11 simpele (maar effectieve) tips om rimpels te verminderen

Naarmate je ouder wordt, is er geen ontkomen aan: rimpels. Bij de een gaat het harder dan bij de ander en ze zijn niet voor iedereen even opvallend, maar natuurlijk zit niemand erop te wachten.

Rimpels ontstaan door een verminderde productie van collageen en elastine, waardoor de huid slapper en minder elastisch wordt. Dit gebeurt op natuurlijke wijze door huidveroudering, maar onze levensstijl kan dit proces versnellen. Tegelijkertijd kan je op twee manieren rimpels in je gezicht verminderen: aanpassingen in je dagelijks leven en behandeling met de juiste producten.

Wil je weten wat je zelf kan doen zodat je minder rimpels krijgt en je bestaande rimpels minder zichtbaar worden? Wij delen 11 tips met je die echt helpen en niet eens moeilijk zijn om toe te passen. Daarnaast vertellen we je welke producten het best werken voor een egale huid. Dus lees snel verder en begin vandaag nog met het verminderen van je rimpels.

Hoe ontstaan rimpels?

Laten we eerst beginnen met een korte uitleg, want om iets tegen rimpels te doen is het goed om te weten wat een rimpel precies is en hoe ze ontstaan.

Simpel gezegd is een rimpel een vouw in de huid. Er zijn twee soorten rimpels: dynamische rimpels die vanzelf weer verdwijnen, bijvoorbeeld wanneer je fronst, lacht of met je ogen knippert. De rimpels waar niemand op zit te wachten, zijn permanente rimpels.

Een jonge huid is elastisch en daarom herstelt die zich beter van dynamische rimpels. Wanneer je ouder wordt, vanaf 25 à 30 jaar, maakt je huid echter minder collageen en elastine aan, de stoffen die de huid stevigheid en elasticiteit geven. Als gevolg daarvan is je huid steeds minder goed in staat om zich te herstellen en tekenen zich rimpels af die altijd zichtbaar blijven.

De productie van collageen en elastine neemt dus af naarmate je ouder wordt, maar deze stoffen kunnen ook door invloeden van buitenaf worden afgebroken. Vooral te veel direct zonlicht, roken en slechte hydratatie zijn berucht om het veroorzaken van rimpels, omdat ze collageen en elastine in je huid afbreken, maar er zijn nog veel meer factoren die daaraan kunnen bijdragen.

Dit kan je doen om rimpels te verminderen

Het krijgen van rimpels hoort dan misschien wel bij het ouder worden, maar je hoeft je er niet zomaar bij neer te leggen. Door bepaalde gewoontes te minderen en andere juist wat vaker te doen of te veranderen, help je jouw huid een handje. Zo kan die zich beter herstellen en kan je rimpels in je gezicht verminderen. Je kan hier beter zo vroeg mogelijk mee beginnen, dus eigenlijk nog voor de eerste rimpels zichtbaar worden.

Je kan rimpels nooit compleet voorkomen of laten verdwijnen, maar door deze 11 tips ter harte te nemen kan je wel degelijk een verschil maken voor je uitstraling.

 1. Verzorg je huid met de beste skincare routine
 2. Bescherm je huid tegen de zon
 3. Zorg dat je genoeg slaapt
 4. Eet gezond en gevarieerd
 5. Drink voldoende water
 6. Drink alcohol met mate
 7. Stop met roken
 8. Vermijd stress
 9. Gebruik geen te heet of te koud water
 10. Wees zacht voor je huid
 11. Probeer op je rug te slapen

1. Verzorg je huid met de beste skincare routine

We hebben allemaal een skincare routine, de vaste stappen waarin we onze huid elke ochtend en avond verzorgen. Maar biedt jouw skincare routine wel de juiste verzorging voor jouw huid? Om rimpels te verminderen en je huid jong en stralend te houden, is het belangrijk dat je je gezicht behandelt met actieve ingrediënten die passen bij jouw huidtype.

Als je bijvoorbeeld op een vette huid producten voor een droge huid gebruikt, is de kans zelfs groot dat je huid er slechter uit gaat zien. Voeg ook zeker een anti-aging of anti-rimpel crème toe aan je routine als je die nog niet gebruikt.

Wil je weten waar je op moet letten bij het opbouwen van je skincare routine. Lees dan ons artikel met alle stappen voor de beste skincare routine.

2. Bescherm je huid tegen de zon

De stralen van de zon op je gezicht voelen heerlijk en een gebronsde teint is voor velen het doel, maar er is een keerzijde. Behalve de warmte en de belangrijke vitamine D die de zon ons geeft, zorgt de uv-straling ook voor een afbraak van collageen en elastine. Hierdoor veroudert je huid sneller, verliest hij zijn veerkracht en raakt hij gedehydrateerd, met meer rimpels als gevolg.

