resultaat eigenlijk zonder uitzondering mooi, maar dat geeft een vertekend beeld. De foto’s worden namelijk direct na de behandeling genomen, terwijl daarna de fillers nog verspreiden over de huid en platter worden.

Zijn anti-aging crèmes een goed alternatief voor fillers?

Ja, waar fillers met risico’s gepaard gaan en relatief duur zijn, zijn anti-aging crèmes een veilige en natuurlijk alternatief om diepe en fijne rimpels te verminderen. Met de actieve ingrediënten, bijvoorbeeld hyaluronzuur, retinol, squalaan en vitamine C, zorgen deze crèmes voor een stevigere, soepelere en egalere huid, zonder hoge kosten, negatieve effecten of plastische chirurgie.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 784 reviews.