Wat vertelt de T-zone je over jouw huidtype?

Met de T-zone wordt het gebied van het voorhoofd, de neus en de kin bedoeld. Deze delen van je gezicht samen vormen namelijk een T-vorm. Vergeleken met de rest van je gezicht bevat de T-zone de meeste poriën die talg over de huid verspreiden. Op basis van deze T-zone kan je bepalen welk huidtype je hebt.

Elk huidtype heeft zijn eigen verzorging nodig. Daarom is het belangrijk om te weten in welk huidtype jij valt. Dit is alleen niet zo makkelijk als het lijkt, omdat er veel soorten huidtypen zijn. En de meeste mensen schatten hun eigen huidtype verkeerd in.

Welke huidtypen zijn er?

Omdat iemand meerdere soorten huidtypen tegelijk kan hebben, is het soms lastig om te bepalen in welke categorie iemand valt. In principe kun je altijd terugvallen op de zes meest voorkomende huidtypen. Dit zijn: normale huid, vette huid, droge huid, gemengde huid, gevoelige huid en rijpere huid. Als bonus zou je ook acne als een huidtype kunnen meenemen, omdat het een aparte verzorging vereist. De lichte of getinte huid en de verschillen daartussen behandelen we niet verder in dit artikel.

Huidtypen op basis van uv-straling

In dit artikel hebben we het over huidtypen gebaseerd op de hoeveelheid vocht en talg die zich in de huid bevindt. Er bestaat ook een verdeling in huidtypen als het gaat over hoe die reageert op ultraviolette straling. Het ene huidtype verbrandt sneller dan het ander en ook de pigmentatie van de huid kan verschillen. Het is bekend dat de getinte huid beter tegen ultraviolette straling kan dan een lichtere huid. Deze soorten huidtypen behandelen we niet verder in dit artikel.

Het normale huidtype

Bij een normale huidtype vloeit de talg mooi uit over de huid. We noemen het normaal, omdat dit de variant is waarbij de huid goed in evenwicht is en dus als basispunt wordt genomen om de andere huidtypen te herkennen.

Bij een normale huid heb je kleine poriën en een egale teint met een fluweelachtige en gladde textuur. Er is geen glimmende neus of schrale wangen te zien. Je hebt een optimale balans in de T-zone.

Verzorging bij een normaal huidtype

Om een normaal huidtype te verzorgen is een dagelijkse reiniging aan te raden. Gebruik hiervoor een neutraal, zacht en mild reinigingsproduct. Je kan kijken naar een product dat geschikt is voor elk huidtype. Het is beter om geen zeep te gebruiken, omdat dit de balans van je huid kan verstoren, zelfs bij een normaal huidtype.

Het vette huidtype

Als je gezicht te veel talg produceert in de T-zone, spreken we over een vette huid of vet huidtype. Die verhoogde productie wordt ook wel seborroe genoemd. Er is een vettige glans te zien en je hebt sneller last van puistjes of mee-eters. In ernstigere gevallen kan dit ook leiden tot huidontstekingen, beter bekend als acne. De poriën zijn grover dan bij het normale huidtype.

Oorzaken van een vette huid

In eerste instantie ontstaat een vette huid door een overvloed aan talgproductie. Dit kan bijvoorbeeld komen door een schommeling in je hormonen, waardoor de huid reageert en vetter aanvoelt. Een vettig huidtype kan ook veroorzaakt worden door stress, geneesmiddelen, bepaalde voedingsmiddelen, erfelijkheid, of make-up die irritatie veroorzaakt.

Verzorging bij een vet huidtype

Om een vettige huid te verzorgen kan je meerdere dingen doen. Je kan gebruik maken van hydraterende, herstellende en actieve ingrediënten zoals vitamine B, vitamine C en hyaluronzuur. Die voorkomen dat je talgklieren uitdrogen en juist meer talg gaan produceren om dat te compenseren. Daarbij zijn er ook ingrediënten die je talgproductie kunnen remmen en de huid herstellen zoals niacinamide of salicylzuur.

Zweet je veel? Was dan je huid na bijvoorbeeld het sporten of een warme nacht. Op die manier zorg je dat de poriën niet verstopt raken. Om dezelfde reden is het ook aan te raden om elke week je dode huidcellen te verwijderen en je gezicht goed te reinigen.

Verder is het verstandig om niet te veel in de zon te zitten. Hierdoor droogt je huid uit en maak je meer talg aan. Maar ook te intensieve producten waar alcohol, parfum of parabenen in zitten kan je beter vermijden om je huid niet uit te drogen. Uiteindelijk gaat het om een goede balans.

