Fytinezuur in huidverzorging

Je huid regelmatig exfoliëren zorgt voor een stralende, frisse en egale uitstraling, doordat je de dofmakende dode huidcellen verwijdert. Er zijn verschillende exfolianten, zoals bamboe, melkzuur, salicylzuur, glycolzuur en fytinezuur. Over die laatste stof gaan we het in dit artikel hebben.

Fytinezuur is een natuurlijke stof die voornamelijk voorkomt in noten, fruit, granen en zaden. In de voedingswereld is er al jarenlang een discussie gaande over fytinezuur. Is het goed of slecht voor je gezondheid? Maar in huidverzorging wordt het dus gebruikt om te exfoliëren. Het zorgt voor het verwijderen van overtollige dode huidschilfers, hydrateert de huid en is niet schadelijk voor je.

Lees snel meer over fytinezuur en haar eigenschappen.

Wat is fytinezuur?

Fytinezuur wordt ook wel phytic acid genoemd en is een natuurlijke stof die voornamelijk in plantencellen voorkomt. Zoals eerder genoemd komt het onder andere voor in noten, zaden, peulvruchten, granen en fruit. Fytinezuur voor huidverzorging wordt voornamelijk gewonnen uit rijst. Het is een antioxidant en een natuurlijke Alpha Hydroxy Acid (AHA).

Is fytinezuur veilig?

Fytinezuur zit ook in voedsel. Het is een antinutriënt en beschermt planten tegen ‘plagen en vraat’, oftewel het zorgt ervoor dat een plant en zijn zaden niet opgegeten worden door insecten en dieren.

De stof is licht giftig en slecht verteerbaar, waardoor de belager van de plant zich hopelijk op een ander voedingsmiddel stort. Wanneer er te veel van gegeten wordt, is de stof dus giftig, maar fytinezuur lijkt ons ook te beschermen tegen ziektes en bevat veel mineralen.

Er is een jarenlange discussie gaande of je fytinezuur zou moeten weren uit je voedingspatroon of niet, omdat de stof dus giftig is. Maar dit geldt eigenlijk alleen bij hele grote hoeveelheden. Een gevarieerd voedingspatroon is daarom verstandig. Op die manier krijg je nooit te veel van één bepaalde stof binnen.

Waarom zit fytinezuur in je huidverzorging?

 • Verwijdert dode huidcellen
 • Droogt overtollige talg uit
 • Lost verstopte haarzakjes op
 • Stimuleert productie van collageen en elastine
 • Vermindert pigmentvlekken

Exfoliëren, je hebt er vast wel eens van gehoord. Een exfoliant verwijdert je dode huidcellen en zorgt ervoor dat je doffe teint verdwijnt. Het zorgt voor een stralende, frisse en egale uitstraling. Exfoliëren is tegenwoordig een gebruikelijke stap in je skincare routine.

Fytinezuur werkt op de bovenste lagen van de huidcellen om vuil, olie, onzuiverheden en dode cellen te verwijderen. Bij acne droogt de overtollige talg uit en lost het verstopte haarzakjes op. Ook is fytinezuur een verblekend bestandsdeel dat kan helpen om pigmentvlekken te verminderen. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine waardoor je een jonge uitstraling behoudt. De stof is zelden irriterend voor de huid, waardoor je het veilig kan gebruiken.

Hoe moet je fytinezuur gebruiken?

Fytinezuur als exfoliant moet je niet te vaak gebruiken. Heb je je gezicht nog nooit eerder geëxfolieerd? Laat je huid dan eerst wennen door bijvoorbeeld een milde exfoliant te gebruiken voor dagelijks gebruik. Deze milde ingrediënten verwijderen dode huidcellen op een zachte manier en houden de huidbarrière in tact.

Stap voor stap laat je je huid wennen aan de werking van de krachtige ingrediënten, zoals fytinezuur, glycolzuur en salicylzuur. Deze stoffen kan je beter één tot twee keer per week gebruiken.

Wanneer kan je beter niet exfoliëren met fytinezuur?

Omdat fytinezuur een zuur is, kan het op sommige momenten beter zijn om je huid er niet mee te exfoliëren. In de volgende situaties raden wij het gebruik van fytinezuur af:

 • Na zonverbranding
 • Na het harsen
 • Bij wondjes en schaafplekjes
 • Bij een zeer gevoelige huid
 • Na behandelingen zoals microneedling, chemische peeling of een laserbehandeling
 • Bij het gebruik van bepaalde medicijnen

Heeft fytinezuur bijwerkingen?

Fytinezuur is over het algemeen veilig om te gebruiken. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen krijgen, zoals huidirritatie, roodheid en droogheid. Dit komt vaak doordat mensen overenthousiast raken door de positieve effecten van het exfoliëren, waardoor ze de producten te vaak gebruiken of in een verkeerde combinatie.

Het is daarom belangrijk om op een veilige manier te exfoliëren, zoals hierboven beschreven. De bijwerkingen zijn gelukkig meestal mild en gaan vanzelf over. Maar bij ernstige bijwerken raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.

Waar moet je op letten bij het gebruik van producten met fytinezuur?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je huidverzorgingsproducten met fytinezuur wilt aanschaffen.

Zonlicht

Fytinezuur kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Doordat fytinezuur de eigenschap heeft om pigmentvlekken te verminderen, is het stofje niet goed bestand tegen de zon. Wij raden je daarom aan producten met fytinezuur in je avondroutine te gebruiken, niet in je ochtendroutine. Mocht je dit toch doen, gebruik dan altijd SPF 30 om je huid tegen de zon te beschermen.