Om rimpels te verminderen is het dus cruciaal dat je je wapent tegen de zon met een hoge SPF. Smeer elke dag zonnebrand of een dagcrème met SPF 30 en geef je huid bij felle zon extra bescherming met SPF 50. Bovendien moet je directe uv-straling zoveel mogelijk vermijden, bijvoorbeeld met een goede zonnebril, een pet of hoed en een parasol als je buiten zit. Ga niet naar de zonnebank, want dat is helemaal slecht voor je huid.

3. Zorg dat je genoeg slaapt

We weten hoe belangrijk slaap is voor je gezondheid en je uiterlijk, maar toch komt er vaak niet veel van terecht. De meeste mensen hebben 7 à 8 uur nachtrust nodig om hun lichaam, waaronder hun huid, te laten herstellen van een lange dag. Krijg je structureel te weinig slaap, dan veroudert je huid een stuk sneller dan normaal en wordt hij dof en slap. Dus wil je rimpels tegengaan, zorg dan zeker dat je beter slaapt.

Een goede nachtrust heb je voor een deel zelf in de hand. Vermijd cafeïne en fel LED-licht in de avond (dus leg je telefoon op tijd weg) en beperk je alcoholgebruik. Zorg dat je min of meer vaste slaap- en waaktijden hebt, want je lichaam heeft baat bij ritme. Vermijd stress en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Daglicht en beweging helpen daar erg bij, maar ga niet intensief sporten vlak voor het slapen.

4. Eet gezond en gevarieerd

Je bent wat je eet, zeggen ze wel. En ze zitten er niet naast. Je lichaam – en dus ook je huid – hebben net als jijzelf voeding nodig om fit en gezond te blijven. De goede stoffen (maar ook de slechte) in je eten werken door in je huid. Zo krijg je bijvoorbeeld sneller puistjes door veel vet te eten. Zorg dus dat jouw dieet de juiste voedingsstoffen bevat voor een gezonde huid.

Een goed voedingspatroon bevat veel vers fruit, noten, zaden, oliën en groente. Zorg voor genoeg variatie in je gerechten en ingrediënten, om er zeker van te zijn dat je jouw huid geeft wat hij nodig heeft. Zo ga je huidveroudering tegen en verminder je rimpels in je gezicht.

5. Drink voldoende water

Hydrateren is altijd belangrijk om je huid gezond te houden en rimpels te verminderen. En het ligt misschien voor de hand, maar een van de beste manieren om dat te doen is simpelweg water drinken. Niet voor niks komt de term hydrateren van het Griekse woord voor water.

Door elke dag genoeg glazen water te drinken, tenminste 2 liter, hydrateer je je lichaam van binnenuit, wat je ook terugziet in je huid. Andere dranken, zoals thee en sap zijn ook prima, maar water is nog altijd het beste, omdat er geen calorieën, suikers of slechte stoffen in zitten. Overigens is het niet zo dat je huid beter gehydrateerd wordt als je meer dan 2 liter drinkt per dag; meer vocht dan je dagelijks benodigde hoeveelheid voegt niks toe. Op hete dagen of als je sport en veel zweet, moet je natuurlijk wel wat meer drinken aangezien je dan veel vocht verliest.

6. Drink alcohol met mate

Alcohol zit in veel van onze favoriete drankjes, maar het is absoluut niet goed voor je. De hoofdpijn en droge mond na een avond drinken verraden het al. Dit komt doordat alcohol je lichaam dehydrateert, wat zoals bekend ook slecht is voor je huid. Bovendien verstoort het de aanmaak van collageen, waardoor je huid minder stevig zal zijn.

Voor een gezonde huid zonder te veel rimpels is het dus verstandig om zo min mogelijk alcohol te drinken, bijvoorbeeld alleen in het weekend en bij speciale gelenheden. Vermijd ook huidverzorgingsproducten met alcohol, want dat heeft hetzelfde effect voor je huid. Het helpt daarnaast om veel water te blijven drinken tijdens en na alcoholgebruik. Dat zorgt voor een snellere afvoer van gifstoffen en hydratatie.

7. Stop met roken

Roken heeft allerlei schadelijke gevolgen voor je gezondheid, ook die van je huid. Niet alleen zorgt het voor een grauwe huid, maar je krijgt er ook rimpels van. Door te roken komen er namelijk meer vrije radicalen vrij, die zorgen voor een afbraak van collageen en elastine. Oftewel, een slappe huid waar sneller permanente rimpels zich in zullen aftekenen. En waar je misschien niet bij stilstaat: het voortdurend tuiten van je lippen voor een trekje leidt op den duur tot de typische rimpels rond de mond die je bij veel rokers kan zien.