Als laatste kan ook voeding een rol spelen. Wil je een minder vette huid? Verminder dan je zuivelinname, gefrituurd voedsel, frisdranken en alcohol. Dit verhoogt namelijk de talgproductie.

Het droge huidtype

Produceert de T-zone te weinig talg, dan spreken we van een droge huid of vochtarme huid. Een te lage talgproductie zorgt voor een tekort aan lipiden, vetachtige stoffen die vocht vasthouden in de huid. Als daar een tekort aan is, de huid reageert dan en zo ontstaan er kleine scheurtjes in de bovenste huidlaag waardoor dit huidtype onvoldoende vocht kan vasthouden en uitdroogt.

Bij een droge huid zijn je poriën bijna niet met het blote oog te zien. De huid voelt vaak oncomfortabel aan door een strak en schraal gevoel. De huid kan zelfs zo droog worden dat er schilfers of rode plekken te zien zijn. In ergere gevallen kan de huid ook gaan jeuken. Een vochtarme huid oogt sneller oud dan een vettige huid.

Oorzaken van een droge huid

Een droge huid kan komen door stress en een gebrek aan vocht inbrengende factoren. Maar ook als je regelmatig ruimtes met een airconditioning of juist centrale verwarming bezoekt, kan de huid uitdrogen. Douche of badder je vaak lang en heet? Niet doen, want daardoor spoel je het eigen vetlaagje van de huid en wordt die sneller droog, juist waar deze huid gevoelig voor is. Maar ook te lang in de zon zitten vermindert het vochtgehalte van de huid.

Verzorging bij een droog huidtype

Om een droge huid goed te verzorgen is het vooral belangrijk om een vette, verzachtende en beschermende gezichtscrème te gebruiken die de huid minder droog en gevoelig maakt. Het beste is om dit twee keer per dag te doen: één keer voor overdag en één keer voor ’s nachts. Helaas zijn er veel producten die niet doen wat ze beloven. Het belangrijkste is om te kijken naar de ingrediënten die erin zitten. Goede actieve ingrediënten bij een droge huid zijn bijvoorbeeld lipiden en squalaan.

Naast een huidverzorgingsproduct kan het ook al helpen om niet te vaak en te lang te douchen. Gebruik tijdens het douchen of in bad gaan ook liever lauw of warm water in plaats van heet water. Probeer daarbij niet te veel zeep te gebruiken. Dat verwijdert namelijk juist de vette laag van je huid, waardoor die alleen maar meer uitdroogt.

Het gemengde huidtype

Een gemengde of gecombineerde huid heeft het al in de naam zitten. Deze bestaat eigenlijk uit twee huidtypen. De T-zone (voorhoofd, neus en kin) heeft een vette huid waardoor die glimt, terwijl de wangen droog zijn en een doffe uitstraling hebben.

Oorzaken van een gemengde huid

De vettere delen van het gezicht (de T-zone) wordt veroorzaakt door een overmatige talgproductie. Terwijl de drogere delen van het gezicht (wangen) juist een gebrek aan talgproductie hebben, wat zorgt voor een tekort aan lipiden.

Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen, maar ook het gebruik van te agressieve huidverzorgingsproducten of make-up heeft hier invloed op. Of als je hormoonhuishouding verandert, zoals in de pubertijd of bij zwangerschap.

Verzorging bij een gemengde huidtype

Waar er voor een vette of een vochtarme huid een doorlopende manier is van verzorgen, is dat voor een gemengde huid een stuk lastiger. Je wilt de drogere delen niet nog verder laten uitdrogen, maar het vettere gedeelte in de T-zone wil je ook niet vetter maken.

Wil je je gezicht in één keer reinigen? Gebruik dan een mild product om beide huidtypen te ondersteunen. Maak ook gebruik van producten die een exfoliant hebben. Het exfoliëren van je huid verwijdert dode huidcellen, wat resulteert in minder onzuiverheden. Ook hydratatie is belangrijk. Het beste kan je zowel een dag- als een nachtcrème gebruiken.

Als je jouw huid met beide soorten huidtypen het beste wilt verzorgen, kan je voor de T-zone andere producten gebruiken dan voor de wangen. Op deze manier kan je doelgericht de problemen van beide gebieden aanpakken, ideaal ook voor de rijpere huid. Voor de T-zone wil je een goed hydraterend verzorgingsproduct, terwijl je voor de drogere huid eerder gebruik wilt maken van een vetter en verzachtend product.

Als extra tip kan je bij het afdrogen van je gezicht gebruik maken van een zachte handdoek om de huid droog te maken. In plaats van te vegen, is het beter om een deppende beweging te maken. Vooral voor de drogere gebieden is dat een stuk fijner voor jouw huid.