Concentratie

De hoeveelheid fytinezuur in een product bepaalt hoe effectief het middel is. In de meeste huidverzorgingsproducten zit tussen de 0,5% en 5% fytinezuur. Bij 2% of hoger moet het product afgespoeld worden, bij een lagere concentratie mag het ook in ‘leave on’ producten voorkomen.

Fytinezuur, glycolzuur, melkzuur of salicylzuur?

Exfoliëren kan met verschillende stoffen. Zo heb je naast fytinezuur ook glycolzuur en salicylzuur, maar je kan ook exfoliëren met melkzuur. We bespreken de verschillen met je.

Glycolzuur

Glycolzuur is net als fytinezuur een AHA, het werkt dus op de bovenste lagen van de huid. Glycolzuur is de kleinste molecule van alle AHA’s, waardoor het bijzonder goed in de huid doordringt. Beter dan de andere zuren. De stof wordt voornamelijk gewonnen uit fruit, zoals papaja en meloen.

Glycolzuur is veilig te gebruiken op je huid en zorgt zelden voor irritatie. Het is een sterke antioxidant en zorgt voor hydratatie. Glycolzuur vermindert fijne lijntjes en pigmentvlekken waardoor de stof vaak voorkomt in anti-aging producten.

Salicylzuur

Salicylzuur is een Beta Hydroxy Acid (BHA). De stof komt van de boomschors van wilgen. Net zoals de andere zuren verwijdert dit huidverzachtende stofje ook dode huidcellen en werkt het ontstekingsremmend. Salicylzuur wordt dan ook wel gebruikt bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem of bij een extreem droge huid.

Salicylzuur kan de huid enigszins irriteren aan het begin, daarom is het van belang dat je exfoliant ook kalmerende stoffen bevat zoals zoethoutwortelextract of allantoïne. Of verzorg je huid na het exfoliëren met een moisturizer.

Melkzuur

Melkzuur is net als fytinezuur een AHA. Het wordt gewonnen uit melkproducten door middel van fermentatie. Ook kan melkzuur synthetisch zijn, wat betekent dat de stof is nagemaakt in een lab. Melkzuur helpt de huid te egaliseren en stimuleert de celdeling. Het werkt net als de andere zuren en verwijdert dode huidcellen, is hydraterend en werkt stimulerend voor de aanmaak van ceramiden. Hierdoor is melkzuur erg geschikt voor de gevoelige huid.

Fytinezuur combineren met retinol

Naast dat de veiligheid van fytinezuur ter discussie staat, is er ook verwarring over het gebruik ervan in combinatie met retinol. Er wordt vaak gezegd dat AHA’s en BHA’s de werking van retinol zouden deactiveren of verminderen, maar niets is minder waar. Geen enkel onderzoek toont aan dat exfolianten de werking van retinol verminderen.

Retinol is pure vitamine A en stimuleert de aanmaak van collageen en onderdrukt de afbraak ervan. De stof gaat dus huidveroudering tegen en zorgt voor een helder uitziende huid. Retinol exfolieërt de huid niet, maar kan net als de zuren verstopte poriën voorkomen en ‘vertelt’ huidcellen hoe ze zich moeten herstellen. De stof versnelt de huidvernieuwing en is een uitstekend ingrediënt bij acne.

Het is juist ideaal om een exfoliant te combineren met een product dat retinol bevat. De twee stoffen hebben beide voordelen die elkaar aanvullen.

Cleanse Inventor 150 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Cleanse Inventor is een romige, reinigende en exfoliërende reinigingscrème voor dagelijks gebruik. Deze reiniger bevat hoge concentraties shea butter, tocopherol, inulin en squalaan waarmee talg, afvalstoffen en make-up op een effectieve manier worden verwijderd. De reiniger is ideaal voor de droge huid en ultramild, maar zorgt toch voor een grondige reiniging. De glycerine voorkomt uitdroging van de huid en aloë vera heeft een voedend effect.

Master Polisher 100 ML – Purifying & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Master Polisher is een dubbele exfoliator en maakt je doffe en droge huid weer glad en stralend. De formule werkt onmiddellijk om dode cellen van het huidoppervlak te verwijderen, waardoor deze er fris uitziet. Bij tweewekelijks gebruik, minimaliseren de poriën aanzienlijk. De huid is zacht en gehydrateerd en voelt weer egaal en glad aan.

Veelgestelde vragen

Is fytinezuur gevaarlijk?

Er is een jarenlange discussie gaande of je fytinezuur zou moeten weren uit je voedingspatroon of niet, omdat de stof dus giftig is. Maar dit geldt eigenlijk alleen bij hele grote hoeveelheden. Fytinezuur in huidverzorging is sowieso helemaal veilig. 

Heeft fytinezuur bijwerkingen?

Fytinezuur is veilig om te gebruiken, maar sommige mensen kunnen bijwerkingen krijgen, zoals huidirritatie, roodheid en droogheid. Dit komt vaak doordat mensen overenthousiast raken door de positieve effecten van het exfoliëren en de producten te vaak gebruiken of in een verkeerde combinatie. 

Waar is fytinezuur in huidverzorging goed voor? 

Verwijdert dode huidcellen
Droogt overtollig talg uit 
Lost verstopte haarzakjes op
Stimuleert productie van collageen en elastine
Vermindert pigmentvlekken

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 784 reviews.