Wat helpt nou écht tegen rimpels?

Er zijn veel tips te vinden over hoe je rimpels en tekenen van ouderdom tegengaat. Maar uiteindelijk is de vraag natuurlijk: wat werkt nou écht? Methodes als genoeg water drinken en gezonde voeding kunnen zeker geen kwaad, maar wij willen graag ingaan op welke ingrediënten het belangrijkste zijn voor een jong uitziende huid. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Door je huid te voeden met de juiste ingrediënten, kun je huidveroudering en rimpels tegengaan. In de skincare wereld zijn talloze producten te verkrijgen die allemaal een hele hoop ingrediënten bevatten en een goed resultaat beloven. Maar welke ingrediënten doen nou écht wat voor je huid? Wij nemen ze met je door.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Dit wil zeggen dat dit koolhydraatmolecuul op natuurlijke wijze door het lichaam wordt aangemaakt. Hyaluronzuur is belangrijk voor de waterhuishouding van je huid en helpt dus om je gehydrateerd te houden. Zeker 50 procent van al het hyaluronzuur in je lichaam bevindt zich in de huid, maar ook in gewrichten en ogen is deze stof terug te vinden. Dankzij dit suikermolecuul blijft de huid zacht, soepel en veerkrachtig.

Zodra je ouder wordt, neemt het natuurlijke niveau van hyaluronzuur af, wat eerder zorgt voor rimpels. Deze afname kan je aanvullen met huidverzorgingsproducten.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur zorgt ervoor dat ons lichaam genoeg vocht vasthoudt en hydrateert. Hierdoor blijft de huid elastisch en oogt deze gezond. Een tekort aan hyaluronzuur kan zorgen voor een droge en minder elastische huid, waardoor rimpels en oneffenheden eerder zichtbaar zijn.

Verder helpt hyaluronzuur bij huidherstel en wondheling door het versterken en aanvullen van het microbioom van je huid. Het is dan ook een ontstekingsremmende stof.

Omdat het een lichaamseigen stof is, zijn er geen bijwerkingen als dit ingrediënt wordt gebruikt. Zelfs als je last hebt van eczeem, is het aan te raden als ingrediënt. Eigenlijk is hyaluronzuur door de lichte textuur geschikt voor alle huidtypes.

Niacinamide

De naam is misschien wat lastig uit te spreken, maar we kunnen het gelukkig ook vitamine B3 noemen. Niacinamide is te vinden in voedsel zoals avocado, peulvruchten, tonijn en lever. Deze stof is niet alleen voor je organen erg gezond, maar ook voor je huid. Slechts een klein deel van wat je aan niacinamide binnenkrijgt, wordt opgeslagen in ons lichaam. Daarom is het belangrijk dat we hier voldoende van binnenkrijgen – via onze voeding of onze verzorgingsproducten – om de huid gezond te houden.

Wat doet niacinamide?

Je zult bij niacinamide voornamelijk resultaat zien in de textuur van de huid. Het vermindert en verkleint de poriën, verbetert oneffenheden en verzacht rimpels en lijntjes. Vooral het gebied rond de ogen is erg gevoelig voor de eerste tekenen van verouderde huid, dus een oogcrème met niacinamide is zeker aan te raden.

Daarnaast versterkt niacinamide je huidbarrière, waardoor je beter bent beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf. En heb je last van een vette huid? Dan heeft de stof ook een positieve werking. Vitamine B3 zorgt namelijk voor een gebalanceerde talgproductie, wat op den duur puistjes en rode vlekjes verhelpt.

Niacinamide zal niet zorgen voor bijwerkingen zoals jeuk, roodheid en irritatie. De stof zit namelijk al van nature in de huid en wordt goed getolereerd door alle huidtypen. Je kunt er ook niet te veel van gebruiken. Hierdoor is het een ideaal ingrediënt om in huidverzorgingsproducten te verwerken.