Stoppen met roken is dus het beste wat je kan doen. Je huid zal je dankbaar zijn en zich na verloop van tijd gaan herstellen. En ook zelf zal je blij worden van je verbeterde gezondheid en je huid die weer meer straalt en minder rimpels vertoont.

8. Vermijd stress

Stress kan positief zijn, zoals de gezonde spanning voor een feestje of een vakantie, maar stress door aanhoudende spanning, zorgen of angst is niet goed voor je gezondheid. Die stress, die vaak niet snel uit je lichaam verdwijnt, leidt tot allerlei fysieke en mentale klachten en mogelijk zelfs serieuze aandoeningen. Ook voor je huid is het slecht, want het versnelt de veroudering van je huid door een toename van vrije radicalen.

Het is dus belangrijk om je stressniveau omlaag te brengen. Bedenk dus wat de oorzaak van de stress is en zoek een manier om die weg te nemen. Maak je je bijvoorbeeld veel zorgen, praat er dan over met iemand (bijvoorbeeld een goede vriendin of je huisarts). Heb je het te druk op je werk, geef dit dan aan bij je werkgever om samen te kijken hoe je het rustiger aan kan doen. Ongezond eten en alcohol kunnen bijdragen aan de hoeveelheid stress, dus mogelijk helpt het om daar verandering in te brengen. Sporten, yoga en mindfulness oefeningen zijn effectieve manieren om je stressniveau omlaag te brengen.

9. Gebruik geen te heet of te koud water

Voldoende water drinken is zoals gezegd belangrijk om je huid te hydrateren, maar gek genoeg is je huid afspoelen met water niet per se goed voor je. Water droogt je huid juist uit als je het direct op je gezicht aanbrengt, doordat het de beschermende oliën op je huid wegspoelt. Zeker te warm of te koud water is erg slecht voor je.

Let er dus op dat je niet te warm doucht om je huid te beschermen tegen uitdroging. En in plaats van je gezicht ’s avonds schoon te spoelen met kraanwater, kan je beter een goede cleanser gebruiken en je gezicht alleen licht bevochtigen met lauwwarm water. Kijk ook eens kritisch naar de producten die je momenteel gebruikt voor je huid, want veel merken gebruiken water als opvulling van hun verzorgingsproducten. De producten van Muze daarentegen zijn volledig watervrij en bevatten alleen actieve bestanddelen die je huid helpen.

Benieuwd naar de beste manier om je gezicht te reinigen? In dit artikel leer je precies wat de juiste stappen zijn voor een schoon en gezond gezicht.

10. Wees zacht voor je huid

De huid is erg flexibel, maar er zijn grenzen aan de rekbaarheid ervan. Als de elasticiteit van je huid minder is, bijvoorbeeld als je gedehydrateerd bent of lang in de zon hebt gelegen, kan het oprekken ervan snel leiden tot rimpels. Door zacht om te gaan met je huid verminder je de rimpels in je gezicht.

Overmatig knijpen met je ogen en fronsen leidt tot permanente rimpels. Het knijpen kan te maken hebben met gevoelige ogen of slecht zicht. Draag dus een zonnebril tegen de felle zon en ga langs bij een opticien voor een oogmeting. Probeer je gezicht meer te ontspannen om minder te fronsen. Ook is het belangrijk dat je niet te ruw bent voor je huid. Dus gebruik een licht vochtige washand (lauwwarm!) om je gezicht te wassen en dep je huid voorzichtig droog na het wassen. Ook helpt het dagelijks masseren van je huid om rimpels te verminderen.

11. Probeer op je rug te slapen

Slapen is absoluut goed voor je, maar toch kan de manier waarop je slaapt leiden tot rimpels. Als je op je buik of zij slaapt, wordt je huid samengedrukt tegen je kussen en krijg je slaaprimpels. Die rimpels trekken normaal gesproken vanzelf weer weg, maar naarmate je huid ouder wordt blijven deze tijdelijke slaaprimpels steeds langer zichtbaar, tot ze permanente rimpels worden.

Het helpt daarom om zoveel mogelijk op je rug te slapen. Op die manier komt je gezicht niet tegen je kussen aan en loop je niet het risico dat je slaaprimpels krijgt.

