Huid verbeteren: tips voor een rijpe huid

Naarmate we ouder worden wordt de kwaliteit van onze huid minder. De aanmaak van collageen en elastine neemt af waardoor de huid slapper en doffer wordt. Ook invloeden van buitenaf hebben een negatief effect op de huidconditie. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je huid te verbeteren:

 1. Verzorg je huid goed
 2. Kies de juiste skincare producten
 3. Reinig je huid elke dag
 4. Bescherm je huid met een SPF
 5. Drink genoeg water
 6. Eet gezond
 7. Vermijd stress
 8. Slaap voldoende
 9. Beweeg genoeg
 10. Masseer je gezicht

In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle punten om je huid te verbeteren met specifieke tips voor de rijpere huid.

Verschillende huidtypes

Om erachter te komen wat de beste manier is om jouw huid te verbeteren, moet je eerst weten wat voor huidtype je hebt. Het kan zijn dat je huid verandert wanneer je ouder wordt, wat te maken heeft met je hormoonhuishouding. Daarom is het goed om eerst te checken welk huidtype je hebt. Er zijn vier unieke huidtypes: droge huid, normale huid, vette huid en een gecombineerde huid.

Droge huid

Een droge huid voelt vaak strak aan en kan een beetje trekken, zeker na het douchen. Je huid kan wat ruwe plekjes of schilfertjes hebben. Je hebt meestal kleine poriën en geen last van mee-eters. Een droge huid is vaak wat gevoeliger, dus met dit huidtype wil je irriterende producten vermijden. Dit huidtype wil je voeden en hydrateren en je wilt de natuurlijke huidbarrière herstellen.

Normale huid

Een normale huid is eigenlijk een huid die niet droog en niet vet is. Je huid is in goede conditie een heeft geen plekken die extra aandacht vereisen. Je poriën zijn klein en je hebt geen mee-eters of verstoppingen. Bij dit huidtype wil je vooral de huidconditie op peil houden. Dit doe je door goede hydratatie.

Vette huid

Een vette huid kenmerkt zich door glimmende delen. Bij dit huidtype zijn poriën en mee-eters juist wel goed zichtbaar en de huid vertoont ook vaak verstoppingen en puistjes. Deze huid wil je in balans brengen en kalmeren.

Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid is over het algemeen droog of normaal, maar heeft vette delen op de T-zone (voorhoofd, neus, kin). Je hebt dus eigenlijk twee huidtypes in één. De vettere delen zijn glimmend en hebben vaak zichtbare poriën en mee-eters, terwijl andere delen soms droog kunnen zijn met schilfertjes. Bij dit huidtype moet je verschillende verzorgingsproducten gebruiken.

Tips om je huid te verbeteren

We noemden in de inleiding al 10 dingen die ja kan doen om je huid te verbeteren: goede verzorging, de juiste producten kiezen, goed reinigen, je huid beschermen, veel water drinken, gezond eten, stress vermijden, voldoende slapen en bewegen en gezichtsmassages. We gaan op alle 10 tips wat dieper in.

1. Verzorg je huid goed

Nu je weet wat voor huidtype je hebt, kan je hier je verzorging op aanpassen. Door een verzorging te kiezen die echt bij jouw huid past, zal je huid verbeteren. Zo heeft een droge huid vaak meer voeding nodig en is het voor vette huid belangrijk om balans te creëren.

Een goede huidverzorging is nodig om de huid in optimale conditie te houden. Er zitten vele voordelen aan een goede verzorging van de huid. Zo zorgt goede verzorging voor bescherming van je huid, houdt het je huid schoon en krijg je er een frissere en jongere uitstraling van. Ook verhelpt het onzuiverheden en houdt het je huid in goede conditie. Daarnaast helpt de juiste verzorging tegen veroudering.

Een goede gezichtsverzorging bestaat uit een aantal stappen, waaronder: reinigen, verzorgen, hydrateren en beschermen. Dit is voor ieder huidtype hetzelfde, maar hoe je deze stappen uitvoert en met welke producten is wel afhankelijk van je huidtype.

2. Kies de juiste skincare producten

Welke producten je moet gebruiken voor jouw skincare routine is dus afhankelijk van jouw huidtype. Er zijn talloze producten om je huid te verbeteren: serums, oliën, moisturizers, crèmes, toners en nog veel meer. Maar welke moet jij nu gebruiken om jouw huid echt te verbeteren? En welke producten zijn goed voor de oudere huid?