Peptiden

Peptiden bevinden zich van nature al in het lichaam en zijn het makkelijkst te beschrijven als de bouwstenen van de huid. Ze bestaan uit combinaties van aminozuren met unieke eigenschappen voor een goede huidverzorging. Door bepaalde peptiden samen te brengen ontstaat namelijk proteïne. Je huid bevat van nature al peptiden, maar door invloed van buitenaf kunnen sommige proteïnes minder aangemaakt worden.

Wat doen peptiden?

Peptiden bevorderen de productie van collageen, wat je huid stevig en elastisch houdt. Dit gebeurt door middel van een intern communicatiesysteem. Als collageen na de natuurlijke levensduur wordt afgebroken, komen er peptiden vrij. Je huidcellen hebben een manier om dit te detecteren en hierdoor worden de cellen aangespoord om nieuw collageen te produceren.

Naarmate je ouder wordt werkt deze interne regeling minder goed en maak je dus minder collageen aan vanuit jezelf. Door peptiden toe te voegen aan je huid zorg je dat je cellen opnieuw seintjes krijgen om collageen aan te maken.

Peptiden werken het best als het niet in een wateroplossing zit. Zorg dus dat je producten gebruikt die watervrij zijn, zodat peptiden beter in de huid kunnen doordringen.

Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A. Deze behoort tot de retinoïden familie en verhoogt de celvernieuwing in je huid. Retinol kan zich aan bijna iedere huidcel hechten om te communiceren dat die cel zich als een gezonde, jongere huidcel moet gedragen door meer collageen aan te maken.

We raden aan om langzaam te beginnen met retinol producten, omdat je huid eerst retinoïde receptoren moet opbouwen. Dit gaat beter als je je huid gecontroleerd aan dit ingrediënt blootstelt.

Wat doet retinol?

Retinol versnelt een vertraagde celvernieuwing. Hierdoor vermindert het de tekenen van vroegtijdige ouderdom zoals rimpels en fijne lijntjes. Deze oneffenheden worden minder diep. Ook zorgt het voor een egalere en gelijkmatigere huid door pigmentvlekken te vervagen. Heb je last van acne? Dan kan retinol hiertegen helpen, omdat het verstoppingen in de poriën door dode huidcellen tegengaat. Daarnaast vermindert retinol de afbraak van collageen en stimuleert het de aanmaak van nieuw collageen.

Een pure vorm van retinol of vitamine A is alleen op recept verkrijgbaar, omdat het voor huidirritaties kan zorgen bij een te hoge concentratie. Als de afgezwakte vorm die in producten wordt verwerkt, is retinol in principe veilig te gebruiken mits je het rustig opbouwt. Je kan altijd een test doen op een klein stukje van je huid om te zien hoe jij op het product reageert. Of vraag naar advies.

Squaleen

Squaleen is een lichaamseigen stof die al van nature door je lichaam wordt aangemaakt. De aanmaak van deze stof neemt af naarmate je ouder wordt. Deze afname begint al rond je 30ste levensjaar. Talg is een van de belangrijkste bestandsdelen van squaleen (13%). Het komt dan ook overal voor waar je talg aanmaakt, bijvoorbeeld in je nagels, huid en haren.

Vanuit zichzelf is squaleen niet stabiel genoeg om te verwerken in huidverzorgingsproducten. Door dit te bewerken in een vorm die niet gevoelig is voor afbraak bij blootstelling aan lucht, krijgen we squalaan. Dat is het ingrediënt dat terug te vinden is in veel skincare producten.

Wat doet squaleen?

Squaleen zorgt ervoor dat de buitenste huidbarrière behouden blijft en je huid goed gehydrateerd, zacht en soepel blijft. De vochtbalans in je huid wordt door squaleen goed in stand gehouden. Eigenlijk herstelt het de natuurlijke balans van je huid. Dus een drogere huid wordt minder droog en een vettere huid minder vet.

