Wat te doen tegen wallen

Wallen zijn een veel voorkomend schoonheidsprobleem waar zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden mee te maken kunnen krijgen. Het wordt gekenmerkt door gezwollen gebieden rond de ogen en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, slaapgebrek, allergieën of hormonale veranderingen.

Er zijn eigenlijk drie soorten wallen:

 • Donkere kringen
 • Vochtophopingen
 • Vetophopingen

Als je op zoek bent naar manieren om wallen te verminderen, lees dan verder voor onze beste tips over een gezonde levensstijl, de beste skincare routine en wat oogcrèmes voor je kunnen doen.

Wat zijn wallen?

Wallen onder de ogen worden veroorzaakt door een ophoping van vocht, huid of vet. De huid rond de ogen is dunner en kwetsbaarder dan die op andere delen van het gezicht en dus vatbaarder voor zwellingen. Wallen zijn vaak een teken van vermoeidheid of stress, maar kunnen ook zichtbaar zijn door veroudering of genetische aanleg.

Donkere kringen

Wallen en donkere kringen zijn twee afzonderlijke problemen die vaak met elkaar verward worden. Donkere kringen zijn blauw-paarsachtige kringen rondom de ogen en zijn een gevolg van bloedvaten die zichtbaar worden door de dunne huid. Toch worden deze kringen vaak gezien als wallen en zorgen ze ervoor dat je er vermoeider uitziet.

Vochtophopingen

Wallen die ontstaan door slaapgebrek, vermoeidheid of allergieën zijn vochtophopingen onder de ogen. Wanneer je net wakker wordt, heb je vaak ook ‘dikke ogen’ of wanneer je last hebt van hooikoorts. Deze wallen verdwijnen meestal gedurende de dag of na verloop van tijd.

Vetophopingen

Het derde type wallen zijn ook ophopingen, maar niet van vocht maar van vet. Dit type verdwijnt minder snel en is hardnekkiger. Deze wallen zijn vaak een gevolg van genen of veroudering. Het kan ook ontstaan door een ongezonde levensstijl.

Wat is de oorzaak van wallen onder je ogen?

Slechte leefgewoontes zijn de meest voorkomende oorzaak van wallen onder je ogen. Denk hierbij aan slaapgebrek, te weinig water, ongezonde voeding, alcoholinname, roken, vermoeidheid of veel stress. Maar ook je genetische aanleg en veroudering kunnen de oorzaak zijn van wallen. Naarmate je ouder wordt, worden de vetzakjes onder je ogen zwakker waardoor ze gaan hangen.

 • Slaap voldoende
 • Drink veel water
 • Eet gezond

Slaap voldoende

De meest voor de hand liggende oplossing tegen wallen is natuurlijk meer slaap. ’s Nachts gaat je lichaam aan het werk en probeert je huid te herstellen. Wanneer je een te korte nachtrust hebt, kan je huid zich niet voldoende herstellen en ontstaan er oneffenheden en ophopingen. Naast wallen is de kans op rode ogen, hangende oogleden en een bleke huid ook groter na weinig slaap.

Cafeïne, alcohol en stress zijn de meest voorkomende factoren die je uit je slaap houden. Vermijd cafeïne houdende dranken na 2 uur ’s middags en beperk je alcohol inname. Probeer daarnaast ook voor ontspanning te zorgen en zet je beeldschermen uit ruim voordat je naar bed gaat.

Drink veel water

Wallen ontstaan door vochtophopingen die de huid naar beneden trekken. Dit kan onder andere komen door een tekort aan water. Alcohol is hierin echt een boosdoener. Alcohol zorgt ervoor dat je lichaam uitdroogt en dat afvalstoffen niet worden afgevoerd. Hierdoor zwellen de bloedvaten onder je ogen op en ontstaan dikke, donkere kringen.

Door veel water te drinken worden afvalstoffen in je lichaam afgevoerd. Drink daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid van 2 liter per dag. Het lichaam kan zo vocht beter afdrijven, waardoor er minder kans is op ophopingen.

Eet gezond

Ook een gezond dieet helpt bij het verminderen van wallen. Moeilijk verteerbaar voedsel, zoals chocolade, junkfood en rood vlees kunnen ervoor zorgen dat je sneller wallen krijgt. Gezond eten, zoals groente, fruit en vezels ondersteunen je huid van binnenuit, waardoor je minder vatbaar bent voor wallen.

Welke gemaakte fout in je skincare routine zorgt juist voor wallen?

Een goede skincare routine is noodzakelijk voor een stralende huid. Het voedt, verzorgt en herstelt de huid. Je gezichtsverzorging heeft dus ook invloed op je wallen. Maar als je een verkeerde skincare routine hanteert kan het juist wallen veroorzaken. Deze veel gemaakte fout kan je ogen dik en donker maken.

We noemen het in ieder artikel, hydrateren, hydrateren en hydrateren. Je gezicht goed gehydrateerd houden is een van de beste manieren voor een mooie huid. Maar je kan je huid ook overbelasten met een moisturizer. En hiermee creëer je het tegenovergestelde effect.

Gebruik dus geen vochtinbrengende dag- of nachtcrème rond het gebied van je ogen. De zwaardere formules van deze crèmes zijn niet geschikt voor de dunne en gevoelige huid rondom je ogen. Door te veel producten te gebruiken kan je huid de stoffen niet meer goed opnemen. Deze hopen op en kunnen via je wimpers in je ogen terecht komen. Dit kan irritaties, ophoping en verslechterde afvoer van afvalstoffen veroorzaken. En dat resulteert weer in wallen. Gebruik daarom altijd een oogcrème.