Om een droge huid te verbeteren is hydratatie het belangrijkst. Gebruik dus producten zoals moisturizers of hydraterende serums. Bij dit huidtype kan je ook kiezen voor producten op oliebasis in plaats van waterbasis en hyaluronzuur, een belangrijk hydraterend ingrediënt. Een droge huid is vaak gevoelig, dus kies voor een milde producten.

Bij een normale huid wil je de huidconditie op peil houden. Hydratatie is hier ook belangrijk, dus een moisturizer is onmisbaar voor jou. Daarnaast kan een exfoliant helpen om jouw huid verder te verbeteren. Dit product kan namelijk ook de vorming van collageen stimuleren, pigmentvlekken verminderen, verstoppingen van de huid voorkomen en vocht vasthouden.

Bij een vette huid wil je de huid goed schoonhouden en kies je voor een cleanser die je poriën niet verstopt en de talgproductie niet uit balans brengt. Bij dit huidtype kan een exfoliant een uitkomst zijn, omdat het je dode huidcellen verwijdert en verstoppingen kan voorkomen.

Tot slot de gecombineerde huid. Dit huidtype vraagt wederom om hydratatie, dus een goede vochtinbrengende crème kan de huid al verbeteren. Daarnaast kan je voor een spottreatment kiezen die de verstoppingen in de huid aanpakt.

Skincare producten voor de rijpere huid

Naast het kiezen van het juiste product voor je huidtype, wil je ook gericht de tekenen van veroudering tegengaan. Fijne lijntjes en rimpels wil je zoveel mogelijk voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor speciale anti-aging producten met effectieve ingrediënten als retinol, peptiden of antioxidanten. Ze verstevigen en hydrateren je huid waardoor die voller lijkt en je een jeugdigere uitstraling krijgt

Retinol is vitamine A, een stof die het natuurlijke celvernieuwingsproces van je huid kan versnellen. Dit helpt om rimpels, fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering minder zichtbaar te maken. Daarnaast zorgen peptiden voor de collageenproductie, die je huid stevig en elastisch houdt. Ook antioxidanten zoals vitamine C is een wondermiddeltje op het gebied van anti-aging. Antioxidanten beschermen je huid tegen vervuiling en uv-straling.

3. Reinig je huid elke dag

Misschien wel de belangrijkste stap van iedere skincare routine is je gezicht reinigen. Je verwijdert vuil en voorkomt daarmee onzuiverheden, zoals puistjes. Ook kunnen actieve ingrediënten beter intrekken op een schone huid en voorkom je een doffe teint. Door je huid twee keer per dag goed te reinigen zal de kwaliteit zichtbaar verbeteren.

Maak je gezicht goed schoon voordat je naar bed gaat. Je huid moet ‘s nachts kunnen ademen en je wilt dat de actieve ingrediënten van je nachtcrème goed kunnen intrekken. Maak vervolgens ook ’s ochtends als je wakker wordt je gezicht schoon. ’s Nachts verzamelt zich namelijk veel viezigheid op je gezicht in de vorm van stof, zweet en talg.

Je huid kan je op verschillende manieren reinigen met verschillende producten, zoals cleansers, toners, reinigingsmelk of micellair water. Bij de keuze voor een reinigingsproduct houd je weer rekening met je huidtype. Bij een droge huid kies je voor milde producten zoals een reinigingsmelk of olie. Bij een vette huid kan micellair water juist goed werken.

4. Bescherm je huid met een SPF

Een van de allerbeste manieren om je huid te verbeteren en tekenen van veroudering tegen te gaan is dagelijks smeren met een SPF. Uv-straling is een van de grootste boosdoeners als het gaat om huidveroudering. Door blootstelling aan de zon ontstaan sneller rimpels en lijntjes. Ook droogt het je huid uit en kunnen er pigmentvlekjes ontstaan.

Met zonnebrandcrème bescherm je je huid tegen uv-straling. Dit zou iedere ochtend de laatste stap van je skincare routine moeten zijn. In Nederland is voor de meeste mensen SPF 15 genoeg om dagelijks mee naar buiten te gaan, maar bij een lichtere huid is het verstandig om voor een hogere factor te kiezen. Ook wanneer je in de zomer in de felle zon gaat, is een hogere factor nodig.

5. Drink genoeg water

Je kan je huid ook van binnenuit verbeteren, zoals door veel water te drinken. We gaven het eerder al aan, eigenlijk is voor alle huidtypes hydratatie het belangrijkste. Dit kan je doen door hydraterende stoffen te smeren, maar ook door voldoende water te drinken.

Dehydratatie zorgt juist voor een droge huid of verstoppingen en snellere huidveroudering.