Cruciale ingrediënten om rimpels te verminderen

Zo ongeveer elke crème claimt dat het houdveroudering tegengaat en rimpels vermindert, maar dat is lang niet altijd het geval. Gelukkig kan je zelf vrij eenvoudig beoordelen of een product helpt tegen rimpels. Alles wat je daarvoor hoeft te doen, is een scherpe blik werpen op de ingrediënten die vermeld staan op het etiket. Sommige ingrediënten doen namelijk wonderen tegen rimpels, terwijl je andere beter kan vermijden.

Voor het verminderen van rimpels moet jouw gezichtscrème de volgende soorten stoffen bevatten:

 1. Antioxidanten, die de schadelijke effecten van vrije radicalen neutraliseren
 2. Celcommunicerende stoffen, die de productie van stoffen als collageen en elastine stimuleren
 3. Hydraterende ingrediënten, die je huid de juiste mate van hydratatie geven

De 7 superhelden in de strijd tegen rimpels

Er zijn veel bestanddelen die rimpels kunnen verminderen, maar de volgende zeven stoffen zijn altijd goed in de strijd tegen rimpels.

Probeer deze producten van Muze om je rimpels te verminderen

Een crème of serum kan wonderen doen om rimpels in je gezicht te verminderen, zolang het de juiste behandeling biedt voor jouw huid. De producten van Muze hebben alleen actieve bestanddelen, zonder onnodige opvulling, voor het beste resultaat. Al onze producten zijn vegan, niet getest op dieren en vrij van water, microplastics, parfums en huidonvriendelijke stoffen.

Maak kennis met onze producten om jouw huidverzorging een boost te geven. Of bekijk een van deze producten die effectief rimpels verminderen.

Spot on 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Dankzij de hoge concentratie retinoïden en antioxidanten zorgt deze dagcrème voor een vlekkeloos resultaat. Door dit te smeren ga je pigmentatie en rimpels tegen, herstel je de huidbarrière en geef je langdurige hydratatie voor een stevige, gladde en egale teint.

Cell Night Rebel 50 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Inulin
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Als je slaapt herstelt je huid zich van de indrukken van de dag door middel van celvernieuwing. Deze nachtcrème helpt daarbij door de productie van collageen en elastine effectief te stimuleren. Dit zorgt voor meer een huid die steviger en veerkrachtiger is met zichtbaar minder rimpels.

Wrinkle Wrestler Drops 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacilus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Dit vitamine A serum is het ideale middel om rimpels en roodheid te verminderen. Dankzij de hoge dosering plantaardige retinoïden en antioxidanten maakt het je huid steviger en verfijnt het de huidtextuur. Bovendien worden zonneschade en milieu-invloeden zichtbaar verminderd.

Magical Rockstar 30 ML – Lifting & Anti-aging

MUZE SYNERGY SYSTEM

 • Anti-oxidant: Tocopherol
 • Pre- or probiotics: Bacilus Ferment
 • Cell communicating ingredient: Sodium Hyaluronate
 • Skin Identical ingredient: Squalane

Zelfs met een leven als een rockster kan je er jong en fris uitzien met dit crème serum. De oliën boordevol antioxidanten en omega 3 en 6 smelt direct op de huid en voelt zijdezacht, voor minder rimpels en een gelijkmatige teint.

Veelgestelde vragen

Hoe kan je rimpels verminderen?

1. Verzorg je huid met de beste skincare routine
2. Bescherm je huid tegen de zon
3. Zorg dat je genoeg slaapt
4. Eet gezond en gevarieerd
5. Drink voldoende water
6. Drink alcohol met mate
7. Stop met roken
8. Vermijd stress
9. Gebruik geen te heet of te koud water
10. Wees zacht voor je huid
11. Probeer op je rug te slapen

Hoe ontstaan rimpels?

Een rimpel ontstaat door het samentrekken van de huid. Als je ouder wordt, neemt de productie van collageen en elastine af, waardoor je huid minder stevig en elastisch wordt. Daardoor kan de huid zich minder goed straktrekken en blijven rimpels permanent zichtbaar. 

Wat veroorzaakt rimpels?

Rimpels worden standaard veroorzaakt door natuurlijke huidveroudering, vanaf je 25e of 30e levensjaar. Daarnaast zijn er andere factoren die dit kunnen versterken, zoals zonlicht, slaaptekort, roken en niet genoeg water drinken.

Waar moet een goede anti-rimpelcrème aan voldoen?

Om rimpels effectief te bestrijden moet een anti-rimpelcrème in ieder geval de volgende drie bestanddelen bevatten:
1. Antioxidanten
2. Celcommunicerende stoffen
3. Hydraterende ingrediënten

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 711 reviews.