Ook speelt squaleen een grote rol bij de bescherming van uv-straling en is het een antioxidant met anti-aging eigenschappen. Het bestrijdt huidbeschadiging waardoor je huid er sterker, voller en stralender uitziet.

Squaleen is voor iedereen veilig om te gebruiken. Het komt zelfs voor in sommige babyproducten.

Tocopherol

Tocopherol staat ook wel bekend als vitamine E, de meest voorkomende vitamine in onze huid. Helaas maken we deze stof niet zelf aan. Vooral voedingsproducten helpen je om deze vitamine binnen te krijgen (bijvoorbeeld margarine, groenten en fruit). Maar ook via crèmes of serums kan je tocopherol binnenkrijgen.

Vitamine E kan synthetisch worden nagemaakt. Tocopherol heeft een volledig natuurlijke oorsprong en tocopherylacetaat is een synthetische vitamine. In verzorgingsproducten komen beide vormen voor.

Tocopherol is een antioxidant en belangrijk voor de weerstand. Antioxidanten beschermen namelijk de lichaamscellen tegen vrije radicalen. Dat zijn stoffen die onze cellen kunnen beschadigen en daardoor een rol spelen bij verouderingsprocessen.

Wat doet tocopherol?

Tocopherol versterkt de huidbarrière en heeft herstellende eigenschappen. Ook beschadigingen aan de huid door uv-straling worden door tocopherol beschermd. Het komt dan ook vaak voor in zonproducten. Vitamine E is het ingrediënt dat zorgt dat andere ingrediënten of antioxidanten in verzorgingsproducten diep in de huid worden opgenomen. Het werkt dus goed samen met bijvoorbeeld vitamine C. In die combinatie kan het zelfs pigmentvlekken verminderen.

Te veel aan tocopherol is in principe niet schadelijk, tenzij je een tekort aan vitamine K hebt of wordt behandeld met bloedverdunners. Als dit niet het geval is, is er niks aan de hand.

Vitamine C

Vitamine C is een van de bekendste vitamine en heeft een belangrijke functie voor ons lichaam. Het wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. De vitamine is wateroplosbaar en werkt als antioxidant. Helaas kunnen we zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit binnenkrijgen via voeding (met name citrusvruchten) of via onze huid.

Vitamine C is een antioxidant en beschermt de cellen van het immuunsysteem tegen vrije radicalen die bijvoorbeeld vrijkomen door uv-straling.

Wat doet vitamine C?

Omdat de vitamine de aanmaak van collageen ondersteunt, helpt het met het verstevigen van je huid. Ook beschermt het de huid tegen vrije radicalen om rimpels en fijne lijntjes tegen te gaan. Vooral als vitamine C en vitamine E samenwerken, zijn ze een krachtig middel om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan.

Maar vitamine C helpt je lichaam met meer dan alleen je huid. Het zorgt namelijk ook voor een goede weerstand en energie. Daarbij draagt deze vitamine bij aan je opname van ijzer uit voeding, wat bijdraagt aan het zuurstofvervoer naar alle delen van je lichaam.

Vitamine C is voor iedereen veilig om te gebruiken. Een teveel aan vitamine C zal via urine je lichaam weer verlaten en geeft geen direct risico.

Collageen

Collageen is een stof die je zelf aanmaakt, maar rond je 25e levensjaar neemt de aanmaak ervan af. Het is een van de meest voorkomende eiwitten in het lichaam, goed voor ongeveer een derde ervan. Er zijn zeker 28 soorten collageen bekend, maar type I is degene die voor 90% in je lijf voorkomt.

Als je eiwitten binnenkrijgt via voeding, breekt je lichaam dit af tot aminozuren. Met deze aminozuren wordt vervolgens collageen opgebouwd. Als je ouder bent, gaat deze aanmaak langzamer en kan je dit aanvullen door de juiste proteïnerijke voeding of huidproducten.

Wat doet collageen?