Oogcrème tegen wallen

Een goede oogcrème bevat ingrediënten die ophopingen en donkere kringen verminderen. Vaak zit er ook een kalmerende en verzorgende stof in. Een oogcrème is vaak effectiever dan een gezichtscrème, omdat deze speciaal voor deze ‘probleem’ zone is ontwikkeld. Het is vaak licht van vorm en is geschikt voor de dunne en gevoelige huid rondom de ogen.

Breng je oogcrème ook op de juiste manier aan. Niet te dicht bij je wimpers, want dit kan gemakkelijk irritatie veroorzaken. En smeer altijd van binnen naar buiten, dus vanaf je neus. Hierdoor kunnen de afvalstoffen makkelijker afgebroken worden.

Tip: ‘Word je vaak wakker met dikke ogen? Bewaar een theelepel in de koelkast en gebruik de koude lepel om ’s ochtends je oogcrème mee op te smeren.’

Oogcrèmes van Muze

Eye Spy 15 ML

MUZE SYNERGY SYSTEM:

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Een verhelderende en verstrakkende huid rondom je ogen is het resultaat van de effectieve oogcrème Eye Spy. De crème werkt rimpels, wallen en donkere kringen tegen en hydrateert effectief en vermindert expressierimpels onmiddellijk.

Eye Catcher 15 ML

MUZE SYNERGY SYSTEM:

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Eye Catcher is een krachtig oogserum met een verstevigende werking. Het verbetert de teint en textuur van je huid en fijne lijntjes en rimpeltjes zullen verminderen. Deze fijne emulsie met een gladmakende textuur vereenvoudigt het aanbrengen van make-up en zorgt ervoor dat deze langer houdt.

Ingrediënten die wallen verminderen

Een goede oogcrème bevat celcommunicerende ingrediënten, antioxidanten en huidherstellende ingrediënten. Ook is een goede SPF rondom de ogen belangrijk. Deze huid wordt namelijk sneller oud doordat het dunner is. Een oogcrème die donkere kringen tegengaat, moet de aanmaak van melanine afremmen, zodat de huid minder snel donker kleurt. Enkele natuurlijke ingrediënten die gunstig zijn om wallen te verminderen zijn:

 • Vitamine C
 • Aardappels
 • Komkommer
 • Kurkuma
 • Groene thee
 • Amandelolie
 • Avocado
 • Aloë Vera
 • Kamille

Tips om wallen snel te verminderen

 • Koel je ogen met komkommer
 • Vries lepels in
 • Gekoelde theezakjes
 • Doe de aardappeltruc
 • Gebruik kurkuma
 • Masseer je wallen

Koel je ogen met komkommer

Een echte klassieker, gekoelde komkommerschijfjes op je ogen. Door kou trekken je bloedvaten samen, waardoor de zwelling onder je ogen zal verminderen. Ook heeft komkommer een kalmerend effect.

Vries lepels in

Een andere manier om je ogen te koelen is door 2 lepels in te vriezen. De bolling van de lepel past vaak goed op je ogen waardoor je hiermee je wallen goed kan koelen. Leg bij gebruik van producten uit de vriezer er altijd een tissue of washandje tussen om vastplakken aan je huid te voorkomen.

Gekoelde theezakjes

Ook theezakjes uit de koelkast kunnen helpen bij het verminderen van wallen. De tannine in de thee heeft een samentrekkende werking, waardoor de zwelling afneemt. Door ze nog te koelen in de koelkast geeft het de huid ook een kalmerend effect.

Ken je de aardappeltruc al?

Aardappel is misschien niet een product waar je direct aan denkt bij het verminderen van je wallen. Maar aardappels bevatten enzymen die gifstoffen uit de huid zuiveren. Door aardappelschijfjes op je ogen te leggen kunnen donkere kringen verbleken en ophopingen verminderen.

Gebruik Kurkuma

Ook kurkuma is een natuurlijk ingrediënt dat wallen kan verminderen. Maak een pasta van water en kurkuma en smeer dit onder je ogen. Laat dit minstens een half uur zitten. Met name donkere kringen worden hierdoor verminderd.

Masseer je wallen

Een andere manier om afvalstoffen af te voeren is het masseren van je wallen. Door het gebied onder je ogen van je binnenste naar je buitenste ooghoek te masseren worden afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd. Er zijn ook veel massagetools te koop met natuurstenen die een kalmerend effect hebben.

Werk je wallen weg

Natuurlijk kan je je wallen ook wegwerken met speciale camouflagecrème of poeder. Heb je last van donkere kringen dan kan je het beste een iets lichtere foundation gebruiken om de wallen te verbergen. Bij erg uitgesproken donkere kringen kan je een gele corrector op smeren.

Veelgestelde vragen

Wat kan je doen om wallen te verminderen?

Koel je ogen met komkommer
Vries lepels in 
Gekoelde theezakjes
Doe de aardappeltruc 
Gebruik kurkuma
Masseer je wallen

Hoe kom je van je wallen af?

Slechte leefgewoontes zijn de meest voorkomende oorzaak van wallen onder je ogen. Denk hierbij aan slaapgebrek, te weinig water, ongezonde voeding, alcohol inname, roken, vermoeidheid of veel stress. 
Slaap voldoende
Drink veel water 
Eet gezond

Wat is de beste wallencrème?

Een goede oogcrème bevat celcommunicerende ingrediënten, antioxidanten en huidherstellende ingrediënten. De huid rondom de ogen wordt namelijk sneller oud doordat het dunner is. Een oogcrème die donkere kringen tegengaat moet de aanmaak van melanine afremmen, zodat de huid minder snel donker kleurt.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 739 reviews.