Het gevoelige huidtype

Een gevoelig huidtype is niet specifiek aan de T-zone te herkennen, maar zeker wel belangrijk om te benoemen voor de juiste herkenning en verzorging. Bij een gevoelig huidtype reageert de huid extremer op externe factoren dan andere huidtypen. Denk bijvoorbeeld aan uv-straling van de zon of koude lucht in de winter, of aan geparfumeerde producten zoals wasmiddel. Ook stress of luchtverontreiniging kunnen een sterke reactie uitlokken waar deze huid extra gevoelig voor is.

Door deze invloeden kunnen er jeuk, rode bultjes, schilfers en een branderig of trekkend gevoel ontstaan. In de meeste gevallen is een gevoelige huid droog, maar het kan ook zeker bij andere huidtypen voorkomen.

Oorzaken van een gevoelig huidtype

Is de huid gevoelig? Een van de oorzaken van een gevoelige huid zijn omgevingsfactoren. Denk hierbij aan extreme temperatuurwisselingen tussen warmte en kou of een te lage luchtvochtigheid. Ook het gebruik van verkeerde producten kan de huid irriteren door bepaalde parfums of synthetische kleurstoffen die als ingrediënten zijn toegevoegd. Als je rookt of veel in UV licht zit, zorgt dat eveneens voor een snellere huidirritatie en vroegtijdige huidveroudering. Een gevoelige huid hoeft niet alleen komen door je omgeving of levensstijl, want het kan ook komen door een onderliggende huidaandoening zoals rosacea en eczeem.

Verzorging bij een gevoelig huidtype

Voor een gevoelige huid is het belangrijkste dat je producten gebruikt die niet irriteren. Kijk dus naar producten die 100% natuurlijk zijn en geen agressieve producten zoals parfum, parabenen, alcohol en kleurstoffen bevatten.

Het is ook mogelijk om te kijken naar hypoallergene producten. Die zijn geschikt voor een gevoelige huid, omdat er geen extra stoffen aan zijn toegevoegd die een gevoelige huid kunnen schaden.

Voor een gevoelige huid is het extra belangrijk om deze te beschermen tegen de zon. Kijk daarom ook naar gezichtscrèmes met een SPF, zodat je de hele dag door beschermd bent.

Het rijpere huidtype

Vanaf welke leeftijd we spreken van een rijper huidtype is lastig aan te geven. Er is niet een duidelijke leeftijdsindicatie wanneer de huid zich aanpast omdat dit per persoon kan verschillen. Bij het rijpere huidtype heb je vaker last van een vochtarme huid en een dunnere huid. Er ontstaan sneller rimpels en lijntjes omdat de elasticiteit en het volume afnemen. Daarbij kunnen ouderdomsvlekken optreden waardoor de huid minder egaal is.

Oorzaken van een rijpe huidtype

Hoe vervelend het ook is, ontstaat dit huidtype door de gevolgen van het ouder worden. Afhankelijk van je levensstijl en huidverzorging kan je eerder in het huidtype van een rijpe huid komen te vallen. Als je rookt of vaak alcohol drinkt, kunnen kenmerken zoals rimpels en oneffenheden eerder zichtbaar worden. Hormoonveranderingen zoals tijdens de zwangerschap of de overgang hebben ook invloed op het rijper worden van de huid.

Wat er voornamelijk gebeurt, is een vertraging van de celvernieuwing. Daarbij neemt ook nog eens de productie van collageen af. Allebei zorgt het voor een een slappere en minder egale huid, een rijpere huid. Helaas kunnen we het ouder worden niet tegengaan, maar er zijn wel manieren om de huid in goede conditie te houden en het tonen van rimpels uit te stellen.

Verzorging bij een rijper huidtype

Een goede verzorging om veroudering van de huid tegen te gaan is je goed beschermen tegen uv-straling. Hiervoor kan je producten gebruiken met SPF erin. De schade die al is gemaakt door de zon kan niet worden teruggedraaid, maar met een goede crème met SPF voorkom je wel verdere tekenen van huidveroudering.

Ook is het belangrijk om een rijpe huidtype goed te reinigen en hydrateren met de juiste anti-aging producten. Hyaluronzuur of niacinamide zijn goede voorbeelden van ingrediënten met een actieve werking. Deze verminderen zichtbaar de fijne lijntjes en rimpels in het gezicht en brengen de elasticiteit weer terug. Ook kunnen pigmentvlekken minder zichtbaar worden als je een crème met deze ingrediënten gebruikt.

Acne

Een huid met acne is eigenlijk een subgenre van de vette huid. Hij gaat alleen nog een stapje verder en heeft de juiste zorg nodig.

