Peptiden: bouwstenen voor een jongere huid

Peptiden zijn vrij recent populair geworden in de huidverzorging. Deze moleculen helpen de veroudering van je huid tegen te gaan en worden daarom ook wel ‘jeugdpeptiden’ genoemd. Lees snel verder om meer te leren.

Wat zijn peptiden?

Peptiden zijn kleine ketens van aminozuren (tussen de 2 en de 50 per keten) die een grote rol spelen in je huid. Het zijn bouwstenen van eiwitten, maar daarnaast hebben peptiden unieke eigenschappen die ze ideaal maken voor de huidverzorging.

Peptiden bevorderen de collageenproductie, wat je huid stevig en elastisch houdt. Ze verminderen ook de afbraak van collageen, waardoor de tekenen van veroudering worden tegengegaan. Peptiden zijn te vinden in allerlei huidverzorgingsproducten, waaronder serums, crèmes en maskers. Je vindt ze ook in anti-verouderingssupplementen.

Wat je moet weten over peptiden

Als we het over peptiden hebben, zijn er drie dingen die je moet weten:

 1. Peptiden zijn niet hetzelfde als eiwitten (proteïnes). Eiwitten zijn opgebouwd uit minimaal 50 aminozuren die met elkaar zijn verbonden door peptidebindingen. Peptiden bestaan daarentegen uit ketens van minder dan 50 aminozuren.
 2. Peptiden niet altijd afkomstig van natuurlijke bronnen. Zij kunnen ook synthetisch, door de mens, gemaakt zijn.
 3. Peptiden hebben verschillende functies in de huid. Sommige bevorderen de collageenproductie, terwijl andere de afbraak van collageen helpen verminderen.

Nu je iets meer weet over peptiden, gaan we eens nader bekijken hoe ze jouw huid kunnen helpen.

Wat doen peptiden voor je huid?

Peptiden spelen een belangrijke rol in de huid door de productie van collageen en elastine te bevorderen, die de huid stevig en elastisch houdt. Tevens gaan ze de tekenen van veroudering tegen door de afbraak van collageen te verminderen.

Productie en afbraak van collageen

Naarmate we ouder worden, begint onze huid collageen te verliezen. Collageen is een eiwit dat het bindweefsel in de huid vormt. Het geeft de huid haar stevigheid en soepelheid. Omgevingsfactoren zoals de zon en ongezond leven kunnen het proces van collageenverlies versnellen, wat leidt tot de tekenen van veroudering in het gezicht.

Peptiden helpen je huid door de collageenproductie te bevorderen, waardoor hij er jong en gezond uit blijft zien. Ook helpen ze de afbraak van collageen te verminderen, wat de vorming van fijne lijntjes en rimpels tegengaat.

Voor- en nadelen van peptiden

Peptiden zijn een effectief ingrediënt tegen de ouder wordende huid. Het is echter geen wondermiddel zoals sommige adverteerders je willen doen geloven. Laten we kijken naar de voor- en nadelen van peptiden.

Voordelen

Peptiden hebben een aantal voordelen voor je huid. Zoals we eerder aanstipten, helpen ze de collageenproductie te bevorderen en de afbraak van collageen te verminderen. Dit kan helpen om je huid er jong en gezond uit te laten zien. Daarnaast helpen ze door fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken.

Bovendien zijn verschillende soorten peptiden goed te combineren met elkaar en met andere anti-aging ingrediënten, zoals antioxidanten en retinol.

Nadelen

Hoewel peptiden veel voordelen bieden, zitten er ook wat nadelen aan het gebruik ervan. Een van de meest voorkomende bezwaren is dat ze misschien niet zo doeltreffend zijn als andere anti-verouderingsingrediënten, zoals retinol of hyaluronzuur.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is dat niet alle peptiden door de huid opgenomen kunnen worden. Om door de bovenste huidlaag te komen moeten stoffen namelijk een moleculaire massa van minder dan 500 dalton (Da) hebben, wat niet voor alle peptiden het geval is.

Peptiden worden beschadigd door blootstelling aan licht en lucht en ze zijn gevoelig voor warmte, dus moeten ze in koel bewaard worden in donkere, luchtdichte verpakkingen.

Sommige mensen kunnen ook last krijgen van huidirritatie bij het gebruik van peptiden.

Zijn peptiden veilig?

Over het algemeen zijn peptiden veilig om te gebruiken. Maar zoals bij elk nieuw product is het altijd een goed idee om eerst een patch test te doen op een klein stukje huid, om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent voor het product.

Als je je zorgen maakt over het gebruik van peptiden, praat er dan over met een dermatoloog, je drogist of je huisarts.

Verschillende soorten peptiden

Peptide is een breed begrip dat voor veel verschillende aminozuurketens gebruikt kan worden. Maar voor huidverzorging kijken we vooral naar het onderscheid tussen synthetische en natuurlijke peptiden.

Synthetische peptiden

De meeste peptiden die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt zijn synthetisch. Dit betekent dat zij met chemicaliën worden gemaakt in een laboratorium.

Natuurlijke peptiden

Natuurlijke peptiden zijn afkomstig van plantaardige of dierlijke bronnen. Een voorbeeld is palmitoyltetrapeptide-7, dat wordt gewonnen uit de zaden van de palmboom.

Hoe kies je het juiste peptide product?