De huid bestaat voor 70% uit water. Water is dus essentieel voor de huid, het maakt haar elastisch en helder. Ook zorgt het drinken van water ervoor dat voedingstoffen beter naar onze cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen juist worden afgevoerd. Ook zorgt water ervoor dat onze lichaamstemperatuur goed blijft en versterkt het ons immuunsysteem.

Door voldoende water te drinken op een dag houd je de huid goed gehydrateerd. Gemiddeld heb je zo’n twee liter water per dag nodig, bij warm weer of intensieve inspanning vaak meer. Drink het verspreid over de dag om gedurende de hele dag gehydrateerd te blijven. Let op: te veel water kan gevaarlijk zijn en voegt niks extra’s toe voor je huid, dus houd je ongeveer aan het gemiddelde.

6. Eet gezond

Ook een gezond dieet helpt om je huid te verbeteren. Ze zeggen soms wel dat je huid een spiegel is van je gezondheid. Als je ongezond eet, kan je huid doffer worden en ontstaan er sneller huidproblemen, zoals verstoppingen. Met een gezond voedingspatroon zorg je ervoor dat je de juiste stoffen, antioxidanten en vitamines binnenkrijgt die je huid laten stralen.

10 voedingsmiddelen die goed zijn voor een mooie huid

1. Rode paprika’s: echte vitamine C bommetjes. Vitamine C is goed voor je weerstand en het is een antioxidant die helpt om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Ook stimuleert het de aanmaak van collageen, wat goed is tegen huidveroudering.

2. Zoete aardappel: bevat ook veel antioxidanten, maar dan in de vorm van vitamine A. Het helpt de elasticiteit van de huid te behouden of te verbeteren.

3. Avocado: nog zo’n vitaminebom. In avocado’s zit veel vitamine E, dat ook een antioxidant is. Het beschermt de huid en zorgt voor meer stevigheid. De vetzuren in deze vrucht werken bovendien ontstekingsremmend.

4. Bosbessen: in bosbessen zit veel vitamine C, maar ze bevatten ook anthocyanine, een krachtige antioxidant die met name beschermt tegen zonneschade en collageenverlies.

5. Broccoli: deze groente heeft een verscheidenheid aan antioxidanten die belangrijk zijn tegen huidveroudering, zit boordevol vitamine C en helpt met het afvoeren van gebruikte hormonen.

6. Spinazie: spinazie bevat heel veel vocht en is daardoor hydraterend. Ook bevat spinazie vitamine A, C en E.

7. Noten: noten bevatten vitaminen van het B-complex, die een grote rol spelen bij het gezond houden van je huid. Ook is het een bron van vitamine E en gezonde vetzuren. Noten helpen het huidweefsel te herstellen en beschermen tegen zonneschade.

8. Havermout: havermout bevat silicium. Deze stof helpt om de huid stevig en elastisch te houden.

9. Zuurkool: deze koolsoort is goed voor je darmen doordat het probiotica bevat. Een scala aan gezonde bacteriën. Gezonde darmen zorgen weer voor een gezonde huid.

10. Rode bieten: nog zo’n powerfood is rode bieten. Rode bietjes werken bloedzuiverend, wat vooral bij acne-klachten goed kan helpen.

7. Vermijd stress

Het is misschien een open deur, maar stress kan een enorme invloed hebben de gezondheid van je huid. Huidproblemen zoals eczeem en psoriasis kunnen verergeren door stressklachten. Bovendien maakt stress je huid vatbaarder voor bacteriën en gaat je algehele weerstand achteruit.

Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een versnelling van het verouderingsproces. Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt, deze stof zorgt voor de afbraak van collageen in de huid. Collageen zorgt op haar beurt weer voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. En chronische stress leidt tot meer vrije radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Kort door de bocht stoppen de cellen eerder met delen en verouder je huid daardoor sneller.

Stress kan ook de aanmaak van hyaluronzuur verminderen. Deze stof zorgt voor de hydratatie van de huid. Wanneer er niet genoeg van wordt aangemaakt, kan de huid dof en droog worden. Ervaar je veel stress? Kies dan voor hydraterende skincare producten met hyaluronzuur, naast het verminderen van je stressklachten.

8. Slaap voldoende

Tijdens je slaap is je lichaam in ruststand en heeft het de mogelijkheid om te herstellen. Zo ook je huid. De bloedtoevoer naar je huid is ’s nachts beter waardoor je huid zich actief kan herstellen en verbeteren. Om deze redenen raden wij ook aan om een nachtcrème te gebruiken met actieve voedende ingrediënten, zodat je huid optimaal kan herstellen.