Je herkent acne door een glimmende huid waarbij veel puistjes, huidontstekingen en geïnfecteerde kliertjes te zien zijn. Dit komt voornamelijk in het gezicht voor, maar kan ook voorkomen op de borst of rug.

Oorzaken van acne

Er bestaan veel vooroordelen over acne en wat de oorzaken ervan zijn. Enkele vaak genoemde oorzaken die in werkelijkheid niet voor acne zorgen, zijn vet eten, slechte hygiëne, besmetting of een vitaminetekort.

Acne is in principe een ontsteking in de talgklieren. Deze ophoping wordt steeds groter tot de talgklier openscheurt. Hierdoor komen naast het talg ook bacteriën en vetzuren vrij die zich over de rest van het gezicht verdelen, waardoor weer nieuwe puistjes ontstaan. Dat proces blijft zich alsmaar herhalen, waardoor het lastig is om vanaf te komen.

Acne begint meestal in de pubertijd. Dat is namelijk het moment dat je huid allerlei veranderingen ondergaat door hormonen. Maar het kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen. Ook kan het te maken hebben met erfelijkheid of een verkeerd gebruik van cosmetica, waardoor poriën verstopt raken. Of door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Verzorging bij acne

Bij acne is het belangrijk om goed te exfoliëren. Door dode huidcellen van het gezicht te verwijderen zorg je voor minder verstopte talgklieren. Kies voor een product die niet het vochtbalans aanpast.

Gebruik zeker geen producten die te agressieve ingrediënten bevatten. Hoewel je zou denken dat er door het uitdrogen van de talgklieren minder talg wordt geproduceerd, werkt dat juist averechts. Als ze droger zijn, worden ze juist gestimuleerd om meer talg aan te maken, wat het probleem kan verergeren.

Weet wat jouw huid nodig heeft

De T-zone kan dus veel vertellen over je huidtype door middel van de hoeveelheid talg er wordt geproduceerd. Daardoor krijg je ook informatie over de verzorging die jij nodig hebt voor jouw huid. Let er bij het kopen van huidverzorging vooral op dat het product werkt voor jouw huidtype en de specifieke probleempunten die erbij komen kijken kan verhelpen. Over het algemeen is een schone huid beter in staat om de werkzame stoffen uit verzorgende crèmes op te nemen. Reinigen is daarom altijd een goede basis voor elk huidtype.

Ontdek de 100% natuurlijke producten van Muze

Muze vindt het belangrijk dat jouw huid op de beste manier wordt verzorgt. Daarom hebben wij alleen producten die 100% natuurlijk zijn en geen schadelijke ingrediënten bevatten. Onze producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en helemaal watervrij. Daarnaast zijn onze producten ook nog eens vegan, microplasticvrij en parfumvrij. Omdat iedereen een ander huidtype heeft, hebben we verschillende producten om elk soort probleemgebied aan te pakken.

Cleanse Inventor 150 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Deze romige en exfoliërende reinigingscrème voor dagelijks gebruik verwijdert talg, gifstoffen en zelfs langdurige make-up effectief, zonder de huid uit te drogen.

Master Polisher 100 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM:

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Een diepzuiverend gezichtsmasker voor een vette en gemengde huid. Het helpt om de glans en talg onder controle te krijgen. Bij regelmatig gebruik minimaliseert het de zichtbaarheid van poriën aanzienlijk.

Overnight Patron 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Overnight Patron nachtcrème helpt de huid ’s nachts te herstellen. Het zorgt ervoor dat de huid stevig, soepel, en elastisch aanvoelt. De nachtcrème zit boordevol voedende en antioxidantrijke oliën voor een stralende huid.

Cell Night Rebel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Celvernieuwende nachtcrème, die ook geschikt is voor de gevoelige, droge en geïrriteerde huid. Hij hydrateert en verzorgt je huid voor een gaver en gladder gezicht. De voedende crème trekt snel in en voelt niet vet aan.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de T-zone?

De T-zone beschrijft een gebied in je gezicht. Dit gaat om het voorhoofd, de neus en de kin. Als je het uittekent, krijg je een T-vorm. Vaak is de huid in dit gebied wat vetter.

Wat te doen bij een overvloedige talgproductie?

Maak gebruik van hydraterende, herstellende en actieve ingrediënten in een verzorgingsproduct. Denk hierbij aan Vitamine B, Vitamine C en hyaluronzuur om te voorkomen dat je talgklieren uitdrogen en juist nog meer talg gaan produceren om te compenseren.

Welke huidtypen zijn er?

We kunnen in de basis zes soorten huidtypen vaststellen om op hun eigen manier te verzorgen. Dit zijn: 
Normale huid
Vette huid
Droge huid
Gemengde huid
Gevoelige huid
Rijpere huid

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 756 reviews.