Kies bij peptiden altijd voor een crème, serum of gezichtsmasker, zodat het product tijd heeft om goed in te werken op je huid.

Bij het kiezen van een peptide product is het belangrijk dat je rekening houdt met jouw huidtype en specifieke behoeften. Als je een droge huid hebt, zoek dan naar producten die ook hydraterende bestanddelen bevatten, zoals hyaluronzuur.

Als je een gevoelige huid hebt, kies dan producten die vrij zijn van irriterende stoffen, zoals geurstoffen, sulfaten en parabenen.

Let ook op de verpakking! Peptiden zijn gevoelig voor licht, lucht en warmte, dus ze moeten gekoeld worden bewaard in donkere, luchtdichte verpakkingen.

Hoe voeg ik peptiden toe aan mijn huidverzorgingsroutine?

Het is makkelijk om peptiden aan jouw huidverzorgingsroutine toe te voegen. Peptiden kan je vinden in crèmes, serums en gezichtsmaskers, dus je kunt altijd het product kiezen dat het beste bij jouw behoeften past.

Peptiden zijn ook goed te combineren met andere anti-verouderingsingrediënten, zoals antioxidanten en retinol. Zo maak je een huidverzorgingsroutine op maat voor jouw specifieke problemen.

Om je peptideproducten optimaal te benutten, breng je ze aan op een schone, droge huid. Masseer het product zachtjes in je huid tot het geabsorbeerd is. Gebruik daarna een vochtinbrengende crème.

Je kunt peptideproducten een- of tweemaal per dag gebruiken, in ’s morgens of ‘s avonds. Zorg ervoor dat je hierbij goed de instructies op het etiket volgt.

Probeer de anti-aging producten van Muze

Glow Tightener 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Glow Tightener slaagt glansrijk in haar missie om de huid gladder, strakker en helderder te maken. Dit serum biedt een antwoord op donkere plekken en maakt de huid elke dag stralender, lichter en strakker. Vlekken, poriën en rimpels worden minder zichtbaar en de huid wordt weer stralend. Een van de Master Actives in dit serum is Syn-Coll®. Dit is een gepatenteerd peptide die het verouderingsproces van de huid helpt vertragen.

Cell Night Rebel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Deze nachtcrème met klinisch bewezen ingrediënten is samengesteld met een uitzonderlijke mix van antioxidanten, oliën en peptides voor een optimale huidconditie. ChroNOline versterkt de natuurlijke structuur en zorgt zo voor een uitstekende snelle vermindering van de verschijning van fijne lijntjes en rimpels van de huid.

Eye Spy 15 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM:

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Deze oogcrème werkt rimpels, wallen en donkere kringen tegen. Het bevat een peptide met kalmerende, gladmakende, hydraterende en stevigheidsverhogende voordelen. De verzachtende ingrediënten verhelderen en verstrakken de huid rond je ogen.

Veelgestelde vragen

Wat is een peptide?

Een peptide is een klein molecuul dat bestaat uit één of meer aminozuren. Peptiden worden in alle cellen en weefsels van het lichaam aangetroffen. 

Wat is het verschil tussen een peptide en een eiwit? 

Een eiwit is een groot molecuul dat bestaat uit honderden of zelfs duizenden aminozuren. Een peptide is een klein molecuul dat uit slechts 1 tot 50 aminozuren bestaat. 

Wat doen peptiden voor de huid?

Peptiden helpen de collageenproductie te verhogen, waardoor rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Peptiden helpen ook de huidbarrière te herstellen, wat leidt tot een zachtere, beter gehydrateerde huid.

Hoe beïnvloeden peptiden collageen?

Naarmate wij ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen. Dit leidt tot de vorming van rimpels en fijne lijntjes. Peptiden helpen de collageenproductie te verhogen, wat helpt om rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar te maken.

Hoe beïnvloeden peptiden elastine?

Elastine is een eiwit dat helpt de huid stevig en elastisch te houden. Net als collageen produceert ons lichaam minder elastine naarmate we ouder worden. Peptiden kunnen de elastineproductie verhogen, wat leidt tot een stevigere, jonger uitziende huid.

Zijn peptiden veilig?

Ja, peptiden zijn voor de meeste mensen veilig om te gebruiken. Maar zoals met elk nieuw product, is het altijd een goed idee om eerst een patch test te doen.

Zijn peptiden lichaamseigen? 

Ja, peptiden zijn lichaamseigen en lichaamsvriendelijk. Peptiden komen van nature voor in alle cellen en weefsels.

Kan je peptiden met andere huidverzorging ingrediënten combineren? 

Ja, peptiden kunnen gecombineerd worden met andere anti-verouderingsingrediënten, zoals antioxidanten en retinol. Verschillende soorten peptiden kunnen ook goed gecombineerd worden. 

Hoe kan ik peptiden aan mijn schoonheidsroutine toevoegen?

Peptiden zijn er in de vorm van crèmes, serums en gezichtsmaskers. Je kunt ze één keer op een schone, droge huid aanbrengen of tweemaal per dag, ‘s morgens of ‘s avonds. Zorg ervoor dat je de instructies op het etiket volgt.

Hoe moet je peptiden bewaren? 

Peptiden zijn gevoelig voor licht en lucht, dus het is belangrijk dat ze in een donkere, luchtdichte verpakking zitten. Je moet peptiden bewaren op een koele, droge plaats.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 784 reviews.