Collageen zorgt ervoor dat je huid een goede structuur, samenhang, stevigheid en elasticiteit behoudt. Als je huid elastisch is, blijft deze stralender en strakker. Huidveroudering is in principe een gebrek aan collageen.

Helaas is het niet mogelijk om collageen zelf als ingrediënt in huidproducten toe te voegen, omdat de samenstelling hiervan niet goed door je poriën opgenomen kan worden. Wel kan je kijken naar ingrediënten die de aanmaak van collageen bevorderen. Denk hierbij aan onder andere peptiden, retinol of vitamine C.

Welke ingrediënten kan je beter vermijden?

Ook belangrijk om te bespreken: welke ingrediënten kunnen juist schadelijk zijn en wil je liever niet in je verzorgingsproducten hebben? Dit zijn onder andere: alcohol, aluminium, petroleum, parabenen, sodium lauryl sulfaat, siliconen, microplastic en water.

Water vermijden in huidverzorging?

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker iets om op te letten. Water kan op zich natuurlijk geen kwaad, maar wordt vaak gebruikt als goedkope opvulling van producten, terwijl dit beter kan worden gevuld met ingrediënten die een actieve werking hebben. Daarbij is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu als de cosmetische industrie minder water gebruikt.

Wat zijn de beste producten met de juiste ingrediënten?

Wij hebben vijf jaar lang ingrediënten onderzocht, getest en geëvalueerd, net zolang tot we de perfecte formule hadden gecreëerd. Al onze producten zijn watervrij en gemaakt van 100% natuurlijke en actieve ingrediënten.

Een beetje geduld

Als je begint met een nieuwe skincare routine moet je altijd even de tijd nemen om je huid te laten wennen aan de nieuwe routine. Je huid zal hier niet na één dag al op reageren, dus een beetje geduld is belangrijk bij het proberen van nieuwe producten. Het is aan te raden om zeker een maand te testen of een product voor jou effect heeft, maar voor sommige personen of huidtypes kan dit zelfs nog wat langer zijn.

Skyhigh Angel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

  • Anti-oxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Phospholipids, Ribose
  • Skin Identical ingredient: Sodium Hyaluronate

Deze crème is een absolute vochtbooster, maar tevens ultralichte gelcrème die essentiële hydratatie biedt en zorgt voor stevigheid en elasticiteit voor een jeugdige uitstraling.

Eye Spy 15 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

  • Anti-oxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
  • Skin Identical ingredient: Squalane

Een droge huid heeft huidherstellende ingrediënten nodig. Huididentieke ingrediënten helpen de vochtbalans te herstellen. Anti-rimpel moisturizer verbetert hydratatie waardoor de huid steviger aanvoelt.

Overnight Patron 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

  • Anti-oxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
  • Skin Identical ingredient: Squalane

De Overnight Patron nachtcrème helpt de huid ’s nachts te herstellen. Het zorgt ervoor dat de huid stevig, soepel, en elastisch aanvoelt. De nachtcrème zit boordevol voedende en antioxidantrijke oliën voor een stralende huid.

Cell Night Rebel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

  • Anti-oxidant: Tocopherol
  • Pre- or probiotics: Inulin
  • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
  • Skin Identical ingredient: Squalane

Deze nachtcrème, die ook geschikt is voor de gevoelige, droge en geïrriteerde huid. Hij hydrateert en verzorgt voor een gaver en gladder gezicht. De voedende crème trekt snel in en voelt niet vet aan.

Veelgestelde vragen

Wat helpt echt tegen rimpels?

Deze ingrediënten zijn het meest effectief tegen rimpels:
Hyaluronzuur
Niacinamide
Peptide
Retinol
Squalane
Tocopherol
Vitamine C
Collageen

Welke ingrediënten kan je beter vermijden?

De volgende ingrediënten kan je het best vermijden:
Alcohol
Aluminium
Petroleum
Parabenen
Sodium lauryl sulfaten
Siliconen
Microplastics
Water

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 709 reviews.