Wanneer je te weinig slaap hebt, verhoogt je stressniveau en krijg je de al eerdergenoemde klachten, zoals dehydratatie en versnelde huidveroudering. Ook ontstaan er wallen onder je ogen, waardoor je er moe en ouder uitziet.

Gemiddeld is 8 uur slaap per nacht voldoende, maar dit verschilt persoon. Luister goed naar je lichaam en zorg dat je lekker uitgeslapen wakker wordt.

9. Beweeg genoeg

Sporten is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Het maakt je hoofd leeg en er komt endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. En wie gelukkig is, zal dit ook uitstralen. Sporten vermindert stressklachten en daarmee ook de huidklachten die daarbij horen. Daarnaast komt door beweging de bloedcirculatie op gang, wat de toevoer van bloed, zuurstof en voedselrijke bloedcellen naar je huid verhoogt, waardoor je huid gaat stralen.

Door je tijdens het sporten goed in het zweet te werken, raakt je lichaam afvalstoffen kwijt. Dit vermindert de kans op puistjes. Daarnaast verlies je vocht, wat bijvoorbeeld de soms wat dikkere wallen onder je ogen vermindert.

10. Masseer je gezicht

Tot slot kan je je huid verbeteren door je gezicht regelmatig te masseren. Een massage stimuleert de bloedsomloop en zuurstofcirculatie waardoor de spieren in je gezicht sterker worden en je huid minder snel gaat zakken. Ook kan een massage ervoor zorgen dat de huidtextuur verbetert en zorgt het ervoor dat je overtollig vocht (vaak onder je ogen) verliest. Fijne lijntjes en rimpels zullen op den duur minder zichtbaar worden.

Je kan je gezicht masseren met je handen of met een gezichtsroller van natuursteen, zoals jade. Gebruik een gezichtsolie om je huid meteen lekker zacht te maken. Er zijn online genoeg tutorials van gezichtsmassages te vinden die passen bij jouw huid.

Verbeter je huid met onze producten

Ontdek onze collectie skincare producten om jouw huid te verbeteren. Al onze producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke en actieve ingrediënten. En onze producten zijn watervrij en helemaal vegan.

VitC Guru Drops 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacillus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Vitamine F
 • Skin Identical ingredient; Squalane

De VitC Guru verbetert de huidteint en de huidtextuur, het stimuleert de collageenaanmaak en maakt daarnaast de huid gladder. Plus de drops geven je huid een instant glow en hij voelt zijdezacht aan.

Wrinkle Wrestler 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacillus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Onze Wrinkle Wrestler drops verminderen fijne lijntjes en rimpels en egaliseren de huidskleur. Het is een echte krachtpatser, ontwikkeld voor de gevoelige huid. Bakuchiol is een krachtig antioxidant dat huidverkleuringen door zonneschade en milieu-invloeden zichtbaar vermindert en de huid verzacht.

Magical Rockstar 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacillus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Magical Rockstar vermindert rimpels en een ongelijkmatige teint en huidtextuur. Het crème serum veranderd in een olie bij aanraking van de huid en is rijk aan antioxidanten (flavonoïden, cafeïnezuur) en fytosterolen met een herstellende en verzachtende werking.

Glow Tightener 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Antioxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

De Glow Tightener slaagt glansrijk in haar missie om de huid gladder, strakker en helderder te maken. Dit serum biedt een antwoord op donkere plekken en maakt de huid elke dag stralender, lichter en strakker. Vlekken, poriën en rimpels worden minder zichtbaar en maakt de huid weer stralend.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn huid verbeteren? 

1. Verzorg je huid goed 
2. Kies de juiste skincare producten 
3. Reinig je huid elke dag
4. Bescherm je huid met een SPF 
5. Drink genoeg water
6. Eet gezond 
7. Vermijd stress 
8. Slaap voldoende  
9. Beweeg genoeg 
10. Masseer je gezicht 

Hoe krijg je een mooie huid van binnenuit? 

Door veel water te drinken en gezond te eten kan je huid al gaan stralen. Ook voldoende slaap en genoeg beweging zullen je huid verbeteren. 

Hoe kan ik mijn huid verbeteren met voeding? 

Onderstaande 10 producten helpen je huid verbeteren. 
1. Rode paprika’s
2. Zoete aardappel
3. Avocado
4. Bosbessen
5. Broccoli
6. Spinazie
7. Noten
8. Havermout
9. Zuurkool
10. Rode bieten

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 756 reviews.